Francuski premijer Macron želi da referendumom doda ciljeve klimatskih promjena u ustav

Emmanuel Macron
20 komentara

U petak su se lideri Evropske unije dogovorili o takozvanom Zelenom dogovoru, koji je prije godinu dana predložila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dogovor podrazumijeva smanjenje gasova staklene bašte proizvedene u bloku na između 40 % i 55 % od nivoa iz 1990. do 2030. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je referendum o izmjenama Ustava zemlje, dodajući borbu protiv klimatskih promjena i neophodnost očuvanja životne sredine.

Prema izvještaju, na sastanku sa klimatskim aktivistima (članovima Građanske konvencije o klimi), Macron je rekao da će prijedlog referenduma trebati da odobre obje komore francuskog parlamenta, Senat i Nacionalna skupština.

Francuski predsjednik je, kako se izvještava, priznao da Francuska ne čini dovoljno da bi bila u skladu sa svojim opredjeljenjima u vezi s klimom, koja imaju za cilj ograničavanje globalnog zagrijavanja. Francuska ne preduzima dovoljno mjera da ispuni ciljeve postavljene Pariškim sporazumom iz 2015. godine, rekao je on. Zemlja je odlagala većinu svojih napora nakon 2020. godine.

“Da li treba da učinimo više? Da”, rekao je Macron u četvorosatnim diskusijama sa panelom od više desetina francuskih građana. „Moramo da idemo dalje, a taj posao je još hitniji.“

Prema nekim stavovima stručnjaka, iako su se Macron i drugi lideri EU u petak složili da podignu ambicioznu letvicu cilja kontinenta do 2030. godine da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte na 55 % ili manje od nivoa iz 1990. (ranije je to bilo 40 %), ispunjavanje ovog cilja u trenutnoj ekonomskoj situaciji će vjerovatno biti teško.

Ranije je predviđeni budući američki predsjednik Joe Biden rekao da će se njegova administracija ponovo pridružiti pariškom klimatskom sporazumu prvog dana njegovog predsjedavanja, dok svjetski lideri slave petu godišnjicu sporazuma.

Posljednji referendum u Francuskoj održan je 2005. godine, za vrijeme predsjedavanja Jackuesa Chiraca, tražeći od naroda da podrži stvaranje evropskog ustava. Glasači su odbili prijedlog.

euklimatske promjenemacronUrsula von der LeyenZeleni dogovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

Rotschildovo poslusno pseto – radi punom parom na “Velikom resetu”… Da li ce Francuzi, koji su prvi dobili Cionisticki jaram kroz tzv “Francuske revolucije 1848” – prvi i skinuti taj zlocinacki jaram – ostaje da vidimo… …Ovaj nizi cinovnik Rotschildove banke u Parizu – koji je gle chuda…postao “predsjednik”…bez dvojbe ce nastaviti proces pripreme Francuza – za tradicionalno Cionisticko klanje… Sve po tzv “zidovskom” propisu i “tradiciji”… a u iscekivanju Svjetske Cionisticke Nadvlade. Moschiah + tzv “elogim jhvh” (sta god to bilo) ce preko “ziga zvjeri” tj tzv vakcina, tradicionalno poklati – (uz pomoc samih idiotiziranih Gojima, jer cionisti su sami saka jada) – najveci dio francuskog stanovnistva… Cini mi se ipak, da poveci dio Francuske jasno vidi, ko ih i kako zeli poslati na Cionisticku giljotinu…usprkos (ili mozda bas zahvaljujuci) cionistickim i tzv “drzavnim” (takodjer cionistickim) medijima… Francuska je izuzetno bitna drzava u ovom epskom ratu covjecanstva protiv cionisticke-satanisticke… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Joe
3 godine prije

Babojebač!

prdac=20kn
3 godine prije

budu nam fakat poceli mjeriti prdce

Ana
3 godine prije

U dobronamjernost francuskog predsjednika moze povjerovati samo ovca. Ili krava…

Slonica
3 godine prije

Mali lapsus u naslovu
Premijer Macron
U Ustav stave što žele,ionako ga po potrebi korigiraju ili zaobiđu

rimtu
3 godine prije

Kaj sad, i komentari bez linkova moraju proći “provjeru”?
Hvala na brisanju komentara!
Nije vam dosta bila ona svinjarija sa brisanjem Kukinog “članka” od neki dan?

3 godine prije zadnji put uredio rimtu
Max
3 godine prije

Macroon je obična marioneta bankstera i unijet će što mu kažu,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI