Europski parlament poziva na međunarodnu istragu oko navodnog trovanja Navaljnog i suspenzije izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2

Europski parlament - Navaljni
45 komentara

Europski parlament potaknuo je zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 između Njemačke i Rusije te međunarodnu istragu zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Rezolucija donesena u četvrtak poziva države članice Europske unije na “nastavka izolacije Rusije na međunarodnim forumima”, potičući Europsko vijeće na “davanje prioriteta odobrenju sankcija EU za ljudska prava u stilu Magnitskog” protiv onoga što je nazvalo “ruskim režimom”. “Sankcije ‘Magnitsky’ nazvane su po ruskom poreznom revizoru i suradniku britanskog milijardera Billa Browdera, koji je umro u moskovskom zatvoru 2009. godine.

Za rezoluciju su glasala 532 europarlamentarca, 84 su bila protiv, a 72 suzdržana. U glasovanju je sudjelovalo 688 od 705 registriranih zastupnika u Europskom parlamentu. Važno je napomenuti da je mjera savjetodavna i nije pravno obvezujuća, već je namijenjena kao savjetodavna za vlade EU.

Europski parlament također je ponovio svoj “prethodni stav da se zaustavi projekt Sjeverni tok 2. Riječ je o plinovodu koji će Njemačku izravno povezati s ruskom energijom.

“Potrebno je odmah započeti međunarodnu istragu, u kojoj će sudjelovati EU, Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe i Organizacija za zabranu kemijskog oružja”, navodi se u rezoluciji. Alekseja Navaljnog imenuje kao “vodećeg ruskog oporbenog političara, odvjetnika, blogera i antikorupcijskog aktivista” koji je postao “jedan od rijetkih učinkovitih vođa ruske oporbe”.

Glasovanje u četvrtak održano je bez rasprave dok se u utorak raspravljalo u parlamentu.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Europske komisije Charles Michel ”najoštrije je osudio pokušaj ušutkavanja oporbenog čelnika Navaljnog”.

Otkako su po prvi puta ”procurili” navodi o mogućem trovanju Navaljnog, sve se više govori o mogućnosti nametanja sankcija Rusiji. Krajem kolovoza zamjenik američkog državnog tajnika Stephen Biegun objasnio je da je Washington spreman poduzeti snažne mjere protiv Moskve. Te će sankcije u usporedbi s onima za uplitanje u predsjedničke izbore 2016. biti ”puno strože”, navodi se u izjavi.

Aleksej NavaljniEuropski parlamentSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Možda bi trebalo nekome uvesti sankcije zbog terorističkog ubistva generala Soleimania. Za to postoje i dokazi.

vbk
3 godine prije

Nek Rusi prestanu zvati natovce partnerima

opančar
3 godine prije

mogu rusima stavit samo soli na rep s svojim sankcijama, nek zapad slobodno kupuje američki skuplji plin, rusi imaju tržište plina prema kini i indiji, gotovo 3 milijarde stanovnika, briga njih, a zapanjaci su bili i ostali američki vazali.

fbslo
3 godine prije

Je li itko video barem neki dokaz?

JumpingJackFlash
3 godine prije

Imam dojam da su ekipi u toj “europskoj skupštini” dva najvažnija čovjeka na svijetu lihvarski šegrt Đerđi Švarc (poznatiji pod kodnim imenom Šoroš) i ovaj njegov plemenski sunarodnjak Navaljni. Još samo čekam da im Baba Anđa iz Njemačke dođe ljubiti stopala kao u legendi o Mariji Magdaleni i Isusu….

Tupko Glupko
3 godine prije

“Za rezoluciju su glasala 532 europarlamentarca, 84 su bila protiv, a 72 suzdržana”.
Šteta što nije dan podatak kako su njemački europarlamentarci glasali.
Ne bi me čudilo da je omjer sličan.
Za takav odnos snaga ste i Vi glasali svojim (ne)izlaskom na europarlamentalne izbore.

tuf
3 godine prije

Nema tu sreće. Iz aviona je vidljivo da su karte već podijeljene – odbija se bilo kakva suradnja oko incidenta, donose se jednostrane odluke, medijska mašinerija je u punom pogonu. Rusi su se također u ovome slučaju pokazali kao nekreativni, suviše pasivni i općenito u defenzivi. Veliki broj grešaka u koracima je napravljen, a vidimo da se Putin u zadnje vrijeme povukao, nije čak ni intervenirao kod Merkel – njihov zadnji poziv bio je dan-dva prije slučaja Navaljni, što je očigledno bio i okidač za spletku jer se Vlado očigledno zamjerio odbijanjem ispunjavanja njihovih uvjeta. Mogli su raspisati tjeralicu za sumnjivom suradnicom Navaljnog, mogli su biti i kreativniji pa naći kakve dežurne krivce ili agresivno prezentirati u Vijeću sigurnosti koje su STVARNE posljedice nervnog otrova te gromoglasno ismijati učinke kamilice koju je netko aplicirao na Navaljnom. Naravno da “zapadnim partnerima” ni to ne bi bilo dovoljno, ali brate mili, ovu… Čitaj više »

vinko
3 godine prije

I ova ti je dobra

mislim
3 godine prije

“sankcije ” to je tako dopbra stvar ,za jačanje smodostatnosti i suvereniteta neke države.

medo
3 godine prije

Ako je “netko” otisao u hotelsku sobu i uzeo …bocu, ostatke hrane u kosu…
Ne vrijedi to distributirati preko tajnih sluzbi u novine.
Doticni bi morali otici na policiju, tako radi u svakoj normalnoj drzavi i dati izvjestaj i potpisati.
Taj policijski izvjestaj mora imati ime policajca, mjesto i datum.
Na ovaj nacin se osoba legalno obavezuje da stoji iza svoje izjave.

Slijedeci korak u ovoj situaciji je da neki inspektor povede istragu, provjerava izjavu ocevidaca, napravi izvjestaj koji ide na sud.

Nista nije bilo od svega ovoga, barem mi ne vidimo, a mislim necemo nikad vidjeti ni mi ni ruski sud.

Riddick
3 godine prije

Kad bi neko ovakvu priču ispričao bilo kom lokalnom inspektoru policije, dobio bi šamar odmah i roditeljski savet da ne sere više i lepo kaže šta je bilo.
I kako su njegovi drugari uspeli da identifikuju da se baš na flašici nalazi novičok, na osnovu čega su to znali, za to je potrebna laboratorijska analiza.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
Riddick
3 godine prije

Nije to ništa, migranti na hiljade dnevno idu u Nemacku ne poštuju nikakve anti korona mere i ni jedan epidemidiot ih ne uzima u usta, idu kud hoće širom zapadne evrope a mi ne možemo za nas su zatvorene granice zbog korone.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
davor3
3 godine prije

Glasnogovornik ruske vlade Dmitry Peskov:

Moskva neprestano pokušava dobiti rezultate testova ruskog blogera Alekseja Navaljnog iz Organizacije za zabranu  kemijskog oružja (OPCW), ali bezuspješno, otkrio je glasnogovornik Kremlja.

“Da, Rusija nastavlja te pokušaje”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje.
“De facto je situacija sljedeća: Tehničko tajništvo OPCW-a kaže” ne znamo ništa, razgovarajte s Nijemcima “, a Nijemci kažu” ne znamo ništa, razgovarajte s OPCW-om “, rekao je glasnogovornik.

“Ono što sam rekao savršeno odražava trenutnu situaciju; no ipak, ne napuštamo pokušaje razgovora s kolegama u Tehničkom tajništvu [OPCW] i u Berlinu”, rekao je glasnogovornik.

davor3
3 godine prije

Dmitry Peskov

Peskov se također prisjetio da je verzija o trovanju bila na stolu od samog početka. “Bilo je na stolu od samog početka, ali nije vidio potvrdu, jer trovanje podrazumijeva prisustvo otrovnih tvari u krvotoku. Omski medicinari i moskovski laboratoriji nisu pronašli otrovne tvari u krvi pacijenta”, naglasio je.

Peskov je uvjeravao da je Rusija zabrinuta zbog informacija koje dolaze iz Berlina.

 “Kažu da je pregledom utvrđeno da je došlo do ovog trovanja. Laboratoriji iz Francuske i Švedske došli su do istog zaključka”, rekao je glasnogovornik.

U međuvremenu, Rusija ne može proučiti rezultate pregleda “ili zato što to ne žele naši berlinski kolege ili zato što to ne želi sam pacijent”.

“Sve ovo nameće pitanja. Ne možemo sada odgovoriti na ta pitanja, ali sve to komplicira naše pokušaje da saznamo što se zapravo dogodilo”, zaključio je Peskov.

davor3
3 godine prije

Komentirajući izvješća da su tragovi supstance klase Novichok navodno pronađeni na boci u Navalnyjevoj hotelskoj sobi,
Peskov je rekao:

“Ne možemo to objasniti, jer je ova boca, ako je ikad postojala, odnesena negdje u Njemačkoj ili negdje drugdje . ”

“To znači da je uklonjen predmet koji bi mogao poslužiti kao dokaz trovanja. A zašto?

Na ovo je gore Siniša ukazao.

davor3
3 godine prije

Nemajući priliku proučiti samu bocu, ruski stručnjaci ne mogu ništa reći, napomenuo je Peskov. Glasnogovornik Kremlja također je citirao stručnjake za toksikologiju koji kažu da je, da je takva bočica sa tragovima borbenog živčanog agensa ikad postojala, vrlo malo vjerojatno da bi je netko mogao bilo gdje odnijeti. “Ne bi imali dovoljno vremena”, rekao je Peskov. “Količina apsurda i broj pitanja raste svakodnevno. Jedino što bi moglo rasvijetliti što se dogodilo je razmjena informacija, razmjena bioloških materijala, razmjena dokaza i zajednički rad, uključujući i rad medicinara, i i tako dalje, na analizi situacije “, inzistirao je glasnogovornik. “Da je bilo ikakvih tragova kemijskog oružja na ruskom teritoriju, tada bi, naravno, predsjednik odmah bio izviješten. To bi bila totalna nužda”, naglasio je glasnogovornik.  “Stvar je u tome što nam je rečeno:” evo tragova Novichoka na boci. ” Ali stručnjak kaže da bi, ako su na boci bili tragovi Novičoka, tada mogli biti pogođeni… Čitaj više »

Zadranin
3 godine prije

Hebote, ovi Rusi stvarno imaju loš i neučinkovit otrov: zadnja dva-tri trovanja su svi preživjeli. I čak i oni koji su dirali “otrovane boce i sprejeve?”.

Trebali bi promijeniti strategiju.. ili bar ovi što ih optužuju za to isto/tkz. trovanje.

P***!

Max
3 godine prije

Tipična anglosaska geostrategija spriječiti povezivanje Njemačke i Rusije.

nessy
3 godine prije

Oni su bocicu SA BOJNIM OTROVOM prokrijumcarili preko medjunarodnog aerodroma, a Rusko osiguranje je bas taj dan bilo odsutno u punom broju, jer se kolegi krava trebala oteliti, pa su joj pravili drustvo. Ova kompletna prica je toliko glupa i kontradiktorna, da je zasluzila da se ‘Monty Python’ pozabavi njome. Imali su oni vec u svojim predstavama demonstracije napada smrtonosnim oruzjem, npr., bananom.

enfriuvfrijfiermfefr
3 godine prije

U Visokom će se održati samit živih ljudi, ako bude i Dunđer bit će bingo.

NSU
3 godine prije

Izgleda da je taj novičok u rangu bunike ili tako nešto! 🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI