Finska objašnjava zatvaranje granice za ruske turiste

Finska zabrana ruskim turistima
16 komentara

Helsinki tvrdi da povećani broj Rusa, koji dolaze usred djelomične mobilizacije, “ugrožava” Finsku

Ruskim državljanima sa schengenskim turističkim vizama neće biti dozvoljen ulazak u Finsku od četvrtka navečer u ponoć, objavila je vlada. Vlasti su odlučile “značajno ograničiti ulazak ruskih turista u Finsku”, navodi se u priopćenju, dodajući da schengenska pravila dopuštaju državama donošenje takvih odluka, kada se “uzmu u obzir međunarodni odnosi i sigurnost”. Prema Helsinkiju, “brzo rastući broj turista koji dolaze u Finsku” od objave djelomične mobilizacije koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna, “ugrožava međunarodni položaj Finske i međunarodne odnose”.

“Rezolucija ima za cilj potpuno zaustaviti turizam i povezani transport iz Rusije”, stoji u priopćenju, dodajući da će broj zahtjeva za vizu koje finsko konzularno osoblje može obraditi u Rusiji biti “drastično” ograničen. Samo onima za koje se smatra da ispunjavaju uvjete za humanitarne vize bit će dopušten ulazak u Finsku nakon što ograničenja stupe na snagu. Nordijska će nacija također dopustiti ulazak Rusima ako bi takav potez služio njezinim “nacionalnim interesima” ili bi bio povezan s međunarodnim obvezama Finske, rečeno je.

Finska se pokazala kao jedan od najžešćih protivnika dopuštanja ruskih turista u schengensku zonu. Helsinki je u rujnu zatražio od Bruxellesa dopuštenje državama EU-a koje odbijaju ulazak Rusima poništenje viza, sprječavajući ljudima ulazak u EU putem teritorija druge države članice.

Također je predložio uključivanje ograničenja turističkih viza na popis sankcija protiv Rusije na sastanku ministara vanjskih poslova EU u rujnu. Finska, koja dijeli dugu kopnenu granicu s Rusijom, već ima uspostavljen mehanizam koji joj omogućuje uskraćivanje viza Rusima i odbijanje ulaska onima koji ih već imaju. EU je u rujnu suspendirao sporazum o viznim olakšicama s Rusijom. Neke zemlje članice također su prestale izdavati turističke i poslovne vize. Tri baltičke države i Poljska ranije su najavile da će uskratiti ulazak ruskim građanima s valjanim schengenskim vizama koje su izdale druge zemlje.

Finska je naglasila da ne smatra ruske turiste “sigurnosnom prijetnjom”, ali ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto ustvrdio je da je “uključeno moralno i etičko načelo”, ukazujući na vojni sukob u Ukrajini. Vizna ograničenja za Ruse ranije su izazvala određene kritike UN-a, a glavni tajnik Antonio Guterres rekao da to “možda nije dobra ideja”.

FinskamobilizacijarusijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ma jok ,nije nacizam i rusfobija ,,nego cisto radi ukraine i tipicna reakcija jedne do jucer neutralne drzave

tata mata
1 godina prije

za jedne vrijedi shengen viza za druge ne vrijedi bez obzira sto je shengen viza jaca od finske vize i vrijdi obavezujuce za sve zemlje Eu i da kojim slucajem ti turisti udu u shengen kroz madarsku ili njmacku ,,onda vrijedi ,interesantno

Tupko Glupko
1 godina prije

“Prema Helsinkiju, “brzo rastući broj turista koji dolaze u Finsku” od objave djelomične mobilizacije koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna, “ugrožava međunarodni položaj Finske i međunarodne odnose”.

Jbt, koliko ih je došlo – milijun? 😃
Ili se to Finci dodvoravaju Putinu da Rusi ne mogu tamo bježati?
Možda se boje njihovih sukoba sa 38.000 ukrajinskih izbjeglica u Finskoj?

Nekoime
1 godina prije

Čekaju mobilizirane…

rade
1 godina prije

Odakle Ruski turisti u finskoj,sta ima tamo da se vidi? Rusi imaju druge destinacije,more,sunce,plaze…

tihobl
1 godina prije

Kazahstan isporucuje dezertere nazad, Gruzija im dozvoljava ulazak samo na biciklu (cijena bicikla na granici ide do 3000 $), finci i pribaltik im brane ulaz.

Max
1 godina prije

Iživljavanje i teror.

Grdi
1 godina prije

Objasnjenje se zove *rasizam* …. nisu ruski gradani krivi zbog politike ….. Da vidim zapad da to napravi afrikancima ili azijatima …..

Xam
1 godina prije

Pobegulje su heroji Putinove Rusije.

Mladen
1 godina prije

Evo Fincima i Svedima drvosječa .

gigi pinna
1 godina prije

Ali ti likovi koliko bi mogli financijski izdržati život u Finskoj? Osim ako im starci nisu nekakvi tajkuni?

gigi pinna
1 godina prije

Ali nitko od ovih zapadnih degenerika nije niti slova napisao o moru ukrajinskih dezertera – krcat ih “region”…

Perun
1 godina prije

Za turiste 🙂 Ova vam je dobra 🙂 Turizam posebno popularan među mladim muškarcima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI