Govor Hassana Nasrallaha: “Pogledajte Netanyahua koji preklinje Moskvu i predsjednika Putina”

Hassan Nasrallah
72 komentara

Hassan Nasrallah, glavni tajnik Hezbollaha, rezimira situaciju u Siriji od početka agresije. U svom govoru najavljuje skori poraz terorističkih grupa, koje poziva na polaganje oružja i prekid uzaludne borbe.

Govor – 18. ožujak 2017.

“Danas, ili bolje rečeno ovih dana, svjedoci smo posebne prilike da se upoznamo sa situacijom u Siriji i ratom koji se vodi protiv te zemlje, a koji ulazi u sedmu godinu.

Dakle, šest godina je već prošlo, šest godina patnje, rata, zavjere, konfrontacije i žrtvovanja ljudskih života. Na kraju šeste godine i početkom sedme idemo ukratko rezimirati situaciju koja se i nas tiče. Svi koji su se okupili u prvom mjesecu na početku događanja prije šest godina,… velike sile, regionalne države, a koje su okupile preko 120 država pod imenom “Prijatelji Sirije”, zavjerom su činile sve što su mogle protiv Sirije. Svi su računali da će svojom snagom osvojiti Siriju u 2 ili 3 mjeseca 2011. godine.

Danas na kraju 6. godine, ti isti “Prijatelji Sirije” svjedoče krvavoj i bolnoj istini. Nakon 6 godina, te velike zemlje i važni svjetski i regionalni akteri su pred neuspjehom,… neuspjehom u realizaciji svoga cilja. Tijekom 6 godina, utrošeno je desetine milijardi dolara arapskih zemalja. Turska nije trošila novac, kao ni Francuska, a ni Velika Britanija. Sav novac kojim se financirao rat u Siriji je novac Arapa.

Taj novac je mogao iskorijeniti siromaštvo u arapskom svijetu. Mogao je spasiti Somaliju od gladi. Kuće Palestinaca u Gazi su se mogle iznova izgraditi. Tim novcem se moglo stvoriti na stotine tisuća radnih mjesta nezaposlenih mladih Arapa. Mogla se riješiti nepismenosti na stotine milijuna nepismenih Arapa. Niti jedan jedini dolar nije utrošen na navedene probleme, ali je zato desetine milijardi dolara Arapa potrošeno za rat u Siriji,… protiv Sirije, sirijske vojske i naroda. Poslano je stotine tisuća tona oružja i municije. Došlo je sa svih strana svijeta na desetine tisuća boraca – bijelih, crnih, smeđih, crvenih, žutih. Svih koje poželite. Svi oni ne gledaju na boju kože, jezik, rasu i sve granice u svijetu.

Amerikanci, njihovi saveznici i zavjerenici su financirali i omogućili dolazak tih boraca s ciljem da se bore u Siriji. Cilj je bio baciti Siriju na koljena i preuzeti kontrolu nad njom. Kontrolu nad odlukama, suverenitetom, njenim narodom i njenom slobodom izbora na svom teritoriju, kao i strateškoj poziciji na Mediteranu i Europi ali i strateškoj poziciji u borbi protiv Izraelaca.

Doživjeli su neuspjeh, poraz i povlačenje. Dozvolite mi da vas podsjetim. Mi smo samo dio onih koji su doista željeli reforme i promjene u Siriji. Međutim, ono što nas je stiglo je promijenilo sve. Snage takfirista koje su pokupljene sa svih strana svijeta su odbile dijalog već prvog tjedna. Te snage su odbile bilo kakvo političko rješenje i dijalog. Njihov definitivni izbor je bio otvorena krvava konfrontacija.

Izmislili su sektaške parole i oživjeli škole koje su poticale vjerske razlike. Tko je doveo organizaciju Al-Qaida? Kada su stigli u Siriju, kako su se zvali? “Islamska država u Iraku”. Nakon toga su dodali “i u Levantu”, odnosno Siriji. Nakon toga su se podijelili na “Islamsku državu u Iraku i Siriji”. Postoje dvije frakcije – ISIL i Al-Nusra Front, ali u stvarnosti obje pripadaju Al-Qaidi, koja je proglašena terorističkom organizacijom i od Amerike, Ujedinjenih naroda, Europe i Saudijske Arabije. Dakle, isti oni koji ih smatraju teroristima, doveli su ih u Siriju. Dali su im novac i oružje, otvorili su im granice i doveli u tu zemlju. Oni to ni ne kriju, već javno priznaju da su ih stvorili u cilju slamanja “Osovine otpora”.

Danas je situacija drugačija, ali koncentrirat ću se samo na nove elemente. Već prvog mjeseca prije 6 godina sam se obratio sam Al-Qaidi i “Islamskim državama u Iraku i Siriji” rekavši: “Sve vas, svih nacionalnosti, doveli su u Siriju da vas okupe, što možete provjeriti. Okupili su vas u Siriji da vas iskoriste kao borce za ispunjenje američko-izraelskog cilja u regiji. Bez obzira hoćete li pobijediti ili izgubiti, na kraju će vas sve likvidirati. Okupljaju vas, da vas likvidiraju. Žele vas iskoristiti i zbog toga vas upozoravam da pripazite i da se probudite. Ne budite drvo za loženje kojeg će zapaliti Amerika, Izrael i neke države regije i ne pokušavajte praviti zavjere protiv njih.”

Nažalost, sektaštvo, glupost, neznanje i ludost im nisu dali nikakvu priliku. Vjerovali su da su inteligentni i da će iskoristiti Ameriku, Tursku i Saudijsku Arabiju, kao i zemlje zapadnog svijeta. Sve što su zapisali u svom strateškom planu je bila gomila gluposti. Nakon što je ISIL postao kost u grlu američkog projekta, njegovi dani u Iraku su odbrojani. Pitanje je samo tjedna ili mjeseca kada će nestati. ISIL u Iraku više nema nikakve ni političke ni vojne budućnosti. Ništa bolje ga ne čeka ni u Siriji. U najboljem slučaju, ostat će nekoliko ćelija-spavača koje mogu provesti samoubilačke akcije. Upravo te samoubilačke akcije nad civilima u Bagdadu, Tikritu, Damasku, Homsu i u drugim mjestima, oslikavaju strateški i vojni poraz. Kada netko pošalje kamikazu da ubije djecu i žene u restoranima, prolaznike i učenike u školi, to je znak poraza u svakom pogledu. To je čin osvete, a ne borbe.

Budućnost Al-Nusra Fronta je ista. Danas ISIL bombardiraju međunarodna koalicija predvođena Amerikom, Velika Britanija, Turska, Jordan, Rusija i sirijski borci. Ni Al-Nusra Front, kojeg su podržavali Amerika i njeni saveznici, Turska i zaljevske zemlje, više nije pošteđena. Al-Nusru danas bombardiraju u Idlibu i u zapadnom Aleppu.

Nije li to ono na što sam upozoravao prije 6 godina? Sada čujemo glasove u Idlibu i zapadnom Aleppu koji se dižu protiv Amerike, njene izdaje i hipokrizije. Spavate li dobro, nakon što ste uništili Siriju, Irak i Jemen? Tek sada otkrivate tu Ameriku, koja vas je iskoristila i koja vas sada masakrira. Uz sve to se i Izrael svakog dana miješa uz različite izgovore. Izgovor mu je da uništava oružje namijenjeno Hezbollahu.

Izrael, koji zbog jedne navodne granate koja padne na okupirani Golan bombardira sirijsku armiju, zapravo podržava ISIL i druge terorističke skupine. Danas iskreno i jasno priznaje da je arogantni projekt okupacije Sirije propao. Sirija je pobijedila, ali je još čeka nekoliko odlučujućih bitaka. ISIL i Al-Nusra Front će nestati, kao i sve druge terorističke skupine. To je samo pitanje vremena. Čak i oni koji su ih financirali i pomagali više ne vjeruju u taj projekt i napuštaju sve. Vještičarenje se okrenulo protiv vještaca. Svijet je otkrio da zmija koja je poslana protiv Sirije postaje opasna za njega samog – u Parizu, Londonu, u Njemačkoj, u Belgiji, unutar Turske, Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i drugih.

Što će biti s ostatkom frakcija sirijske opozicije? Oni nemaju ni vođu, ni nacionalni projekt, ni upravu niti znaju što žele. Oni su podijeljeni i izgubljeni obilazeći strana veleposlanstva i njihove predstavnike obavještajnih službi. Istina, računa se na neke osobe iz opozicije koje bi eventualno sudjelovale u političkom dijalogu u obnovi Sirije.

Dozvolite mi da se obratim onima koji se još bore na strani neprijatelja i koji još vjeruju da se bore na strani islama. Projekt je propao. Vaša borba ne vodi nikuda, osim dodatnih žrtvi, daljnjem uništenju i prolijevanju krvi na obje strane, što koristi samo Americi i Izraelu. Pogledajte Netanyahua koji preklinje Moskvu i predsjednika Putina. Zašto? On se boji se poraza ISIL-a. Nestajanje ISIL-a za Putina je pobjeda, a za Netanyahua je to poraz projekta kojega podržava već 6 godina. Išao je, dakle, preklinjati Putina da ne uništava ISIL. Kada porazi ISIL, što će biti s Iranom, Hezbollahom i predsjednikom Assadom? Pozivam ih da polože oružje i prekinu borbe s ciljem da se kriza riješi humanitarno i da izađu iz ove hipokrizije. Vaš projekt nema nikakve budućnosti.

Kako smo rekli da na početku, Osovina otpora neće biti pobijeđena ni u Iraku, niti u Jemenu. 6 godina je prošlo. Osovina otpora pobjeđuje u Siriji, Iraku i dobro se drži u Jemenu i pobijedit će, ako Bog želi, i jednu veliku pobjedu.”

govorSayed Hassan Nasrallah
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
H\'ghar
7 godine prije

Ovo je rečeno tako da svatko može razumijeti o čemu se to u Siriji radi!

jale
7 godine prije

Zbog uloge Irana u razbijanju Jugoslavije i poticanju radikalnih islamista u Bosni, zbog izvoza i sponzoriranja mudžahedina koji su klali kršćane po Bosni, ne gotivim Iran. Sirija se susrela sa istim modelom rušenja kao i bivša Jugoslavija, samo što je u Siriji Iran odigrao ulogu spasitelja, a u Jugoslaviji ulogu rušitelja. Inače, zanimljivo je da u zaljevskim monarhijama živi i radi preko 100.000 ljudi sa exYU prostora. Mnogi su se i poženili tamo, a uglavnom su doselili netom prije rata, kroz rat i odmah poslije rata. Mnogi od njih imaju veliki uticaj na vladajuće familije. Mnogo je bivših oficira JNA koji žive tamo. Direktora bivših društvenih poduzeća i njihovi potomci. Bivših glavešina KP-a. Malo je njih i takvih otišlo u Iran živjeti. Sve je to čudno i presumnjivo.

Alen
7 godine prije

Russia has sent a clear message to Israel that the rules of the game have changed in Syria and its freedom to act in Syrian skies is over, Syria’s ambassador to the United Nations said on Sunday night.

Arkaj
7 godine prije

Kad čovjek usporedi ljudske karakterne osobine Hassana Nasrallaha te životne okolnosti i borbeni put koji je prošao s onim što se može naći u životopisima saudijskim prinčeva i kraljeva razumljivo je saudijsko neprijateljstvo prema šijitima. Mogu imati novaca kao pijeska ali to im je jedina prednost. Naprosto im nisu dorasli ni u čemu….

Arkaj
7 godine prije

Postoji jedan govor Hassana Nasrallaha koji objašnjava zašto je Hezbolah trn u oku Izraela, USA i zapada u cjelini pa ga preporučujem onima koji žele shvatiti zašto je jedan relativno mali politički pokret libanonskih šijita postao tako utjecajan:
https://www.youtube.com/watch?v=SCVU24GX3J4

Jupiter
7 godine prije

Mudro zbori! Šta kaže suprotna strana , ima li istine?

davor
7 godine prije

Netanyahu je uz klan Bush jedan od najodvratnijih ratnih zločinaca 21.stoljeća

subaru
7 godine prije

Nasrala rat još nije gotov. Ishod rata zna onaj tko ga je i započeo a ne znaš ga ni ti ni Putin. Ovo je dizajnirano kao mišolovka tako da će samo hvatati nove igraće za nastavak istog a perspektiva je svjetski kaos koji će imati istog organizatora, financijera i profitera kao prošla dva kaosa.

Borac2
7 godine prije

Amin ya sayed el moqawama. Labayka ya Nasrallah!

Brane
7 godine prije

Subaru, stvarno postaješ naporan. Misliš da Rusi i Kinezi nemaju ljude koji znaju sve to, i da samo čitaju stripove u slobodno vrijeme? Postoje sile zla i sile dobra, i bore se, to tako ide milenijima. Svatko ima svoje metode u toj borbi. Tama između ostaloga koristi strah, tako da labilniji ljudi unaprijed odustaju jer smatraju da nema izlaza. Po toj osnovi tebe su čini se kompletno sheb@li, s takvim stavom preostaje ti samo da se ubiješ. Inače, zionaziji su u Siriji defacto popušili 2014, do tada su nešto i mogli promijeniti, više ne. Da malo bolje uključiš mozak i isključiš pritom crnjake, shvatio bii da je situacija malo kompleksnija i ne rješava se time da netko samo pritisne gumb i lansira S 300/400 na šestokrake zvijezde. To bi eventualno (vjerovatnost 50/50) dovelo do toga da izrahell & Co lansiraju 200/300 tomahawka i ostaloga po Latakiji i Hmeiymu, čime bi… Čitaj više »

Murat
7 godine prije

Detalji o hazarskom napadu na Palmiru od petka se pomalo slažu. Libanonska vojska je uočila 4 jevrejska aviona koji su doletjeli iz pravca Mediterana, preletili Libanon, ušli desetak km u Sirijski zračni prostor, i od tamo lansirali dalekometne krstareće projektile (vjerovatno tip Delilah, domet 250 km). Cilj je bio SAA zrakoplovna baza T4 (Tiyas Air Base), svrha napada ometanje ofenzive SAA koja uspješno uništava ISIL u tom području i kreće se pomalo prema Deir-Ezzoru. Nije bilo nikakvih Hezbollahovih jedinica ni konvoja u blizini, i svi ukazuju na nelogičnost ovog objašnjenja. Hezbollah se ne opskrbljuje modernim naoružanjem na aerodromu udaljenom par kilometara od linije fronte, već uglavnom rutom preko Damascusa. Po ispaljenju krstarećih raketa, jevreji su zaokrenuli za 180 i krenuli nazad prema izraelu. U tom momentu Sirijci ispaljuju nekoliko S-200 protuavionskih raketa i gađaju jevreje koji su u to vrijeme već u izraelskom zračnom prostoru, što je onda posljedično aktiviralo… Čitaj više »

Zivot bez rata
7 godine prije

Ma nemoj .

dalmata
7 godine prije

Nema sta,glavni tajnikHezbolaha,Nasrallah.je ono sta kazu,covik od principa,jasne vizije,dosljedan i hrabar.Svaka mu je na mistu.Takav je i Hezbolah na bojnom bolju.Cili tok rara u napacenoj Siriji je objasnija vrlo kratko,istinito i jasno.Svakome je sasuja u brk po zasluzi,po imeni i prezimenu,Postovanje za svaku rijec,postovanje i divljenje za junake Hezbolaha.

Ivan1
7 godine prije

Zapad je njih namjerno proglasio teroristima, da bi imali izgovor intervencije na Bliskom Istoku, te prouzročili izbjegličku krizu na teret EU.
ISIL je ionako umjetno instaliran, da odglumi teret, a zatim poraz od Američke koalicije.

MilanCZ
7 godine prije

Pojma vi svi redom nemate zasto je jugoslavija razbijena.Do 1989 radio sam u vojnoj obavjestajnoj sluzbi a o tome zasto,tko je razbio jugu,knjigu bi mogao napisati,to je siroka tema za komentar..Kad bi vam sve napisao,mislim da mnogi nebi vjerovali sovjim ocima,sto se događalo i tko je iza svega toga stajao,razne grupacije itd..zato pametnije ,sutiti nego piskrati gluposti koje nedrze vodu a vode vrijeđaju i osuđivanju jendih drugih u yugi..pamet u glavu momci,ima vas tu dosta mladih..Kad tako sve znate,ajde,recite mi tko je smaknuo causeskua u rumunjskoj..

čitatelj portala
7 godine prije

Sad, na kraju rata u Siriji, istina izlazi na vidjelo i u SAD-u.
Odličan tekst, a pogledati i video.
Pozdrav svima!
http://21stcenturywire.com/2017/03/21/us-deception-the-wests-peaceful-revolution-narrative-in-syria-was-a-lie-from-the-beginning/

Čitalac
7 godine prije

Ha’j prestanite seruckati o događajima tokom 90tih sa ovih prostora.

H\'ghar
7 godine prije

Ovo je rečeno tako da svatko može razumijeti o čemu se to u Siriji radi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI