Francuski sud podržava policijsku zabranu pro-palestinskog protesta planiranog danas u Parizu

Francuska policija
16 komentara

U strahu od ponavljanja sukoba tokom slične situacije 2014. godine, francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin zatražio je od policije da zabrani pro-palestinski skup zbog sukoba sa Izraelom u Parizu ovog vikenda.

Policijsku zabranu pro-palestinskog protesta zakazanog za subotu u Parizu podržao je francuski sud u petak, izvijestila je agencija France Presse, pozivajući se na organizatore.

Nakon najnovijih izraelskih napada na pojas Gaze, pariška policijska prefektura objavila je u četvrtak naredbu o zabrani skupa zakazanog u francuskoj prestonici u sklopu svjetskih pro-palestinskih vikend skupova.

„Tražio sam od šefa pariske policije da zabrani proteste u subotu povezane sa nedavnim tenzijama na Bliskom istoku“, rekao je ministar unutrašnjih poslova na Twitteru.

Prema izvještaju, aktivisti su organizovali demonstracije u četvrti Barbes na sjeveru Pariza u znak protesta protiv izraelske upotrebe sile u Gazi kao odgovor na raketne napade koje je na jevrejsku državu pokrenulo Hamasovo oružano krilo. Navodno imaju za cilj da se žale na presudu.

„Ozbiljno remećenje javnog reda primjećeno je 2014. godine“, dodao je Darmanin, misleći na proteste tokom prethodnog izraelskog rata u Gazi, koji je nazvan „Operacija Zaštitni rub“. Pozvao je šefove policije širom Francuske da ostanu oprezni prema novim protestima.

S druge strane, organizatori protesta rekli su da ne planiraju da otkažu subotnju akciju.

“Odbijamo da utišamo svoju solidarnost s Palestincima i nećemo biti spriječeni da demonstriramo”, navodi se u prevodu izjave Udruženja Palestinaca u Ile-de-France regiji glavnog grada.

U ljeto 2014. godine u Francuskoj je održano nekoliko protesta solidarnosti sa Palestinom u znak protesta protiv izraelske ofanzive na pojas Gaze. Međutim, 19. jula 2014. godine, prema informacijama iz medija, desetine hiljada demonstranata prkosilo je zabrani skupa u Barbesu, a skup je brzo prerastao u nasilne sukobe koji su trajali satima.

U srijedu je šefa francuske palestinske organizacije za zastupanje prava Association France Palestine Solidarite (AFPS), Bertranda Heilbronna, pariska policija zadržala nekoliko sati u blizini zgrade Ministarstva spoljnih poslova prije nego što je pušten.

Prema izjavi AFPS objavljenoj nakon toga, Heilbronn je lišen slobode nakon sastanka sa savjetnikom francuskog ministarstva spoljnih poslova iz delegacije u kojoj su bili članovi parlamenta i predstavnici sindikata i organizacija.

Od ponedeljka je nekoliko zemalja doživjelo antiizraelske proteste. U nekim od njih, poput Njemačke, policija je u nekim situacijama morala da koristi specijalizovano oružje protiv militantnijih demonstranata. Na primjer, aktivisti u njemačkim gradovima Bon, Munster i Gelsenkirchen ciljali su ili pokušavali da napadnu sinagoge.

Sukobi između pristalica Palestinaca i Izraela takođe su se dogodili u New Yorku. U Grčkoj je policija bila primorana da koristi suzavac i šok bombe protiv pro-palestinskih demonstranata, od kojih su se neki popeli na policijska vozila i bacali stvari na policajce.

Trenutni građanski nemiri u Jerusalimu izazvali su novi krug neprijateljstava duž izraelske granice sa pojasom Gaze, palestinski militanti su svakodnevno raketirali izraelska naselja. Do sada je ubijeno sedam civila i jedan izraelski vojnik. Izrael je uzvratio napadom na Gazu, ubivši niz militanata, uključujući nekoliko visokih terenskih komandanata. Izraelski napadi ubili su više od 120 Palestinaca, prema zdravstvenim podacima enklave, a najmanje 11 Palestinaca ubijeno je u protestima na Zapadnoj obali, rekli su zvaničnici.

francuskaPalestinaprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Iskreno ne vidim nijedan razlog zašto bi Francuzi na svom tlu trebali trpiti bilo kakve “propalestinske” i pro bilo čije strane prosvjede. Pogotovo s obzirom na to da imaju više nego dovoljno vlastitih problema i povoda za prosvjedovanje.

A samoprozvani. “Palestinci” i židovi neka svoje probleme rješavaju kod kuće a ne da maltretiraju građane Europe koje se to uopće ne tiče sa svojim vječnim sukobima.

prolaznik
2 godine prije

CRIF

iefvnsebfvwbfvoweufv
2 godine prije

Ispravnije bi bilo da je napisano varanski sud, jer gali sa tim sudom nemaju ama baš ništa, nula zero…………………

Mucke
2 godine prije

Francuske vlasti se boje da bi brojnost demonstranata mogla pokazati raskorak izmedju sluzbene rezimske politike i narodnog sentimenta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI