Francuska će ostati u Iraku čak i ako se SAD povuku, kaže Macron

Macron-Irak
12 komentara

Pariz je 2014. godine rasporedio trupe u Irak kao dio koalicije predvođene SAD protiv Daesh (ISIS), ali ih je zadržao tamo čak i nakon što su Bagdad i zapadna koalicija proglasili pobjedu nad teroristima 2017. Prošlog mjeseca, Irak i SAD su postigli sporazum kojim se od svih američkih borbenih snaga u bliskoistočnoj državi zahtijeva da se povuku do kraja 2021.

Francuska će zadržati trupe u Iraku za “antiterorističke operacije” sve dok iračkoj vladi bude potrebna njihova pomoć, i bez obzira na to što Sjedinjene Države odluče učiniti, najavio je francuski predsjednik Emmanual Macron.

“Bez obzira na odluke Amerikanaca, mi ćemo zadržati svoje prisustvo u Iraku u borbi protiv terorizma”, rekao je francuski predsjednik, govoreći na konferenciji za novinare u subotu na regionalnom samitu o bezbjednosti kojem je Bagdad domaćin.

Macron je dodao da Pariz ima “operativne kapacitete da osigura ovo prisustvo”.

Ranije tokom dana, Macron je rekao iračkom premijeru Mustafi al-Kadhemiju da „svi znamo da ne smijemo spustiti gard, jer Daesh ostaje prijetnja, i znam da je borba protiv ovih terorističkih grupa prioritet vaše vlade. ”

Al-Kadhemi je nazvao Francusku “ključnim partnerom” Bagdada “u ratu protiv terorizma”.

Francuska ima oko 160 trupa stacioniranih u Iraku koji su tamo bili raspoređeni u okviru operacije Chammal 2014. Francuska je izvela niz vazdušnih napada na snage Daesh u Iraku i Siriji između 2014. i 2017. godine, a učestvovala je i u operaciji oslobađanja iračkog grada Mosul 2016. godine. Francuske snage su takođe bile ilegalno raspoređene u istočnoj Siriji, ali su bile primorane da napuste zemlju 2019. godine nakon turske ofanzive protiv sirijskih kurdskih snaga saveznika SAD. U operaciji Chammal do danas je poginuo jedan francuski padobranac, a dva su ranjena.

Irak i Francuska su imali burne odnose posljednjih decenija, pri čemu je Pariz podržao Irak tokom agresivnog rata Sadama Huseina protiv Irana 1980-ih, ali je zatim učestvovao u intervenciji koalicije predvođene SAD u Kuvajtu i Iraku 1990-1991. Francuska se 2003. usprotivila američkoj invaziji na Irak.

Borbene trupe SAD imaju rok za odlazak

Premijer al-Kadhimi i američki predsjednik Joe Biden postigli su u julu sporazum prema kojem će sve američke borbene snage morati napustiti Irak do kraja 2021. godine, s ograničenim kontingentom neborbenih trupa koji će ostati zbog „obuke, savjetovanja, pomoći i razmjene obavještajnih podataka“.

SAD su već smanjile broj trupa u Iraku za više od polovine od 2020. godine, pri čemu je više od 2.800 vojnika povučeno u periodu od marta 2020. do januara 2021. godine nakon ničim izazvanog ubistva iranskog generala Kassema Suleimanija u Bagdadu u januaru 2020. Sulejmanijevo ubistvo navelo je Iran da izvede raketne napade na dvije američke baze u Iraku, a milicije povezane sa Bagdadom od tada su izvele stotine napada raketama, minobacačima i improvizovanim eksplozivnim napravama (IED) na američke objekte i konvoje za snabdjevanje. Irački parlament zatražio je povlačenje svih američkih snaga iz Iraka nakon Sulejmanijeve smrti, a šiitske milicije upozorile su da neće prestati napadati američke snage dok ne ode svo američko osoblje, a ne samo borbene trupe.

francuskaIrakmacronSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

A koliko dugo će ostati?

Mali Mujica
2 godine prije

To je rekao predsjednik Makaron a što kažu rezanci, pasta šuta i kupus flekice?

man
2 godine prije

Komedija na youtube
Hitler reacts to the fall of AfghanistanAug 16, 2021

Arthur adeodat J.R.
2 godine prije

Francuska ide iz Iraka sledeći dan.

Paja
2 godine prije

Nemoze da napusti svoje !

Neko ime
2 godine prije

Ako nastavi Mikron ovako, pitanje je hoce li francuska ostat i u Marseju…

Bauštelac
2 godine prije

I tamo će ih išamarat

Bosanac
2 godine prije

Macron nemere opstat na ulici u Francuskoj sam 5 minuta bez obezbijeđenja a on bi u Iraku da ostaje 🙂

dobagan rogić
2 godine prije

Makron? Koji prdež ha ha.

piždro
2 godine prije

“koalicije predvođene SAD protiv Daesh (ISIS),” hehehe

koja patka i fake info..

Kad je Snowden još davno primio tajni ka su isis i sve tz. Fundamental organizacije od dveje tajne (mossadeka i cijaša)službe organizirai i financiraju i obučavani – u statri front ogranci za rasturanje tamošnih država i režimu… lud zbunjenog hebe a publika uživa u prestavi

Hash
2 godine prije

Trebalo bi ove galske pjetliće malo ofuriti da se smire. Umislili da su neko, pa bi da naslijeđuju amere u Afganistanu a evo i u Iraku. A u državi haos, treba im nešto “da se Vlasi ne dosjete”.
Miran budi babojebcu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI