Bivši francuski premijer dobio kaznu zatvora od pet godina zbog namještanja poslova

Francois Fillon
12 komentara

Francuski predsjednički kandidat za 2017. godinu optužen je za zlouporabu više od milijun eura poreznih obveznika za zapošljavanje supruge i djece u nepostojećim ulogama. Fillon i njegova supruga negirali su bilo kakav prekršaj po tom pitanju, no optužbe za kaznena djela uništile su njegovu karijeru.

Sud u Parizu proglasio je bivšeg francuskog premijera Francoisa Fillona krivim za zloglasni skandal s “lažnim poslovima”.

Njegova supruga Penelope i Marc Joulaud, gradonačelnik Sablea u Sartheu i bivša zamjena Fillona u parlamentu, također su proglašeni krivim kao sudionici.

Francois Fillon u ponedjeljak je dobio petogodišnju zatvorsku kaznu, uz tri godine uvjetne, i novčanu kaznu u iznosu od 375.000 eura. Penelope Fillon dobila je tri godine uvjetnog roka i novčano je kažnjena. Marc Joulaud dobio je trogodišnji uvjetni mandat i 20.000 eura novčane kazne.

“Fillon će se žaliti na presudu”, rekao je njihov odvjetnik nekoliko minuta nakon suđenja. Odvjetnik je tvrdio da je par žrtva urote i da traže novo suđenje.

Francois Fillon, koji je od 2007. do 2012. bio francuski premijer, optužen je prošlog ljeta za pronevjeru državnih sredstava, zbog navodnog davanja fiktivnih poslova članovima njegove obitelji, uključujući suprugu i dvoje od svoje petero djece.

Optužbe proizlaze iz istrage francuskog satiričnog tjednika Le Canardenchaine, koji je početkom 2017. napisao da je Penelope Fillon bila zaposlena kao muževa parlamentarna pomoćnica u razdobljima od 1988.-1990., 1998.-2002. i 2012.-2013., dok je Marc Joulaud bio zaposlen kao suradnik od 2002. do 2007.

Dvoje djece bračnog para, Charles i Marie Fillon, navodno su zaposleni od 2005. do 2007. kao pomoćnici svom ocu, tadašnjem senatoru. Prema izvješću, niti Penelope Fillon niti djeca zapravo nisu radili svoj posao, što je obitelji donijelo više od milijun eura (1,1 milijun dolara). Fillon i njegova supruga tvrdili su da je sve bilo po zakonu.

Sud je naložio Filloncima i Joulaudu povrat novca Nacionalnoj skupštini.

Skandal je izbio samo tri mjeseca prije predsjedničkih izbora, na kojima je Fillon bio prvi čelni čovjek, što je drastično smanjilo njegove šanse i naštetilo njegovoj reputaciji. Političar, koji je predstavljao platformu desnog centra, spustio se na treće mjesto i na kraju priznao pobjedu EmmanuelaMacrona.

zatvorzloupotreba položaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
3 godine prije

Gde ce se ovo zavrsiti?
Prevrcu statue… i sad ne sme posten kapitalista ni da zaposli rodbinu 🙁
Na svu srecu, ovo je izuzetak, namesteno Fillonu da ga sklone.
Moci ce kapitalista da zaposli rodbinu i dalje 🙂

Inkaso
3 godine prije

Ne 5 godina, ali 5 godina uvjetno a 2 zatvora. Mogli su mu dati i 5 zatvora. Skoro svaki politicar to zasluzuje.

Mlata
3 godine prije

Tako je to u državama gde svako svakog ne “drži za jaja”….i ovde da su u toku suđenja naišli na neko “nezgodno” ime obustavilo bi se sve. To je kod nas u regiji problem, niko na nikoga ne sme krenuti, verbalno se ne računa

mislim
3 godine prije

ovaj je sigurno bio kod nas na ljetovanju, pa upoznao ekipu ,koja mu je objasnila kako se to radi.
samo što u francuskoj…!

Stjepan Vujec
3 godine prije

Primitivac! Kaj se ne učlani u HDZ !!??XX

Ana
3 godine prije

Da se nije kandidirao 2017, bio bi slobodan kao ribica! Manje vise ono sto je on uradio, radili su svi (on je imao malo vece apetite, zbog jedne gadne kopmbinacije obozavanja sto vise novca i premijerskog polozaja zbog kojeg je mislio da je i te kako nedodirljiv). I bio bi nedodirljiv, da nije bio kandidat koji je previse katolik(ironije li), previse pomaze Krscane Orijenta, previse protiv abortusa. To se dubokoj drzavi nije svidjelo pa su naprasno odlucili zadovoljiti pravdu tijekom predizborne kampanje. Kako je izborno stado jako dobro lobotomizirano, sto prirodno sto dugotrajnim tretmanima, biti u drugom krugu s MLP znaci odmah poceti proslavljati pobjedu (ovo puno vise govori o onima koji uzaludno trose kisik nego o MLP). I tako je na vlast dosao onaj… hmmm… koji je istom tom tretiranom stadu prodan kao novi, cisto kao djevac… Ostalo je povijest.

Perun
3 godine prije

U Francusku Guajanu sa njim neka bere banane …..Protiv sam egzekucije i giljotine ali ne odlucuje struka nego politika…G…vno korumpirano

Max
3 godine prije

Neka je netko kažnjen ali to je samo dimna zavjesa.

Zvrk
3 godine prije

Haha to je onaj Filjon za kojeg nas je Milance uvjeravao da ce dobit izbore 2017 zato jer je na liniji s globalistima.

Janoš
3 godine prije

Čovjek je definitivno napravio veliku grešku u koracima. Trebao je prvo doći na specijalizaciju na ove naše prostore (bivše Jugoslavije). Pokrao je siću i nadrapao.

Ive
3 godine prije

Ih da ti zakoni vrijede u Hrvatskoj cijeli HDZ bi zavrsio u zatvoru i mrtve bi iskopali i poslali u zatvor, jer nema ni zivig ni mrtvog
HDZ-ovca koji nije jamio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI