Francuska spremna da podrži vojnu akciju ECOWAS-a u Nigeru

Emmanuel Macron
31 komentar

Pariz će podržati svaku vojnu akciju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Nigeru kako bi se obnovila vlast svrgnutog lidera Mohameda Bazuma, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je to dao komentar kao odgovor na protjerivanje francuskog ambasadora Sylvaina Ittea iz Niameya od strane nove vojne vlade koja je preuzela vlast u puču prošlog mjeseca.

Ministarstvo vanjskih poslova Nigerije saopćilo je u petak da izaslanik ima rok od 48 sati da napusti zemlju zbog odbijanja susreta s novim vojnim vladarima i zbog “ drugih radnji francuske vlade suprotne interesima Nigera”. ”

Govoreći diplomatama u Parizu o francuskoj vanjskoj politici u ponedjeljak, Macron je izjavio da će, uprkos naredbi vođa puča, ambasador ostati u Nigeru.

„ Francuska i njene diplomate su se poslednjih meseci suočile sa posebno teškim situacijama u nekim zemljama, od Sudana, gde je Francuska bila uzor, do Nigera baš u ovom trenutku, i ja pozdravljam Vašeg kolegu i Vaše kolege koji slušaju sa svojih pozicija“, rekao je on . rekao je.

Zapadnoafrički regionalni blok, ECOWAS, pokušava pregovarati s vođama puča u Nigeru, ali je upozorio da će, ako diplomatski napori ne uspiju, trupe biti poslane u Niamey kako bi obnovile demokratsku vlast.

Macron je u ponedjeljak nazvao Bazoumovu odluku da ne podnese ostavku, zbog čega je bio u kućnom pritvoru od puča od 26. jula, ” hrabrom “.

Francuska neće mijenjati stav o osudi puča i podršci Bazoumu, insistirao je francuski predsjednik, ističući da je svrgnuti lider demokratski izabran.

“ Mislim da je naša politika ispravna. Zasnovan je na hrabrosti predsjednika Bazouma i na angažmanu našeg ambasadora na terenu koji ostaje uprkos svim pritiscima, uprkos svim izjavama nelegitimnih vlasti”, rekao je Macron.

U međuvremenu, stotine pristalica vojnih vladara navodno su se okupile u subotu u blizini francuske vojne baze u glavnom gradu Niameyu, pozivajući na uklanjanje vojnika, optužujući Pariz za miješanje u poslove zemlje.

Francuska još uvijek ima 1.500 vojnika u svojoj bivšoj francuskoj koloniji, svom posljednjem preostalom savezniku u regiji Sahel u borbi protiv džihadističkih pobuna.

Ranije ovog mjeseca, novi vladari Nigera najavili su otkazivanje pet vojnih ugovora s Francuskom. Međutim, Pariz je insistirao na sprovođenju sporazuma o saradnji, tvrdeći da su potpisani sa „legitimnim vlastima“ zemlje . ”

ECOWASfrancuskaNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex Keller
7 mjeseci prije

Slijedi okupacija francuske ambasade po uzoru na Iran??

Zvone
7 mjeseci prije

Kako ekonomska zajednica ako se sprema za rat. To je prije francuska verzija NATA u Africi.

M.r H.F
7 mjeseci prije

Neokolonijalisti ne odustaju ….nema više pljačke 😜😜🤣🤣 Ajde nemoj biti tužan su Ursula i Charles Michell they can help !!!

Roccos
7 mjeseci prije

Naravno da će podržati jer im gori pod doopetom,urana za silne NE je sve manje,valja to po starom običaju oteti od onoga koji ima.Nešto mi govori da se ni ovaj put Franceki neće proslaviti.Energetska neovisnost od mrske Rusije ostaće samo san i što onda jadna li vam majka?

Max
7 mjeseci prije

Francuska želi silom zauzeti bivšu koloniju. Ali to neće biti jeftino.

hiber
7 mjeseci prije

Trenutno u Nigeru nema struje ni goriva već tjednima tako da se stanovnistvo moli da intervencija započme. A intervencija samo što nije.🤣🤣🤣 U međuvremenu su Wagnerovci sletili sa 8.000 metara visine.

Amater
7 mjeseci prije

Kolonijalistima nije lako… njihove se poluge moći lome jedna pojedina … maske padaju , modeli potrošeni , za veliku primjenu sile nisu sposobni , spletke provaljene … ostaje samo očaj a u očaju je zvjer spremna na sve …

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

U prevodu .. Hajte se crnci tucite za naše interese , bumo vam i dali poneku kosku na koncu da i vi malo glođete … NIŠT OD SVEGA !!! PRAVAC DOMA DOKLE STE ŽIVI !

Adriana
7 mjeseci prije

Kud ce suza…

7 mjeseci prije

Čime će da ih podrže ? Toplim riječima ? 😂👍

Grdi
7 mjeseci prije

Jednom imperijalisticko s*ece, uvijek imperijalisticko s*ece …

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Je li francuski predsjednik uspio nešto postići…
Ili mu je, zapravo, sudbina, kako je sarkastično rekla Marine Le Pen, cijeli život biti “mali telegrafist”…

P.S.
Pozvao Francuze da izađu na ulice Pariza i Marseillesa i sa sobom ponesu bagete, kroasane…
Bageti, pržene žabe i juha od luka postaju prošlost.
Francusko nacionalno jelo postaje lula kebab…

Nekoime
7 mjeseci prije

Kada će Rusi konačno poslati trupe u Francusku radi obnove demokracije?

tuf
7 mjeseci prije

Kako sad pa to, podrška vojnoj akciji u drugoj državi? Otkad je to opet u modi? Pa zar Francuska riskira sankcije svih sankcija, političku izolaciju, prekid gospodarskih odnosa sa državama Slobodnog Svijeta / Europskog Raja, tužbu u Haagu i zaplijenu svih inozemnih rezervi?

Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Navodno novi “predsjednik” traži veće postotke zarade za Niger od dogovorenih.Koji bezobrazluk pa nisu Francuzi došli biti humanitarna pomoć nego pljačkati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI