Europljani na EU izborima ne glasaju "za" već "protiv" –  Malo iznenađenje je Nizozemska

Jean-Claude Juncker
13 komentara

Izbori za Europski parlament se odvijaju se u trenutku kada da prosječni prihodi u Europi stalno opadaju, a anksioznost među stanovništvom raste, izvještava Euronews. Europljani sada glasuju protiv nejednakosti, nesigurnosti i neuvjerljive politike tradicionalnih stranaka, te za ono što misle da će pomoći u rješavanju postojećih problema.

Prosvjedi “Žutih prsluka” u Francuskoj su zatekli vlasti nespremne, ali je gnjeva odavno sazreo, izazvan nezadovoljstvom zbog sve vidljivijeg pada životnog standarda. Novi porezi i povećanja cijena koje je nametnula vlada Macrona su bili kap koja je prelila čašu.
Prosvjednici tvrde kako ne žele ništa više od mogućnosti da žive slobodno i slobodno raspolažu plodovima svoga rada.
Prosvjedi Francuza su naišli na suosjećanje i razumijevanje diljem Europske unije, gdje se sve više širi jaz između bogatih i siromašnih.
Istovremeno, problem visoke nezaposlenosti još uvijek nije riješen, a mjere štednje uvedene zbog financijske krize i dalje ne djeluju. Prosječni prihodi u Europi stalno opadaju, a anksioznost raste.
Janis Emmanuilidis iz nezavisne istraživačke organizacije koja se bavi problemima Europske unije, ima objašnjenje za ono što se zbiva.
“Među Europljanima raste strah zbog neizvjesne budućnosti. Mnogi se boje da je sve moguće, jer sve ide u pogrešnom smjeru ili je tako bilo čak prije nego što je sve pošlo naopako. Ova nesigurnost ima mnoge razloga. Jedan od njih je gospodarska nestabilnost. Ljudi se boje da će u budućnosti biti još gore. Drugi uzrok nesigurnosti su sukobi oko kulturnih razlika”, kaže Janis Emmanuilidis.
Ekonomske probleme i crnu budućnost dokazuju i najnoviji statistički podaci prema kojima je gospodarski rast u Njemačkoj u prvom kvartalu iznosio samo 0,4%, dok je u Italiji bio 0,3%.
Uz sve to, veliki problem je i migracijska kriza koja je prije četiri godine zahvatila Stari kontinent i stvorila je nove probleme na kojima raste popularnost konzervativnih i krajnje desničarskih stranaka, osobito u onim zemljama koje se smatraju migrantskim putevima prema EU. Mađarska je jedna od njih.
“Ne želim da ovdje dolaze stranci. Samo želim mirno živjeti u našoj zemlji i u Europi”, rekao je za EuroNews jedan stanovnik Budimpešte.
“Problem migracije je, naravno, važan, ali mu ne bi trebalo podrediti sve druge probleme. Ovdje u Mađarskoj imamo mnogo drugih problema koje također treba riješiti. Klimatske promjene, na primjer ili povećanje životnog standarda stanovništva nekih zemalja”, rekao je drugi sugovornik agencije EuroNews iz Budimpešte.
Iako je broj dolazaka migranata znatno smanjen, strahovi su ostali i oni određuju sklonosti mnogih birača. U nekim zemljama, kao što su Rumunjska i Bugarska, glavni problemi su i dalje korupcija i slaba vladavina prava. U Austriji će na rezultate izbora nesumnjivo utjecati skandal oko bivšeg zamjenika kancelara, koji je već uzrokovao pad vladajuće koalicije austrijske Narodne stranke i Slobodarske stranke Austrije (FPÖ).
U svakom slučaju, Europljani danas glasuju protiv nejednakosti, nesigurnosti i neuvjerljivih politika tradicionalnih stranaka, glasujući za ono što misle da će pomoći u rješavanju tih problema.
Da ne treba vjerovati anketama su potvrdili izbori za Europski parlament koji su već održani u Nizozemskoj. Tamo su najviše glasova dobili laburisti Fransa Timmermansa, dvostruko više glasova nego prije pet godina. Ako se ta predviđanja potvrde, Laburistička stranka imat će u sljedećem sazivu Europskog parlamenta najmanje pet zastupnika, jednog više od vladajuće stranke premijera Marka Ruttea. Laburisti su, dakle, pobijedili na izborima za EP u Nizozemskoj, iako su im ankete predviđale tek tri mandata i treće mjesto.
Gubitnici u Nizozemskoj su stranka desnice Geerta Wildersa, koji je prema anketama bio na drugom mjestu, a nakon izlaznih anketa na biralištima će njegov PVV u novom sazivu imati jednog zastupnika, dok su u odlazećem imali četiri mandata.
Wilders je jedan od saveznika talijanske Lige Mattea Salvinija koji se nada da će nakon europskih izbora uspjeti okupiti čvrst politički blok desničarskih i suverenističkih stranaka i tako značajno povećati utjecaj na europske politike.
No, slab izborni rezultat nizozemske desnice Geerta Wilders se ne može promatrati izvan konteksta s nedavnim skandalom koji je potresao Slobodarsku stranku Austrije.
S druge strane, uspjeh Timmermansovih laburista odmah je dao krila europskim socijaldemokratima, koji pobjedu vide kao “ohrabrujući signal” za proeuropske stranke u EU, poručio je Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije iz Francuske, član francuske Socijalističke stranke.
Ipak, ne zaboravimo da su ovo vijesti koje se temelje na izlaznim anketama s birališta samo jedne zemlje članice EU, ne tako velike po broju zastupnika u EP.
EuroNews

eu izboriEuropski parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
šeronja
4 godine prije

ovoga na slici poslati na burzu ili na lječenje

TomRy
4 godine prije

Vidjet cemo sutra ima li kakvih promjena u nasoj barustini.

TomRy
4 godine prije

Vidjet cemo sutra ima li kakvih promjena u nasoj specificnoj sredini.

pingpong
4 godine prije

………..ne kuzim, a tu ponekad citam kako jadni kinezi moraju u pelenama rintati od jutra do mraka za oko 100 zelenbaca od kojih Im gazda uzme 50 za spavaonu ili ako nisu zadovoljni mogu u logor gdje im, na zivo, vade organe….. za badava……….. ?!?????

rijecanin
4 godine prije

A šta reći za Nizozemce. Britanci su se pokazali kao ozbiljinija nacija i nisu objavili rezultate izlaznih anketa. Vjerojatno zato jer ne idu na ruku postojećoj vladajućoj sturkturi. Toliko o izbornim anketama.

Hugues de Payns
4 godine prije

Iskreno ne zanimaju me nikakvi izbori a ovi za EU parlament najmanje. Glasa se kome dati posao za nekih 8000 eura a posao tako težak da se ništa ne radi osim palamuđenja tipa rasprave koliko bi trebala biti dužina kobasice da bi je smatrali kobasicom. Jedino me zanima referendum za izlazak iz EU ali pošten bez varanja i nariktavanja. Zvuči malo utopistički. Ipak podrška svima onima koji su jasno i nedvosmisleno za rastakanje bolesnika zvanog EU, tj. za exit. Iluzija je očekivati za bivše socijalističke zemlje ostvarivanje svojih interesa ili napretka kroz okvire EU jer to i nije bio cilj nego propaganda. Tu su da budu moderne kolonije i izvor jeftine radne snage. Da su barem rekli 90-ih Hrvatima, Srbima, Muslimanima da ustvari ratuju za isti cilj da jednog dana poniženi i pokradeni postanu EU kolonije možda bi bilo više pameti. Ali nije fora da im se kaže jer onda… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Ovi sto glasuju za desnicare ne sudjeluju u anketama da ih ne proglase rasistima i fasistima. Tako da sumnjam u te izlazne ankete

Slavonac
4 godine prije

Ovaj pijanac i prostak ,koji ljude dira za straznjicu predvodi evropu.Sorosovi placenici se bore protiv vjere,nacije i obitelji.Onda imaju kodnas djecu komunista,koji pricaju da provode nacijonalne interese.Zdruge strane vices,protiv naconalista.Ajte vi pametni,mi objasnite koje ovdje lud.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Sve je to u Bruxellesu gamad nemoralna i izopačena!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI