Francuska istražuje visokog vojnog oficira optuženog da je špijunirao za Rusiju

Francuska zastava
7 komentara

Francuski potpukovnik je optužen za izdaju i špijuniranje za Rusiju, prenose francuski mediji. Državni ministar odbrane kaže da je službenik pod istragom, insistirajući na tome da su preduzete “zaštitne mjere”.

Skandal s visokim zaposlenikom unutar francuske vojske – a potencijalno i cijelog NATO – prvi put je objavio Radio Europe 1 u nedelju. Tada je rečeno da se sumnja da je oficir, koji je bio smješten u objektu alijanse u Italiji, prenio “ultra osjetljive” dokumente ruskim tajnim službama.

Navodno je osumnjičeni muškarac pedesetih godina koji je radio u NATO komandnom centru u blizini Napulja. Za njega se kaže da ima neke “daleke porodične korijene” u Rusiji i da se vjerovatno odlično služi ruskim jezikom. Muškarac se, kako se izvještava, našao pod sumnjom nakon što je uhvaćen da kontaktira poznatog “ruskog špijuna” koji je radio za vojnu obavještajnu službu, koju su francuski mediji naveli pod skraćenicom iz sovjetske ere GRU.

Francuska ministarka odbrane Florence Parly potvrdila je da je u toku istraga kada su je kontaktirali radi komentara. Parly, međutim, nije potvrdila da je oficir osumnjičen da je špijunirao za Rusiju.

“Viši službenik suočen je sa pravnim postupkom zbog kršenja bezbjednosti”, rekla je ona. “Preduzeli smo sve potrebne zaštitne mjere.”
Oficir je od tada pritvoren pod optužbom da je sarađivao sa stranom silom, javio je AFP pozivajući se na izvor iz francuskog pravosuđa.

Prema francuskom krivičnom zakoniku, snabdijevanje strane sile obavještajnim ili izdajničkim materijalnim sredstvima je kažnjivo sa 15 godina zatvora i velikom novčanom kaznom.

Novi skandal visokog profila dolazi samo nekoliko dana nakon što je bivši američki pripadnik Zelenih beretki, Peter Rafael Dzibinski Debbins, uhapšen u SAD i optužen za špijunažu. Penzionisani pripadnik Specijalnih snaga optužen je za davanje osjetljive informacije ruskoj vojnoj obavještajnoj službi.

francuskaNATOruski špijun
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

U zadnje vrijeme svi špijuniraju za Ruse.

Kragujevčanin
3 godine prije

U poslednje vreme je “palo” nekoliko obaveštajaca koji su radili za rusku vojnu obaveštajnu službu. Bojim se da GU (bivši GRU) ima visokopozicioniranu “krticu” u svojim redovima.

Makedonac
3 godine prije

Deo ljudi zbog novca bi uradili neke loše stvari, mnogo zavisi ot profesije, i nivo obrazovanja. Primerno, bankar, trgovac, gleda da proda stoku ili kredit, ne interesuje ga dali češ izgubiti kuču ili dođu kolektori. Slično je i sa narko dilerom, reketaraom. Neki znaju da rade nesta loše, a izbor za česnu profesiju zadnjih 30 godina se dosta umalio. Sada o silovih struktura, armija policija , tajne službe. Princip je da brane državu , demokratije, slobodu… Deo oficira ide u armiju zbog novca, benificiran staž, i drugih blaga, ali zašto i da nema neko zbog ideala, da brane narod, državu. Osobeno visoki oficirski sastav, treba da im se delegira znanje, rat, specijalni rat, nemogu da budu glupi. Iako sistem je dosta dobro napravljen, uska oblast i niko ne moze da vidi celu sliku, ali stvari su toliko očigledni da svaki peti razume da radi za zlo, da učestvuje u genocid… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI