Francuski senat glasa protiv referenduma o zaštiti borbe protiv klimatskih promjena u okviru ustava

Klimatske promjene-Ocuvanje planete
37 komentara

Francuski nacionalni senat odbio je održavanje javnog glasanja koje je podržao predsjednik Emmanuel Macron o tome da li borba zemlje protiv klimatskih promjena treba da bude ugrađena u ustav.

Glasanjem u ponedjeljak, gornji dom Francuske usvojio je na drugom čitanju novi zakon o životnoj sredini za koji se zalaže Građanska klimatska konvencija, skupština od 150 članova koju je osnovao Macron.

Senatori su tekst usvojili većinom od 210 glasova za i 127 protiv, nakon što su odbacili zakon u prethodnom predstavljanju u maju zbog upotrebe izraza „garancija“ i „borba“.

Donji dom Francuske, Nacionalna skupština, u kojoj Macron ima većinu, usvojio je izmijenjenu verziju teksta krajem juna, kojom je riječ „borba“ zamjenjena riječju „čin“.

Verzija objavljena u ponedjeljak kaže da Francuska „čuva životnu sredinu, kao i biodiverzitet, i djeluje protiv klimatskih promjena pod uslovima utvrđenim Poveljom o životnoj sredini iz 2004. godine“.

Usvajanje zakona nanosi udarac Macronovom obećanju održavanja referenduma o ustavnoj zaštiti borbe protiv klimatskih promjena, jer se oba doma parlamenta moraju složiti oko istog teksta kako bi se moglo održati javno glasanje.

francuskaklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Probaju ovako ako neide ici ce okolo. Od CO2terora se nece odustati!

Miyamoto
2 godine prije

Moja procjena, ukoliko bi 65% stanovnika s pristupom obradivoj površini zemlje pristupilo s motikom, kosom i belegijom, udio potrebe za el. energijom dobijenom iz ugljena ili fosilnih derivata bi se bitno smanjio. Narod bi ponovo bio sit i atletski građen. Za 10g. bi se značajno popravile tjelesne proporcije i porcije

2 godine prije

Prije par dana pričam sa prijateljicom koja živi u Njemačkoj. Ne moram niti spominjati da je visoko obrazovana, vrlo uspješna, cijepljena itd…
Žali se kako više nema jeftinih letova. Ja je po tko zna koji put upućujem na program WEF-a i očekivano dramatično smanjenje zračnog prometa. Ona mi kaže – pretjeruješ, ja mislim da je to u cilju smanjenja zagađenosti zraka i mislim da je to neophodno ukoliko želimo sačuvati okoliš!
I…jbg!
Sve će se na koncu podržati!

iofvnwoeurfvowierfvo
2 godine prije

Putem nafte i produkata nafte sa nama u velikim brojevima uništili su planet namjerno i sad kao brinu se za njega, isto ko da vatrogasci gase požar benzinom…………

robert
2 godine prije

i ovo je francuski doprinos klimatskim promjenama https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests_of_France

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI