Francuska potvrdila da snosi ogroman dio odgovornosti za genocid koji se dogodio u Ruandi

Ruandi genocid
7 komentara

Povjerenstvo povjesničara na čelu s Vincentom Duclertom već dvije godine prikuplja podatke kako bi utvrdilo razinu francuske odgovornosti za masakre počinjene u Ruandi 1994. godine u kojima je pobijeno najmanje 800.000 ljudi.

Francuska snosi “ogromnu odgovornost” za genocid etničke manjine Tutsa u Ruandi 1994. godine, zaključilo je povijesno povjerenstvo u izvješću od petka.

Prema dokumentu, predanom predsjedniku Emmanuelu Macronu, Francuska je zatvorila oči pred pripremama za ubojstva. Ipak, povjesničarski odbor nije našao nijedan dokaz koji bi potvrdio da je Francuska izravno sudjelovala u počinjenju genocida.

Nakon objavljivanja izvješća, francuska vlada izjavila je da se nada “nepovratnom” pomirenju s istočnoafričkom državom.

“Francuska će istovremeno nastaviti napore u borbi protiv nekažnjivosti odgovornih za zločin genocida”, dodao je ured predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska se već dugo suočava s optužbama da nije uložila dovoljno napora kako bi se odgovorni za zločine procesuirali.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zapovjedio je 2019. godine osnivanje povjerenstva koje će ispitati ulogu koju je administracija Francoisa Mitteranda igrala u krvoproliću u Ruandi.

Pokolj u Ruandi bio je masovni genocid nad etničkom manjinom Tutsa od strane članova većinske vlade Hutua. Procjenjuje se da je gotovo 1 milijun stanovnika Ruande ubijeno tijekom 100-dnevnog zločina, koji se odvijao između 07. travnja i sredine srpnja 1994. godine, tijekom kojeg je gotovo 70 % populacijeTutsa pobijeno. Genocid je započeo ubojstvom bivšeg ruandskog predsjednika Juvenala Habyarimane, a završio je kada je ruandska Domoljubna fronta, koju podržavaju Tutsi, na čelu s Paulom Kagameom, preuzela kontrolu nad zemljom.

francuskaRuanda
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mitar
3 godine prije

Zivjela eu demokratija

Starina
3 godine prije

Da bi na početku bila ubijeni dva predsjednika u avionu trebala je tajna služba neke države.
Poslije su na scenu nastupile religiozne vođe, krvoločne, zle, demonske sile!
https://www.theguardian.com/world/2016/nov/21/rwanda-genocide-catholic-church-sorry-for-role-of-priests-and-nuns-in-killings

In fact, during the genocide at many places Church enthusiastically participated in slaughtering the Tutsi minority
https://tfipost.com/2018/07/rwanda-genocide-church-01/
Similarly, the leaders of the Anglican, Baptist, and Presbyterian Churches were all associated with the ruling elite through personal links of friendship, interest, or blood
https://www.e-ir.info/2020/08/09/accepting-the-unacceptable-christian-churches-and-the-1994-rwandan-genocide/

3 godine prije zadnji put uredio Starina
AJeTo
3 godine prije

Nije to Franceku jedini pokolj na duši. Jugoslavija je bila kvalifikacijski turnir.

Siniša
3 godine prije

Ali smjehotresno, da nije žalosno bilo bi smjehotresno. Čuj nisu uložili dovoljno napora a nema veze što su bili suorganizatori, huškači i što su opstruirali napore za smirenje nikome ništa za to.

Ponista
3 godine prije

Mogu li napomenuti autora da je glavnu rijec u huskanju na genocid imala Katolicka Crkva, tj. njihova francuska podruznica koja je imala veliki utjecaj u Ruandi i medu njihovim svecenicima opet preko francuskog kolonijalizma koji je ona uvijek zdusno podrzavala.

Max
3 godine prije

Da Francuska je kriva. Htjela je kolonijalni utjecaj. Prije početka rata iz Francuske je naručeno mlijun mačeta?! neke optočene dijamantimma. Njima su masovno ubijani ljudi na najzvjerskiji mogući način . Svi su znali što se zbiva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI