Francuski veleposlanik protjeran nakon nemira

Luc Hallade
9 komentara

Burkina Faso donijela je odluku usred javnog razočaranja protuterorističkom kampanjom Pariza

Burkina Faso naredila je francuskom veleposlaniku da napusti zemlju, potvrdile su lokalne vlasti u ponedjeljak. Ovaj potez dolazi nakon nemira u studenom prošle godine, tijekom kojih su prosvjednici pokušali upasti u francusko veleposlanstvo, okrivljujući Pariz za svoje sigurnosne probleme. Govoreći za novinsku agenciju AP, glasnogovornik vlade Jean-Emmanuel Ouedraogo rekao je da je francuski veleposlanik Luc Hallade protjeran, ali nije dao nikakve dodatne pojedinosti. Prema izvorima francuskog dnevnika Le Monde, ministarstvo vanjskih poslova Burkine Faso uputilo je zahtjev za smjenu francuskog veleposlanika u pismu poslanom Parizu krajem prosinca.

Le Mondeovi izvori tvrde da su razlozi za izbacivanje veleposlanika djelomično povezani s procurjelim pismom koje je Hallade navodno poslao francuskim državljanima u gradu Koudougou u Burkini početkom prosinca.

U to je vrijeme veleposlanik navodno inzistirao da se njegovi sunarodnjaci presele u glavni grad Ouagadougou ili Bobo-Dioulasso, još jedan grad Burkine, usred rastuće džihadističke prijetnje u regiji. Burkina Faso je prošla kroz dva državna udara od siječnja 2022.

Antifrancusko raspoloženje u zemlji je u porastu već nekoliko mjeseci. U studenom su prosvjednici opkolili francusko veleposlanstvo u Ouagadougouu, zahtijevajući protjerivanje veleposlanika.

Neki aktivisti krive Pariz, koji ima vojni otisak u zemlji, što nije uspio pobijediti terorizam. Oni žele prekinuti starije sigurnosne odnose s Francuskom u korist bližih veza s Rusijom. Francuska je 2013. rasporedila trupe u zapadnoafričku regiju Sahel kako bi se borila protiv džihadističkih ekstremista, a godinu dana kasnije započela je dugotrajnu protu-pobunjeničku operaciju Barkhane. Kampanju, koja se uglavnom smatrala neuspjehom, službeno je okončao francuski predsjednik Emmanuel Macron u studenom, koji je također naredio šestomjesečnu reviziju nacionalne vojne strategije za regiju.

Kako je Francuska povlačila trupe iz Sahela, ukupan broj stacioniranih vojnika smanjen je s 5500 na 3000. Od kraja studenog, Ouagadougou je još uvijek bio domaćin 400 pripadnika francuskih specijalnih snaga. U to je vrijeme Hallade istaknuo da će oni tamo ostati “sve dok vlasti Burkine žele, ali u prilagođenom, ograničenijem formatu.”

Burkina FasofrancuskakampanjaLuc Hallade
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
držnedaj
1 godina prije

Teraj kolonijal bandu što dalje iz zemlje, jer nisu tu da pomognu!

max
1 godina prije

Eto, lijepo se zamjene za tržište. Obzirom da rusi gube francusko tržište red je da im se francuzi maknu s svojih kolonijalnih teritorija. Čini mi se da rusi ovom “zamjenom” dobivaju više.

Max
1 godina prije

Ispravan potez.

Karma
1 godina prije

Jeli ima malisane u uredu?

Tupko Glupko
1 godina prije

Dimitrij Rogozin, bivši šef Roskosmosa, poslao je francuskom ambasadoru geler koji mu je izvađen iz leđa nakon granatiranja Donjecka prepoznat kao šrapnel granate francuske samohodne haubice Caesar kalibra 155 mm uz popratno zanimljivo pismo.

Ne ide Francuzima na međunarodnom planu..

mane
1 godina prije

francusku polako jedna po jedna africka zemlja izbacuje.njihovo mesto zauzimaju rusi i kinezi.zato se vodi tajni rat izmedju rusije i francuske

Rimtutituki
1 godina prije

Feancuska je 1966 postala u jednom danu svjetska sila ,kad je de gol dao mhesec dana da se 29 nato kasarni isprwzne.samo tako drugi hoce sa tobom,kad prvo pokazes da nisi niciji vazal.makaron nema te potencijale

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI