Francuska upozorava na nestanke struje

Elektroenergetska mreza
16 komentara

Francuska se suočava sa većim rizikom da će ostati bez struje u januaru jer će raspoloživost nuklearnih elektrana u zemlji vjerovatno biti niža nego što se ranije predviđalo, upozorio je u petak nacionalni mrežni operater RTE.

RTE, koji mjesečno objavljuje stanje, također je napomenuo da smanjenje potražnje za strujom čini nestašicu sljedećeg mjeseca manje vjerovatnom nego što se ranije očekivalo.

„Situacija se čini manje rizičnom u decembru i od kraja februara, ali je u januaru sada koncentrisano više rizika nego u prethodnoj analizi“, navodi RTE.

Mrežni operater Electricite de France (EDF) ranije je upozorio da bi popravke i održavanje gotovo polovice nuklearnih elektrana u zemlji mogle pretvoriti Francusku, koja je tradicionalno bila izvoznik električne energije, u uvoznika ove godine.

Francuska proizvodi otprilike 70 % svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora. Međutim, u petak ujutro ih je bilo na mreži samo 31. EDF planira ponovno pokretanje 15 blokova do kraja godine, s još deset u prva dva mjeseca 2023. Neki drugi reaktori također će morati biti zaustavljeni radi planiranog održavanja.

Francuska vlada pozvala je kompanije i domaćinstva da štede energiju kako bi izbjegli nestanke struje. U slučaju moguće nestašice električne energije, RTE će tri dana unaprijed pokrenuti crveno upozorenje “Ecowatt” zahtijevajući smanjenu potrošnju.

Rizik od pribjegavanja Ecowatt sistemu “izgleda visok” u januaru, kaže RTE. To će uvelike zavisiti od klimatskih uslova, kao što je potencijalno zahlađenje, ili čak umereno, upozorava operater mreže.

energetski sektorfrancuskaNestašica
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Gle cuda isto kazu i svabe. Kao da su se dogovorili da pocnu sa iskljucenjima cim prodju novogodisnji praznici.
Istina je da ce februar biti duplo gori od januara po energetski balans. Zasto to ne pominju?

Gnostik
1 godina prije

Rapidno se stanjuje geomagnetno polje+Nemezis i njegova interakcija sa Suncem+Oortov oblak+ komete i kometarna prašina koja provodi el.energiju +++ i kad nestane Neta,ne nisu to “oni ” uradili nego gore navedeno će spržiti sve satelite i još koješta i to je pozitivno jer “oni” vladaju preko Neta i tek tad počinje igra na ravnopravnoj osnovi u borbi za Duše koja je u toku.Ludo aaaaa.?

Mrčikola
1 godina prije

Dolazi vrijeme romantike…a moguće je da se dogodi i “baby boom” pa će majstori yebat mater onome koji se dosjetio “nestanka” struje. 😁

Mel Gipson
1 godina prije

Moglo bi se desit da i mac_ronu nestane struje.

Schroder
1 godina prije

To je sve vec davno isplanirano u Davosu

tata mata
1 godina prije

sve sija posvuda ko betlehem sada ,nema redukcija ,, , ali eto poslije nove godine nece biti struje ,i jer ce prestati da rade NE , a i voda vise ne tece ko prije ,do raspada sistema nije doslo kad su koristili stare nitne sijalice ,,ali eto sad kad su svugdje zamijenili sa led tehnologijom ,uveli aparate sa AAA+ ,i smanjili potrosnju na 1/10 prijasnje,kad su mnoge zgrade uvele solarne sisteme ,eto sad ce biti nestasice jer nema kapaciteta samo da mogu dignuti cijenu struje kako bi vratili ono sto su dali da narod 2 g lezi kuci i nista ne radi ,,pa da naplate cjepiva za koje su se istresli fajzeru zbog “pandemije” ali i da malo zarade

Zoran
1 godina prije

Kako se oni zajebavaju sa rajom to je tragikomično.

Max
1 godina prije

Spasite Sophie Marceau.

nessy
1 godina prije

Pa, stvarno treba biti genije strateg, u pouzdano ocekivanoj nestasici energenata, iskljuciti pola NE? I to su napravile i Francuska i Njemacka. I neka mi netko kaze da je to slucajno. Jedan od najvecih EU proizvodjaca hrane, Nizozemska, drasticno smanjuje proizvodnju? Slucajno? Nevjerojatno, kako par tisuca debelih, zadriglih, preplacenih birokrata zahebava pola miljarde ljudi u EU. I sve im prolazi, a cak se i ne trude nesto puno da objasne idiotske poteze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI