Facebook optužuje Palestinsku preventivnu sigurnosnu službu za špijuniranje putem lažnih, korisničkih računa

Palestinska preventivna sluzba - Mahmud Abbas
3 komentara

Facebook je u izvješću od srijede izvijestio uklanjanje stotine lažnih korisničkih računa, koji su navodno bili uključeni u kampanju cyber špijunaže vezanih uz cyber krilo Preventivne sigurnosne službe (PSS) i predsjednika Mahmuda Abbasa.

Prema izvješću Facebooka, operativci PSS-a “koristili su lažne i kompromitirane račune za stvaranje fiktivnih osoba” te su se predstavljali novinarima i političkim aktivistima “kako bi izgradili povjerenje s ljudima koji su bili meta napada, kako bi ih kasnije naveli na instaliranje zlonamjernog programa.”

Kompromitirana aplikacija tada je hakerima omogućavala pristup telefonskim brojevima meta. Hakeri su imali pristup kontaktima, SMS porukama i lokacijama. Nadalje, hakeri su na meti najviše imali palestinske novinare, aktiviste i neistomišljenike, kao i druge skupine ljudi u Siriji i drugdje na Bliskom istoku, stoji u izvješću Facebooka.

Glasnogovornik Službe preventivne sigurnosti Ikrimah Thabet odbacio je optužbu platforme za društvene medije, tvrdi Reuters.

“Poštujemo medije, radimo u skladu sa zakonom koji regulira naš rad i radimo u skladu sa zakonom i redom. Poštujemo slobode, privatnost i povjerljivost podataka”, rekao je Thabet.

Šef Facebookove istrage cyber-špijunaže Mike Dvilyanski rekao je da je Facebook poprilično siguran u pogledu svojih nalaza, ali nije ulazio u detalje.

Rekao je da Facebook vjeruje da je PSS razmjestio oko 300 lažnih ili kompromitiranih računa, kako bi ostvario pristup približno 800 ljudi, dodajući da je organizacija intenzivirala svoje aktivnosti tijekom posljednjih šest mjeseci.

Ova je vijest došla nedugo prije nego što se u Palestini trebaju održati parlamentarni izbori, prvi u posljednjih 15 godina.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas donio je Uredbu o održavanju općih izbora 15. siječnja. Prema uredbi, izbori za palestinsko zakonodavno tijelo sa 132 zastupnička mjesta trebali bi se održati na svim područjima na kojima su prisutne palestinske zajednice, uključujući i Zapadnu obalu i pojas Gaze, dok će predsjednički izbori biti održani 31. srpnja.

Međutim, u srijedu je Axios, pozivajući se na palestinske i izraelske izvore, izvijestio da predsjednik Abbas razmatra odgodu izbora, usljed zabrinutosti zbog mogućnosti gubitka glasova i uspona pokreta Hamas.

Mahmoud Abbas
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ratm
2 godine prije

Nažalost,ali palestinci već dugo vremena sami sebi kopaju grob.

Bosanac
2 godine prije

Face(spy)book optužuje nekog za špijuniranje??? ….very funny

Max
2 godine prije

Evo jedne anegdote koju je ispričao Stevan Dedjer. Kaže zvali me Palestinci da radim nešto za nijih. Ja sam im rekao “vi jeste borci za slobodu ali osiguranje vam je loše , Vi ratujete s Izraelom koji ima najbolju Obaviještajnu službu na svijetu a vozač se nijednom nije osvrnuo da vidi prate li ga” “tako nemate šanse”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI