FBI agent priznao lažnu optužbu

Spijun
2 komentara

Od 2018. godine, američko Ministarstvo pravde sprovodi „kinesku inicijativu“ – program iz Trumpove ere stvoren kao odgovor na navode o prijetnjama po nacionalnu bezbjednost od strane kineskih državnih entiteta i agenata. Prema podacima Ministarstva pravde, oko 80 % slučajeva krivičnog gonjenja za špijunažu i 60 % slučajeva krađe poslovne tajne navodno je povezano sa Pekingom.

Agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Kujtim Sadiku priznao je pod zakletvom sudu u Knoxvilleu u državi Tennessee da je lažno optužio dr Anming Hua, bivšeg vanrednog profesora Univerziteta Tennessee (UT) u Knoxvilleu, da je špijun kineske vojske. Sadiku je takođe priznao da je tokom razgovora sa zvaničnicima UT lažno implicirao da je Hu, rođen u Kini, operativac vojske te zemlje.

„To je bilo zasnovano na informacijama da je Anming Hu bio dio plana vlade za druge talente“, rekao je Sadiku porotnicima na sudu prošle nedjelje, a prenijele su Knoxville News Sentinel.

FBI agent svjedočio je na sudu da je započeo pogrešnu istragu o Huu – nazvanu „Operacija Chelsea Dagger“ – jednostavnom pretragom na Googleu i „grubim prevodom“ letka na kineskom jeziku na kojem je predstavljen poznati tehnološki profesor. Prema Sadikuovom prevodu, letak je navodno detaljno objasnio da je kineski Program za hiljade talenata 2012. dodijelio Huu kratkoročni ugovor za podučavanje studenata na Pekinškom tehnološkom univerzitetu. Takođe se navodi da je Hu imao predstojeći govornički angažman u Kini.

Hu, koji je počeo da drži predavanja u SAD 2013. godine, opisao je svoj prvi susret sa Sadikuom tokom svjedočenja, nazvavši iskustvo iz aprila 2018. „zapanjujućim“. Sa agentom FBI navodno je bio agent iz američkog Ministarstva energetike.

“Rekli su: ‘Mi FBI, moramo da razgovaramo s vama.’ Pokazuju mi puno dokumenata. Pitali su me da li znam još nekoga iz UT ko je član programa za talente”, rekao je sudu . “Rekli su: “Tako ste pametni. Trebali biste biti u programu za hiljade talenata. Rekao sam da nisam toliko pametan.”

Iako je Ministarstvo pravosuđa sprovodilo „kinesku inicijativu“ za procesuiranje zločina u vezi sa „ekonomskom špijunažom“ od strane Pekinga, Sadiku je rekao sudu da nije znao za program prije nego što je na Googleu pretražio Hua. Suđenje Huu je uprkos tome postalo dio inicijative i navodno je prvi povezani slučaj s kojim je stigao na sud.

„Htjeli ste da pronađete kineskog špijuna u Knoxvilleu“, pitao je Phil Lomonaco, Huov branilac, agenta FBI tokom unakrsnog ispitivanja.

„Moj posao je da pronađem špijune, da“, odgovorio je Sadiku. FBI agent je kasnije priznao da je tokom operacije Chelsea Dagger pokazao službenicima UT – Huovim šefovima – PowerPoint prezentaciju kojom je tvrdio da je Hu operativac kineske vojske.

„Ovo je lažna izjava koju ste stavili na Power Point prezentaciju, zar ne?“, upitao je Lomonako.

„Možete li ponoviti pitanje?“ Pitao je Sadiku. „Ako govorite o Power Pointu, pripremio sam je, da.“

„Na osnovu mojih sažetih prevoda, mojih izvještaja i mojih pregleda, ne, Hu nije bio povezan sa kineskom vojskom“, svjedočio je agent FBI kasnije.

Sadiku, međutim, nije uspio da se javi Huovim poslodavcima, kako bi im rekao da su informacije lažne. Huu je nakon toga oduzeto profesorsko mjesto na UT, gdje je takođe sprovodio istraživanje nanotehnologije.

Hu optužen za tri tačke komunikacijske prevare i davanje lažnih izjava

Tužioci su optužili Hua za “namjerni” pokušaj prevare NASA, koja je tražila stručnjaka, tako što nije nabrojao svoj dosadašnji rad na Pekinškom tehnološkom univerzitetu. Iako je Hu izostavio te informacije na dotičnom obrascu UT, zvaničnici UT su svjedočili da godišnji obrazac ne zahtjeva od profesora da otkriju svoje veze sa Kinom ili bilo kojom drugom zemljom.

“Argument koji ćemo iznijeti je taj da je godinama bio povezan sa tim kineskim univerzitetom i bilo je očigledno da će to morati otkriti”, rekao je savezni tužilac Matthew McKenzie. Hu je tvrdio da, iako na obrascu nije naveo svoje veze sa Pekinškim univerzitetom za tehnologiju, otkrio je svoju istoriju sa školom na dva druga UT obrasca, kao i tokom razmjene e-pošte sa zvaničnicima UT i NASA.

Očekuje se da će američki okružni sudija za istočni okrug Tennesseeja Thomas Varlan ove nedjelje objaviti da li je tužilaštvo iznijelo dovoljno dokaza da podrži optužbe za prevaru protiv Hua. Takođe postoji mogućnost da okupljenoj poroti od 12 članova bude ostavljeno da donese odluku.

FBIkinašpijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Makartistički lov na vještice kakvih je bilo puno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI