G. Schröder: SAD još vjeruju da je Njemačka pod okupacijom, ali mi smo suverena zemlja

Gerhard Schröder
36 komentara

U intervjuu kojeg je dao ranije ovog tjedna, bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je napao američku trgovinsku politiku prema svojoj zemlji, koju je opisao kao “okupaciju”. Prema njegovim riječima, “neizbježno je da se svi oni koji trpe posljedice rata kojeg su pokrenule Sjedinjene Države na kraju zbliže”.

U intervjuu za njemački kanal N-TV, Gerhard Schröder je osudio američku trgovinsku politiku prema Njemačkoj.

“Ne možemo tolerirati da nas se tretira kao okupiranu zemlju. Kad promatram akcije američkog veleposlanika u Njemačkoj, imam dojam da on sebe smatra okupatorskim namjesnikom, a ne američkim veleposlanikom u suverenoj državi “, kazao je Schröder.

Prema bivšem njemačkom kancelaru, Berlin mora tražiti partnere sa sličnim interesima. Među takvim zemljama je i Kina.

“Nemoguće je spriječiti zbližavanje onih koji trpe posljedice od sukoba kojeg potiču Sjedinjene Države”, rekao je bivši njemački kancelar.

U ožujku prošle godine Bijela kuća je nametnula dodatne carine, odnosno 25% i na uvoz čelika i 10% na aluminij, a trajno je izuzela samo Argentinu, Brazil i Australiju, ali im je ipak uvela kvote na količine uvoza.

Krajem srpnja ove godine je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker putovao u Sjedinjene Države kako bi se upoznao s američkim predsjednikom. Nakon pregovora, najavili niz mjera u poljoprivredi, industriji i energetici, kako bi se ublažila razina trgovinskog rata u odnosima između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Donald Trump obećao “riješiti” pitanje povećanja američkih carina za 25% na čelik i 10% na europski aluminij. Ali su upravo ove carine, koje se i dalje primjenjuju od 1. lipnja, zapalile plamen sukoba između Washingtona i Bruxellesa. U međuvremenu Bijela kuća ne daje naznake da namjerava ukinuti sporne carine.

Schröder pod progonom Kijeva

Petro Porošenko
FOTO: Petro Porošenko

Gerharda Schrödera, vole nazivati “proruskim političarem” zbog politike Berlina koju je vodio dok je bio kancelar i zagovarao dobre odnose Njemačke s Rusijom i brojne poslove od obostrane koristi, iako je on u prvom redu pronjemački političar, što je i logično.

Deutsche Welle, koji je sve samo ne proruski medij, ogorčen je na Kijev koji je pokrenuo progon protiv bivšeg njemačkog kancelara i upozorava Kijev da ovakvim ponašanjem riskira izgubiti vjerne zagovornike na Zapadu.

Mnogi političari u Kijevu jednostavno ne vide problem u tome što je poluslužbena ukrajinska internetska stranica “Mirotvorac” bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera proglasila “neprijateljom države”, izvještava Deutsche Welle. Kijev ne zanimaju ni zahtjevi Berlina za uklanjanjem ove internetske stranice, ali tako možete ostati bez svojih “vjernih branitelja” na međunarodnoj sceni, upozorava jedan njemački televizijski novinar.

Kijev zatvara oči pred progonom bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera, piše u članku za Deutsche Welle urednik ukrajinskog izdanja njemačkog televizijskog kanala Bernd Johann.

Već nekoliko godina ukrajinska internetska stranica “Mirotvorac” vodi borbu protiv navodnih “neprijatelja države”. Tako je, na primjer, nedavno objavila popis imena svih ukrajinskih Mađara koji su dobili mađarske putovnice i proglasila ih “neprijateljima”,  a tek nedavno je na “crnoj listi” i ime bivšeg kancelara Njemačke. Posljedica ove akcije su sve složeniji odnosi između Njemačke i Ukrajine, napominje autor.

Mete ukrajinske stranice su “neprijatelji” Ukrajine, a zaposlenici platforme su Gerharda Schrödera očito dodali na popis zbog njegovih nedavnih izjava o Krimu i zato što “lobira za interese ruske plinske industrije”, vjeruje Johann.

Novinar njemačke televizije podsjeća da je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova već prosvjedovalo i zahtijevalo od ukrajinskih vlasti da uklone skandaloznu internetsku stranicu.

“Međutim, političare u Kijevu to ne zanima. Savezna vlada u Berlinu se morala zadovoljiti obrazloženjem da se server stranice nalazi u inozemstvu. Ukrajinska država se ponaša kao da je nemoćna, unatoč činjenici da internetska stranica ne samo da truje unutarnju političku klimu u zemlji, već je odavno postala međunarodni problem za Ukrajinu”, naglašava šef ukrajinskog uredničkog odjela Deutsche Wellea.

Njemacka EU

Mnogi političari u Ukrajini jednostavno ne vide problem u tome što je bivši čelnik njemačke vlade Gerhard Schröder u Ukrajini proglašen  državnim neprijateljem. Ali tako mogu ostati bez zagovornika Ukrajine na međunarodnoj sceni”, upozorava njemački novinar.

Podsjetimo, Gerhard Schröder je bio njemački kancelar od listopada 1998. do studenog 2005. I nakon obnašanja dužnosti je ostao vrlo utjecajan u njemačkoj politici. S Vladimirom Putin se zalagao za jačanje “strateškog partnerstva” između Berlina i Moskve, a Kinu je kao kancelar posjetio šest puta i bio je prvi zapadni političar koji se Pekingu  ispričao zato što su NATO zrakoplovi  navodno “greškom” bombardirali kinesko veleposlanstvo u Beogradu 1999. Oštro se protivio američkoj invaziji na Irak, dok je u njegovu društvu ministrica pravosuđa njegove vlade Herta Däubler-Gmelin vanjsku politiku Georga W. Busha usporedila s politikom Adolfa Hitlera. Snažno je zagovarao izgradnju postojećeg plinovoda “Sjeverni tok”, ali i novog projekta, trenutno u izgradnji, “Sjeverni tok 2”. Među ostalim aktivnostima je i međunarodni je konzultant ruskog diva “Gazprom”.

Da ima vrlo velik utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku vidjelo su u oslobađanju njemačkog aktivista Petera Steudtnera iz turskog zatvora u listopadu 2017. godine. Naime, njemački mediji su izvijestili su kako je Schröder djelovao kao posrednik u sporu i na zahtjev  njemačkog aktivista se osobno susreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je naredio puštanje Petera Steudtnera na slobodu. Ovo je bio neobičan slučaj, jer tada ni službeni Berlin ni Ministarstvo vanjskih poslova nisu mogli učiniti ništa, a bivši kancelar je to uspio posredovati u nekoliko sati privatnog susreta s turskim predsjednikom. Nakon izbora 2018. u Turskoj je Gerhard Schröder zastupao njemačku vladu na ceremoniji Erdoğanove prisege u Ankari, iako se službeno više ne ba

Gerhard SchröderSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Nemacka je suverena koliko i Francuska.

octopus
5 godine prije

Gospodine Gerhard Schröder, Vi ste samo uvjereni da ste suverena zemlja. Ipak će biti da ste okupirani.

Ivo
5 godine prije

Švabe su pod okupacijom od 1945, a ovom schrederu je to tek sad doprijelo do mozga? Stvarno biraju ove pronicljive za visoke pozicije.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Britki um Gerharda Schröder.

tuf
5 godine prije

Zbog pozicija u Rosneftu i Gazpromu, za Schrödera je logično da će davati ovakve izjave. No stvarnost je okrutnija tako da priče o njemačkoj suverenosti ostaju mokri snovi – dovoljno je pogledati situaciju s Deutsche Bank, koja je zbog enormnih multimilijarderskih pronevjera postala omča oko vrata njemačke neovisnosti.

alan ford
5 godine prije

““Ne možemo tolerirati da nas se tretira kao okupiranu zemlju. Kad promatram akcije američkog veleposlanika u Njemačkoj, imam dojam da on sebe smatra okupatorskim namjesnikom, a ne američkim veleposlanikom u suverenoj državi “, kazao je Schröder.” ———— nazalost Schröder nisi u pravu, Njemacka jest okupirana zemlja i do danas, od 1948. kada su SAD i Britanija, odnosno duboka drzava stvorili SR Njemacku. SAD jos uvijek ima svoje vojne baze u Njemackoj, a i nuklearno oruzje. Njemacki politicari su namjesnici Washingtona i duboke drzave i moraju slusati gospodare ili ce biti unisteni. Medjutim i sam Schöder nije bas bez grijeha. Jer bas za vrijeme njegove vlade i zelenih 1998-2005, na zapovjed FED-ove mafije i duboke drzave, u Njemackoj su tada sprovedene tzv. “reforme”, i tada je pocelo rezanje cuvene njemacke socijalne drzave, koja je pored Svedske imala najbolje socijalne mjere. tada je dozvoljen upliv takozvanih “skakavaca” i “skakavac kapitalizma” u Njemacku,… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Londonski kritičari digli prašinu: Maša iz crtaća zapravo je Putin

Kritičari optužuju Ruski animirani serijal “Masha and the Bear’ as Kremlin propaganda” i da je instrument “meke moći” Rusije, piše londonski Tajms.

nije bitno tko
5 godine prije

G. Schröderu. Dok ne isterate poslednjeg američkog vojnika iz svoje zemlje, do tad ste okupirana zemlja.

Rokokoko
5 godine prije

U suverenoj drzavi Njemackoj,nalazi se 37 vojnih objekata SAD.Za ostale,poput UK ne znam.Njemackom politikom i gospodarstvom 100% upravlja kazarska mafija.

kiki
5 godine prije

Ja fakat neznam što su ameri potpisali s njima i Francuzima ’45.

mrimproper
5 godine prije

snovi

a gdi je zlato na čuvanju?

kod gazde ili kod onog koji sanja da je slobodan i neovisan?

švabe ce morat da cekaju godinama da bi dobili 30% svog zlata

a ostatak ce dobiti ako budu poslusni psići neslobodni i neneovisni

ili ce proc ko i venezuela

a mozda i ko libija… irak… somalija… s+afganistan…

ak odustanu od sjevernog toka i pocnu kupovat duplo skuplji plin dobit ce natrag svoje zlato, a ak ne zna se

davor
5 godine prije

Schröder je očito Njemac koji misli svojom glavom i pobornik je elementarne logike. Ali Njemačka je de facto okupirana država, kao i Italija i Japan, i za sve kapitalne ili vojne manevre još uvijek nužno konzultira Washington, i podložna je po UN charteru (kojeg su podržale sve članice) preemptivnom američkom napadu u slučaju nedozvoljenog vojnog odstupanja i nemože ništa po tom pitanju. Bilo bi fora da Njemačka nije pod američkom čizmom ali tada bi vjerovatno buktjelo u mittel Europi na ovaj ili onaj način ili destabilizacijom država ili vojnim sukobima.

spartak
5 godine prije

Herr Schroeder, SAD to vjeruju zato jer Njemačka stvarno i JEST pod okupacijom. To se zna, samo se to ne govori. Dokaz? Pa, vi ste sada bivši kancelar. A kad ste bili svojedobno TADAŠNJI, zašto niste tražili da usanska vojske ode iz Njemačke?! Niste to tražili! Niste ni mogli, jer bi vam se dogodila “prometna nesreća” ili bi vam pala cigla na glavu. Sve dok traje kapitalizam,Njemačka se neće riješiti usanske “zaštite” zato jer su njemački i anglocionistički krupni krupni kapitali ulančeni. Financijsko/bankarski, Njemačka je jedna od usanskih država, recimo 66. (jer ima još takvih, Izrael je 1.)

Kile
5 godine prije

Niste

Splitexpress
5 godine prije

Kada sam prvi put bio u Zap.Njemačkoj,tako davno 1967,vidio sam da se pripadnici savezničkih okupacijskih snaga voze sa svojim tablicama,da imaju svoju policiju i bio sam začuđen?Jedan od temeljnih razloga za njemačko podsticanje nereda u ex istočnom bloku,naravno uključivši i ex Jugu bilo je pomicanje savezničkih trupa sa njemačkog tla na nove točke krize?Tako su kod nas došli pod zastavom UNPROFORa britanski vojnici,koji nikada nisu platili funtom,već isključivo markom?Kako su velike američke baze poput Ramsteina još uvijek na njemačkom tlu,znači da njemački rat za nezavisnost nije završio ujedinjenjem?

Bobi
5 godine prije

“Nemoguće je spriječiti zbližavanje onih koji trpe posljedice od sukoba kojeg potiču Sjedinjene Države”, rekao je bivši njemački kancelar.”
Još da to kaže sadašnji kancelar/ka !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI