fbpx

Govor Hassana Nasrallaha: “Pogledajte Netanyahua koji preklinje Moskvu i predsjednika Putina”

Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah, glavni tajnik Hezbollaha, rezimira situaciju u Siriji od početka agresije. U svom govoru najavljuje skori poraz terorističkih grupa, koje poziva na polaganje oružja i prekid uzaludne borbe.

Govor – 18. ožujak 2017.

“Danas, ili bolje rečeno ovih dana, svjedoci smo posebne prilike da se upoznamo sa situacijom u Siriji i ratom koji se vodi protiv te zemlje, a koji ulazi u sedmu godinu.

Dakle, šest godina je već prošlo, šest godina patnje, rata, zavjere, konfrontacije i žrtvovanja ljudskih života. Na kraju šeste godine i početkom sedme idemo ukratko rezimirati situaciju koja se i nas tiče. Svi koji su se okupili u prvom mjesecu na početku događanja prije šest godina,… velike sile, regionalne države, a koje su okupile preko 120 država pod imenom “Prijatelji Sirije”, zavjerom su činile sve što su mogle protiv Sirije. Svi su računali da će svojom snagom osvojiti Siriju u 2 ili 3 mjeseca 2011. godine.

Danas na kraju 6. godine, ti isti “Prijatelji Sirije” svjedoče krvavoj i bolnoj istini. Nakon 6 godina, te velike zemlje i važni svjetski i regionalni akteri su pred neuspjehom,… neuspjehom u realizaciji svoga cilja. Tijekom 6 godina, utrošeno je desetine milijardi dolara arapskih zemalja. Turska nije trošila novac, kao ni Francuska, a ni Velika Britanija. Sav novac kojim se financirao rat u Siriji je novac Arapa.

Taj novac je mogao iskorijeniti siromaštvo u arapskom svijetu. Mogao je spasiti Somaliju od gladi. Kuće Palestinaca u Gazi su se mogle iznova izgraditi. Tim novcem se moglo stvoriti na stotine tisuća radnih mjesta nezaposlenih mladih Arapa. Mogla se riješiti nepismenosti na stotine milijuna nepismenih Arapa. Niti jedan jedini dolar nije utrošen na navedene probleme, ali je zato desetine milijardi dolara Arapa potrošeno za rat u Siriji,… protiv Sirije, sirijske vojske i naroda. Poslano je stotine tisuća tona oružja i municije. Došlo je sa svih strana svijeta na desetine tisuća boraca – bijelih, crnih, smeđih, crvenih, žutih. Svih koje poželite. Svi oni ne gledaju na boju kože, jezik, rasu i sve granice u svijetu.

Amerikanci, njihovi saveznici i zavjerenici su financirali i omogućili dolazak tih boraca s ciljem da se bore u Siriji. Cilj je bio baciti Siriju na koljena i preuzeti kontrolu nad njom. Kontrolu nad odlukama, suverenitetom, njenim narodom i njenom slobodom izbora na svom teritoriju, kao i strateškoj poziciji na Mediteranu i Europi ali i strateškoj poziciji u borbi protiv Izraelaca.

Doživjeli su neuspjeh, poraz i povlačenje. Dozvolite mi da vas podsjetim. Mi smo samo dio onih koji su doista željeli reforme i promjene u Siriji. Međutim, ono što nas je stiglo je promijenilo sve. Snage takfirista koje su pokupljene sa svih strana svijeta su odbile dijalog već prvog tjedna. Te snage su odbile bilo kakvo političko rješenje i dijalog. Njihov definitivni izbor je bio otvorena krvava konfrontacija.

Izmislili su sektaške parole i oživjeli škole koje su poticale vjerske razlike. Tko je doveo organizaciju Al-Qaida? Kada su stigli u Siriju, kako su se zvali? “Islamska država u Iraku”. Nakon toga su dodali “i u Levantu”, odnosno Siriji. Nakon toga su se podijelili na “Islamsku državu u Iraku i Siriji”. Postoje dvije frakcije – ISIL i Al-Nusra Front, ali u stvarnosti obje pripadaju Al-Qaidi, koja je proglašena terorističkom organizacijom i od Amerike, Ujedinjenih naroda, Europe i Saudijske Arabije. Dakle, isti oni koji ih smatraju teroristima, doveli su ih u Siriju. Dali su im novac i oružje, otvorili su im granice i doveli u tu zemlju. Oni to ni ne kriju, već javno priznaju da su ih stvorili u cilju slamanja “Osovine otpora”.

Danas je situacija drugačija, ali koncentrirat ću se samo na nove elemente. Već prvog mjeseca prije 6 godina sam se obratio sam Al-Qaidi i “Islamskim državama u Iraku i Siriji” rekavši: “Sve vas, svih nacionalnosti, doveli su u Siriju da vas okupe, što možete provjeriti. Okupili su vas u Siriji da vas iskoriste kao borce za ispunjenje američko-izraelskog cilja u regiji. Bez obzira hoćete li pobijediti ili izgubiti, na kraju će vas sve likvidirati. Okupljaju vas, da vas likvidiraju. Žele vas iskoristiti i zbog toga vas upozoravam da pripazite i da se probudite. Ne budite drvo za loženje kojeg će zapaliti Amerika, Izrael i neke države regije i ne pokušavajte praviti zavjere protiv njih.”

Nažalost, sektaštvo, glupost, neznanje i ludost im nisu dali nikakvu priliku. Vjerovali su da su inteligentni i da će iskoristiti Ameriku, Tursku i Saudijsku Arabiju, kao i zemlje zapadnog svijeta. Sve što su zapisali u svom strateškom planu je bila gomila gluposti. Nakon što je ISIL postao kost u grlu američkog projekta, njegovi dani u Iraku su odbrojani. Pitanje je samo tjedna ili mjeseca kada će nestati. ISIL u Iraku više nema nikakve ni političke ni vojne budućnosti. Ništa bolje ga ne čeka ni u Siriji. U najboljem slučaju, ostat će nekoliko ćelija-spavača koje mogu provesti samoubilačke akcije. Upravo te samoubilačke akcije nad civilima u Bagdadu, Tikritu, Damasku, Homsu i u drugim mjestima, oslikavaju strateški i vojni poraz. Kada netko pošalje kamikazu da ubije djecu i žene u restoranima, prolaznike i učenike u školi, to je znak poraza u svakom pogledu. To je čin osvete, a ne borbe.

Budućnost Al-Nusra Fronta je ista. Danas ISIL bombardiraju međunarodna koalicija predvođena Amerikom, Velika Britanija, Turska, Jordan, Rusija i sirijski borci. Ni Al-Nusra Front, kojeg su podržavali Amerika i njeni saveznici, Turska i zaljevske zemlje, više nije pošteđena. Al-Nusru danas bombardiraju u Idlibu i u zapadnom Aleppu.

Nije li to ono na što sam upozoravao prije 6 godina? Sada čujemo glasove u Idlibu i zapadnom Aleppu koji se dižu protiv Amerike, njene izdaje i hipokrizije. Spavate li dobro, nakon što ste uništili Siriju, Irak i Jemen? Tek sada otkrivate tu Ameriku, koja vas je iskoristila i koja vas sada masakrira. Uz sve to se i Izrael svakog dana miješa uz različite izgovore. Izgovor mu je da uništava oružje namijenjeno Hezbollahu.

Izrael, koji zbog jedne navodne granate koja padne na okupirani Golan bombardira sirijsku armiju, zapravo podržava ISIL i druge terorističke skupine. Danas iskreno i jasno priznaje da je arogantni projekt okupacije Sirije propao. Sirija je pobijedila, ali je još čeka nekoliko odlučujućih bitaka. ISIL i Al-Nusra Front će nestati, kao i sve druge terorističke skupine. To je samo pitanje vremena. Čak i oni koji su ih financirali i pomagali više ne vjeruju u taj projekt i napuštaju sve. Vještičarenje se okrenulo protiv vještaca. Svijet je otkrio da zmija koja je poslana protiv Sirije postaje opasna za njega samog – u Parizu, Londonu, u Njemačkoj, u Belgiji, unutar Turske, Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i drugih.

Što će biti s ostatkom frakcija sirijske opozicije? Oni nemaju ni vođu, ni nacionalni projekt, ni upravu niti znaju što žele. Oni su podijeljeni i izgubljeni obilazeći strana veleposlanstva i njihove predstavnike obavještajnih službi. Istina, računa se na neke osobe iz opozicije koje bi eventualno sudjelovale u političkom dijalogu u obnovi Sirije.

Dozvolite mi da se obratim onima koji se još bore na strani neprijatelja i koji još vjeruju da se bore na strani islama. Projekt je propao. Vaša borba ne vodi nikuda, osim dodatnih žrtvi, daljnjem uništenju i prolijevanju krvi na obje strane, što koristi samo Americi i Izraelu. Pogledajte Netanyahua koji preklinje Moskvu i predsjednika Putina. Zašto? On se boji se poraza ISIL-a. Nestajanje ISIL-a za Putina je pobjeda, a za Netanyahua je to poraz projekta kojega podržava već 6 godina. Išao je, dakle, preklinjati Putina da ne uništava ISIL. Kada porazi ISIL, što će biti s Iranom, Hezbollahom i predsjednikom Assadom? Pozivam ih da polože oružje i prekinu borbe s ciljem da se kriza riješi humanitarno i da izađu iz ove hipokrizije. Vaš projekt nema nikakve budućnosti.

Kako smo rekli da na početku, Osovina otpora neće biti pobijeđena ni u Iraku, niti u Jemenu. 6 godina je prošlo. Osovina otpora pobjeđuje u Siriji, Iraku i dobro se drži u Jemenu i pobijedit će, ako Bog želi, i jednu veliku pobjedu.”

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
72 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Ovo je rečeno tako da svatko može razumijeti o čemu se to u Siriji radi!

jale
Gost
jale
3 godine prije

Zbog uloge Irana u razbijanju Jugoslavije i poticanju radikalnih islamista u Bosni, zbog izvoza i sponzoriranja mudžahedina koji su klali kršćane po Bosni, ne gotivim Iran. Sirija se susrela sa istim modelom rušenja kao i bivša Jugoslavija, samo što je u Siriji Iran odigrao ulogu spasitelja, a u Jugoslaviji ulogu rušitelja. Inače, zanimljivo je da u zaljevskim monarhijama živi i radi preko 100.000 ljudi sa exYU prostora. Mnogi su se i poženili tamo, a uglavnom su doselili netom prije rata, kroz rat i odmah poslije rata. Mnogi od njih imaju veliki uticaj na vladajuće familije. Mnogo je bivših oficira JNA koji žive tamo. Direktora bivših društvenih poduzeća i njihovi potomci. Bivših glavešina KP-a. Malo je njih i takvih otišlo u Iran živjeti. Sve je to čudno i presumnjivo.

apolo
Gost
apolo
3 godine prije
Reply to  jale

Iran razbijao Jugu? Tebi su sve na broju? Jugu su razbile Njemacka , Amerika i VB preko svojih sluga: Izetbegovica, Tudjmana, Milosevica i ostalih bandita. Mi obican narod smo bili samo pijunii. Normalno bilo je dobrovoljaca kao i u svakom ratu koji su dosli pomoci “braci”, kao sto i danas Hezbollah pomaze Siriju, kao sto pomazu dobrovoljci iz Srbije pobunjenike u Ukrajini ili kao sto su Grci i Rusi pomagali Srbe u Bosni i Krajini.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije
Reply to  apolo

Pazi sad! Američkim transportnim avionima muđahedini su iz Irana dovoženi u Bosnu da ratuju i nabijaju glave na kolac za čije interese?Neverovatno za običnog čoveka a sasvim ubičajna strategija otimača kapitala.

Ganicus Prvi
Gost
Ganicus Prvi
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Nisu dovozeni iz Irana vec iz zaljevskih zemalja i prelazili ko gospoda preko teritorije hrvatske i to u vrijeme kad pasteta nije mogla uci do ABiH.Otkinuli nesto glava poslikali i uz prevoz engleskog unprofora otisli.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Nije Iran bio u BIH uključen kao Saudijska Arabija.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  apolo

@apolo…U pravu si vezano za naše * velike vodje* .Nije baš Iran bio neko nevinašce u ratu u BiH.Jedan od rijetkih sukoba gdje su suniti i šijiti ratovali zajedno. Naravno oni nemaju neku bitnu ulogu u razbijanju Jugoslavije ali krvave ruke sigurno da i oni i hezbolah.Znaju to dobro i sami Hrvati u srednjoj bosni.A u Ukrajini se skupilo svakakvog olosa,ima tamo i Hrvata koji se bore rame uz rame sa nacistima iz Azova, a ne samo srba.Sirija je druga priča,tamo su pokazali sasvim drugo lice.Puno primjera ima gdje su zajedno sa SAA oslobađali hrišćanske gradove. Jedan od takvih je Malula i Sadad.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Tadmur

A mozda je i al kaida bila u bosni..

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Alen

Jok, samo je Bin Laden dobio B&H pasos da bi se mogao neometano vratiti u SAD .

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Jugoslaviju je razbio SAD? Pa čuj, na ovu optužbu oni bi ti odgovorili – “Da nije nas, Jugoslavije ne bi niti bilo”. I imali bi pravo, Jugoslavija nikad ne bi preživjela sukob sa Staljinom da nije bilo američke pomoći, a ista pomoć kapala je svako tolko kad bi Juga zapala u kreditnu krizu. Sve dok u osamdesetim nisu odlučili da je dosta.

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije
Reply to  žrec

S obzirom da su je toliko kreditirali dug je bio minimalan. To što smo se držali tih hegemonista je bilo da ne ispadneš budala. Mi u Splitu smo imali 20 jakih firmi koje su radile i izvozile po cijelom svijetu, a onda je Tuđman odlučio da smo jeftino smeće i da smo od sad konobari i sobarice.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije
Reply to  apolo

Juga je propala jer je bila trula,a srušila ju je Srbija jer je htjela veliku Srbiju.Srušila je onog trena kad je ukinula Ustav SFRJ ukidanjem SAP Kosovo i SAP Vojvodina !

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Vjerujem antikorupcijskoj ligi i D. Margetiću.Juga je srušena dogovorom Tuđmana i Miloševića u cilju stvaranja velike Srbije i poluvelike Hrvatske.I iz Srbije i Hrvatske,, Milošević i Tuđman su dogovorno “izvukli” svak po cca 50 milijardi eura koje su pohranili u zajedničku banku. Put srpskog novca išao je preko Cipra i Zg-banke kojoj je na čelu bio Luković (član trilaterala a po nekim saznanjima i današnji vlasnik Zg-banke). Na čelu te zajedničke banke Tuđman i Milošević postavili su Miloševićevog brata Boru.Đinđić je ubijen jer je pokušao rasvijetliti “gdje su nestale kiparske pare”. Novac iz zajedničke banke transferiran je u novoosnovanu Hipo banku i još neke druge austrijske banke gdje je deriviran i opran i danas se koristi za daljnju pljačku zemalja bivše Juge. Isto tako Juga je sa svojim modelom socijalističkog samoupravljanja bila trn u oku zapadnom neolibelarnom fašizmu.Po njima, bilo je nezgodno da u srcu europe postoji jaka zemlja koja nudi alternativni način življenja koji nije po volji zapadnoj eliti.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Re Sardelino…Blago siromašnima duhom. Inače, Margetić je bio ultradesničar i pravaš, kao i Pilsel dok se napokon nisu skrasili kod velikodušnog Soroša.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Kako glupo razmisljanje, na nivou razmisljanja dzihadista koji ne shvacaju da se u Siriji bore ze interese Amera i Izraelaca. I misle da im je Asad kriv za sve, a da se oni bore za islam.
A zapravo sve obrnuto.
Svidhalo se tebi ili ne, Beograd je bio jedan od prvih centara otpora globalnom anglo-cionistickom caratvu.
To ce tek istorija da pokaze.
Da li ces ti to kao nacionalista zaslijepljen mrznjom moci da svaris, i prihvatis, jer ti se ne svidja. Drugo je pitanje.

Исправљам криве Дрине
Gost
Исправљам криве Дрине
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Како то да сви, осим Срба, знају за стварање Велике Србије?! Оставите се више тих прича о Великој Србији, ниђе везе!!!

Jugoslav
Gost
Jugoslav
3 godine prije
Reply to  apolo

Daj molim te ne spominji dobrovoljce iz Srbije u Ukrajini, čisti nacionalistički šljam kao i Poljaci, Šveđani i ostala bagra na naci-ukrajinskoj strani. Čine samo štetu i nanose sramotu DNR i LNR. A kako su Grci i Rusi pomagali Srbima u Bosni, zajednički zločini od Srebrenice nadalje? Sve je to primitivni polusvijet i krvožedni lupeži.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Jugoslav

Pomagali su Rusi i Grci kao dobrovoljci u odbrani naroda Republike Srpske i njene teritorije.
Sto se tice toga da li Srpski dobrovoljci nanose sramotu DNR i LNR, bolje je umjesto tvoga ostrascenog misljenja da pogledamo sta LNR i DNR misle o tome.
A oni su zahvalni Srbima, i uzvracaju velikom ljubavlju prema Srbima.
Da malo pratis Ruske medije i iz Novorusije, znao bi to.
Ali za twbe je lakse zivjeti u tvojoj cahuri od srbofobije.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  jale

Jugu je razbijao Miloš po nalogu njegovih ahbaba bankara iz đu jorka sa kojima se družio. Tuđi i Izetaga su isto dio taminih pijuna koji su glumili otpor da bude uvjerljivo. Miloš je do Oluje i poslije Kosova mislio da je pametan i da ubijajući za tamu slabije, praveći veliku Srbiju, da mu dobro ide i da će se srbi okoristiti od tame kao u balkanskim ratovima, prvom i drugom odabranom ratu. Da je tama odlučila da napravi Veliku Srbiju srbi nebi imali ništa protiv, slavili bi Miloša kao Obilića cvaj a ostali bi lizali rane i brojali mrtve. No zajebao se Miloš i srbi jer više nisu miljenici tame več su sad to postali poslušniji albanci, hrvati i muslimani. Sad tek srbi vide kako je to kad te tama uzme na zub i kako je bilo osmanlijama i habzburgovcima kad su na njihovim razvalinama srbi gradili mikro imperiju. Bilo bi lijepo da se bivša država transformirala u neki sličan oblik koji bi bio po volji žiteljima ali tama nije imala taj plan. Posvađala je sve nas ovdje zadnjim ratom, opljačkala i još će pljačkati a onda će nas slati na ruske granice da ginemo za njihovu pljačku Rusije.

štirovača
Gost
štirovača
3 godine prije
Reply to  subaru

dosta dobar komentar, najbolji kako pratim ovaj site zadnjih cca 15 dana. argumentirano, neutralno, precizno. svaka čast.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  subaru

Izvini, srbi su miljenici tame?? Pa to su baš vješto prikrili u I i II svj. ratu, kad su im zaštitnici smanjili brojno stanje za polovinu, ako se ne varam. Hebeš i takve miljenike, koje razvale na početku svakog većeg sukoba. Možda ipak da smanjiš malo to što konzumiraš i uozbiljiš se malo? I počneš čitati neke ozbiljne knjige?? Samo sugestija.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Ivek

Ono što su srbi bili tami za razbijanje osmanlija i habsburgovaca, vjerovao ili ne ovi o. i h. su braća tami, to isto su albanci, hrvati, bosanci bili tami za razbijanje SFRJ. Dakle u određenom vremenskom periodu tama je iskoristila srbe za vlastite interese a srpski interesi su bili isti. Nisu rekli srbima da će ih sjebati isto kao osmanlije i habsburgovce kad za to dođe vrijeme i da im više neće biti miljenici. Naravno ni albanci, hrvati, bosanci ne znaju da će isto biti razjebani kad ovi odluće.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  subaru

Tama je tebi u srcu i u glavi.
Samo to ne shvatas jos.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  jale

@jale . Sve sto si rekao , istina je . Srbofobi nece to prihvatiti , ali istinu ne mogu menjati . I to ce jednoga dana isplivati , kao i svaka druga istina .

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  rodoljub

Srpski mitovi i legende.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije
Reply to  subaru

Što volim dežurne demagoge i obmanjivače.Obje Juge su bile proizvod velikih sila.Raspale se jer su bile trule i nisu održavale interese svih naroda podjednako,nego im je namjena bila da budu države svih Srba prije svega,Zato su I propale i dabogda se nikad vise ne ponovile.Neka nova Juga treba isključivo Srbima da bi potomci osmanlija opet mogli zulumčariti ,srbovati i plandovati,a drugi će da rade umjesto njih.

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Blagoje Adžić-turcin porijeklom……Franjo Tuđman-turcin porijeklom…..Gojko Šušak -turcin porijeklom….Radivoje Karađžić-turcin porijeklom….Hadžić,Bulatović,Dilber,Benzon,Radman turci porijeklom-da nastavim dalje nabrajat imena onih koji su neslavenskog porijekla a koji su sudjelovali u igri zavadi pa vladaj?-velika srbija je projekt koji najviše razara ove prostore na štetu Hrvata-kome je u interesu rat između Srba i Hrvata?-zar turci nisu imali problema sa osvajanjem ovih krajeva od strane Hrvata i Srba,a Vatikan od pravoslavlja-možda je Vatikan izda Hrvate kad je zažmirija na upad Turaka u pravoslavne zemlje?

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

Jednostavno ne može niti jedna tema bez YU, udbe, četnika i ustaša. Kad čitam, sve je isto, ponavljaju se priče očeva, susjeda, stradalnika mrskog režima koji im nije dozvoljavao da budu iznad zakona već su morali biti ravnopravni s “nekima tamo” i morali su da rade da imaju. Svaki neradnik, dok sam ja bio uposlen, je imao istu priču i sve se svodilo na to da ne može da napreduje jer je “to” i “oni” ga mrze i gaze. Kad ništa drugo nemaš onda vadiš to što si po nacionalnosti, a što se dobija samim rođenjem pa ne treba ni škole ni truda da stekneš. Rokoko je iznijeo zanimljivu tezu da su sve YU bile proizvod velikih sila a sve sa ciljem da budu države svih Srba kojima oduvijek iskazuju sklonost kako verbalnim “izljevima ljubavi” pa sve do bombardovanja osiromašenim uranijom. Naravno i sve ostalo “drži vodu”. Ako je iko bio povlašten u YU bila je Slovenija a eto prvi su htijeli van. Ne znam ima li to veze ali GB je prva krenula iz EU iako su tu oni imali povlašten položaj. Zamolio bih “padobrance” da o YU, četnicima, ustašama i sl. komentarišu u temama koje o tome i pišu.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  subaru

Tvoji naci-islamisticki mitovi i legende su posebna kategorija.
Psihopatoloski fenomen.

Sava Kovacevic
Gost
Sava Kovacevic
3 godine prije
Reply to  jale

Iran razbijao Jugu? Ti se drogiras ili si vrlo mlad pa ne znas.
Juga se raspala zbog nacionalizma i tacka. Ni Iran ni Cia ni Rusija ni pi.cke materine.
Iran nije pokusao islamizirati Bosnu po svojim pravilima. Vec Saudijska arabija.
Ali prezivjeli smo fasiste i ove novokomponovane muslimane.
Bosna ce biti.
A vala i Sirija.
Vozdra

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Russia has sent a clear message to Israel that the rules of the game have changed in Syria and its freedom to act in Syrian skies is over, Syria’s ambassador to the United Nations said on Sunday night.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Alen

Ništa od toga.

Hr ---------
Gost
Hr ---------
3 godine prije
Reply to  Alen

Ne samo to,već su noćas lansirani Kalibri u područje Palmire.Upravo tamo gdje su izraelski avioni pokušali pomoći ISISu.Očito je da su džihadisti u problemima kad im je Izrael tako otvoreno pokušao pomoći (koliko li je samo izraelskih oficira i vojnika u ISISu dosad stradalo).Rusi će odabrati mjesto i vrijeme odgovora Izraelu za ovu novu provokaciju,kao i dosad,sjetimo se samo Turske i rušenja aviona.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Hr ---------

Rusi će biti samo žrtve kao i u svim ratovima koje organiziraju isti ima več par milenija. Svijetom vlada stvor koji se hrani krvlju zemljana. Čitava povjest je poškropljena krvlju zemljana i onih koji su ih vodili u ratove da bi bili prineseni kao žrtve stvoru. Stvor piše povjest a ti samo računaj koji je istaknuti krvoljednik pustio više krvi zemljanima da bi nahranio svoj bolesni ego i udovoljio stvoritelju koji ga je uveo u povjesne teftere kao junaka.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru to je bio sssr , po ko zna koji put da kazem da to nije rusija…
Stvor se zove dedzal..mesih dedzal..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Alen

Vidi Alene, judaizam, krščanstvo, islam imaju istog oca. Ne zamaram se tim manipulacijama religioznog karaktera. Isto tako manipulacijama ideološkog karaktera koje imaju istog oca kao i religiozne manipulacije.

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  subaru

Imaju istu mater a ne oca. Hagara.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Tebi ne treba objašnjavati. No i oni samo rade za drugoga.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Tvorca nikako oca..upravo se zanimas religiiznim tumacenjem vladavine mesiha dedzala..zidovskog kralja..o tome pricas svo vrijeme..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene to oni žele da goje gaje to uvjerenje. Ne interesiraju me njihove milenijske podvale ali je činjenica da ih se oni drže u projiciranju budučnosti koje oni za druge stvorove sprovode. Možda su i oni sam stvor a možda stvor i stvorovi koji ih sljede ili slušaju i nije sa ovog planeta pa teraformiranjem tenutno stvor putem pohlepe zemljana uništava biosferu zemljanima da bi njemu i njegovim odgovarala. Šeik Imran vjeruje ono što su mu podvalili kreacionsti islama no ujedno pogađa što im je cilj. Nekad podvaljena religija ukazuje na buduće korake stvora.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  subaru

Dakle vanzemaljci..ok sve jasno..

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Alen

Hahah znao sam vec dugo da je subaru prs’o.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Alen

Znači ti znaš tko su oni, ma bravo, mora da si to pročitao u njihovim tiskovinama još od deset zapovjesti u kamenu.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru, stvarno si trol. Tvoje napise mi se ne da čitati.
🙂

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Kad čovjek usporedi ljudske karakterne osobine Hassana Nasrallaha te životne okolnosti i borbeni put koji je prošao s onim što se može naći u životopisima saudijskim prinčeva i kraljeva razumljivo je saudijsko neprijateljstvo prema šijitima. Mogu imati novaca kao pijeska ali to im je jedina prednost. Naprosto im nisu dorasli ni u čemu….

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Arkaj

pa dobro sad. Halid Mešal je imao sličan put pa je prešao na “tamnu stranu “. Danas je gotovo nebitna osoba.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Postoji jedan govor Hassana Nasrallaha koji objašnjava zašto je Hezbolah trn u oku Izraela, USA i zapada u cjelini pa ga preporučujem onima koji žele shvatiti zašto je jedan relativno mali politički pokret libanonskih šijita postao tako utjecajan:
https://www.youtube.com/watch?v=SCVU24GX3J4

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Mudro zbori! Šta kaže suprotna strana , ima li istine?

davor
Gost
davor
3 godine prije

Netanyahu je uz klan Bush jedan od najodvratnijih ratnih zločinaca 21.stoljeća

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  davor

Plus Klintonci i tate im Sorosi Rok feleri i Rotsildi.
Da Bog da da pocrkaju dzukele

Zoks
Gost
Zoks
3 godine prije
Reply to  Hash

Evo jedan je rokfeler crko, nadam se da je to samo uvod u jedno vece crkavanje ovih sa tog popisa.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Zoks

Uzalud , to je sistem.. Drugi ga mijenja a taj sledeci obicno ima novu ulogu..

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  davor

I uz porodicu Klinton.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Nasrala rat još nije gotov. Ishod rata zna onaj tko ga je i započeo a ne znaš ga ni ti ni Putin. Ovo je dizajnirano kao mišolovka tako da će samo hvatati nove igraće za nastavak istog a perspektiva je svjetski kaos koji će imati istog organizatora, financijera i profitera kao prošla dva kaosa.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

Amin ya sayed el moqawama. Labayka ya Nasrallah!

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Subaru, stvarno postaješ naporan. Misliš da Rusi i Kinezi nemaju ljude koji znaju sve to, i da samo čitaju stripove u slobodno vrijeme? Postoje sile zla i sile dobra, i bore se, to tako ide milenijima. Svatko ima svoje metode u toj borbi. Tama između ostaloga koristi strah, tako da labilniji ljudi unaprijed odustaju jer smatraju da nema izlaza. Po toj osnovi tebe su čini se kompletno sheb@li, s takvim stavom preostaje ti samo da se ubiješ. Inače, zionaziji su u Siriji defacto popušili 2014, do tada su nešto i mogli promijeniti, više ne. Da malo bolje uključiš mozak i isključiš pritom crnjake, shvatio bii da je situacija malo kompleksnija i ne rješava se time da netko samo pritisne gumb i lansira S 300/400 na šestokrake zvijezde. To bi eventualno (vjerovatnost 50/50) dovelo do toga da izrahell & Co lansiraju 200/300 tomahawka i ostaloga po Latakiji i Hmeiymu, čime bi zagušili i pregazili Ruske PZO sustave. Nakon toga Rusija ne bi imala izbora nego da gađa kalibrima i ostalim vojne ciljeve po izrahellu i susjedstvu, a od toga do nuklearne razmjene je jako mali korak. U zio-landu ima i normalnih ljudi, i dio ove priče je da se oni dovedu u poziciju da mogu utjecati na donošenje odluka, a ne psihopate tipa Bibi. Da Rusi idu koristiti američki pristup ovome (kill & bomb everything, everywhere, now!!), igrali bi na kartu zionazija, i izazvali rat širih razmjera još prilikom rušenja Suhoja od strane smrdljivih turčina. Ovako, sustavi S 300/400 su tu da rashlade usijane glave i daju im razmišljati, Kalibri se svako malo lansiraju (zadnji put juče) s podmornica da podsjete sve zainteresirane da nema sigurnog mjesta ni za koga, a u međuvremenu Iranci, Sirijci, Hezbollah i ostali rade svoje na terenu, neometani od zionazi avijacije, osim povremenih uboda frustrirane strane. Rat će potrajati još neko vrijeme, ali ishod više nije upitan. Projekt greater izrahella je propao, amen. I neće biti novog pokušaja dugo vremena.

New world
Gost
New world
3 godine prije
Reply to  Brane

Dobro

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Brane

Nastojiš ispasti ingeniozan, odi gore 13 sati i 17 minuta i pokušaj shvatiti. Misliš da ću trošiti vrijeme da ti nešto objasnim a ti češ se i dalje držati tvrdoglavo svog infatilnog stava.

Armej
Gost
Armej
3 godine prije
Reply to  Brane

Subaru je trol! 🙂

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Armej

A što ti je trol, ne razumijem strane jezike.

Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije
Reply to  subaru

Trol je mitolosko biće velikog tijela i malog mozga, sa trolom se vrlo lako manipulira, u većini slučajeva on slini i govori ne artikulirano

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Armej

Subaru vjeruje u svoju teoriju zavjere fanaticno kao vjernik. To je njegova religija. Nema tu logike, nema tu dokaza. Prosto tako vjeruje, i to je to.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  Savio

Vidi buraz udostojit ću te odgovora, tvoj pogled na svijet dolazi od bajki koje su ti pričali ljudi oko tebe, od tiskovina i ostalih medija za programiranje na kolektivnu svijest, dakle ti si uvjereni vjernik. Kažu da je središnja točka urote okupacija uvjerenja. Ja svijet vidim oko sebe kroz prizmu intuicije, zdravog razuma i logike.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Brane

Brane, imaš piće od mene. 😉

Murat
Gost
Murat
3 godine prije

Detalji o hazarskom napadu na Palmiru od petka se pomalo slažu. Libanonska vojska je uočila 4 jevrejska aviona koji su doletjeli iz pravca Mediterana, preletili Libanon, ušli desetak km u Sirijski zračni prostor, i od tamo lansirali dalekometne krstareće projektile (vjerovatno tip Delilah, domet 250 km). Cilj je bio SAA zrakoplovna baza T4 (Tiyas Air Base), svrha napada ometanje ofenzive SAA koja uspješno uništava ISIL u tom području i kreće se pomalo prema Deir-Ezzoru. Nije bilo nikakvih Hezbollahovih jedinica ni konvoja u blizini, i svi ukazuju na nelogičnost ovog objašnjenja. Hezbollah se ne opskrbljuje modernim naoružanjem na aerodromu udaljenom par kilometara od linije fronte, već uglavnom rutom preko Damascusa. Po ispaljenju krstarećih raketa, jevreji su zaokrenuli za 180 i krenuli nazad prema izraelu. U tom momentu Sirijci ispaljuju nekoliko S-200 protuavionskih raketa i gađaju jevreje koji su u to vrijeme već u izraelskom zračnom prostoru, što je onda posljedično aktiviralo njihov PZO sustav Arrow, koji je smatrao da su u pitanju balističke rakete. Hazari su zapjenili upravo zbog činjenice da su ih Sirijci gađali u vlastitom zračnom prostoru, što im je dalo materijala za razmišljati o novostečenim sposobnostima SAA. Rusi su pozvali hazarskog ambasadora u Moskvi na ugodni razgovor svega nekoliko sati nakon napada, i objasnili mu neke stvari. Vjerovatno slijedeći puta neće letjeti S-200, već ruske rakete višeg rednog broja. Inače, mogućnost da su Sirijci zaista srušili jevrejski avion u izraelskom zračnom prostoru, na udaljenosti od 200+ km sa zastarjelim projektilima je vrlo mala, i vjerovatno je da se to nije dogodilo, iako nije ni u potpunosti isključeno. Netanyahu & Co histeriziraju, jer po prvi puta od 70-tih u susjedstvu imaju tehnološki napredniju supersilu, koja im nije bezuvjetno naklonjena. Može se očekivati da će sličnih manjih napada oko Golana i dalje biti, no ponovljeni napadi hazara na Palmiru će biti sankcionirani. Jevrejski avioni u zadnjih nekoliko napada isključivo koriste stand-off krstareće rakete i ne ulaze u Sirijski zračni prostor, no Rusija je sad izrazila neslaganje i s takvom metodom, i upravo stoga je autoriziran napad na jevrejske avione iznad matičnog teritorija.

Zivot bez rata
Gost
Zivot bez rata
3 godine prije

Ma nemoj .

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Nema sta,glavni tajnikHezbolaha,Nasrallah.je ono sta kazu,covik od principa,jasne vizije,dosljedan i hrabar.Svaka mu je na mistu.Takav je i Hezbolah na bojnom bolju.Cili tok rara u napacenoj Siriji je objasnija vrlo kratko,istinito i jasno.Svakome je sasuja u brk po zasluzi,po imeni i prezimenu,Postovanje za svaku rijec,postovanje i divljenje za junake Hezbolaha.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Zapad je njih namjerno proglasio teroristima, da bi imali izgovor intervencije na Bliskom Istoku, te prouzročili izbjegličku krizu na teret EU.
ISIL je ionako umjetno instaliran, da odglumi teret, a zatim poraz od Američke koalicije.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Pojma vi svi redom nemate zasto je jugoslavija razbijena.Do 1989 radio sam u vojnoj obavjestajnoj sluzbi a o tome zasto,tko je razbio jugu,knjigu bi mogao napisati,to je siroka tema za komentar..Kad bi vam sve napisao,mislim da mnogi nebi vjerovali sovjim ocima,sto se događalo i tko je iza svega toga stajao,razne grupacije itd..zato pametnije ,sutiti nego piskrati gluposti koje nedrze vodu a vode vrijeđaju i osuđivanju jendih drugih u yugi..pamet u glavu momci,ima vas tu dosta mladih..Kad tako sve znate,ajde,recite mi tko je smaknuo causeskua u rumunjskoj..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Tvoj problem je što sve oko sebe gledaš na mikro nivou, iako imaš informacije one te dovode ponekad do krivog zaključka.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Sad, na kraju rata u Siriji, istina izlazi na vidjelo i u SAD-u.
Odličan tekst, a pogledati i video.
Pozdrav svima!
http://21stcenturywire.com/2017/03/21/us-deception-the-wests-peaceful-revolution-narrative-in-syria-was-a-lie-from-the-beginning/

Čitalac
Gost
Čitalac
3 godine prije

Ha’j prestanite seruckati o događajima tokom 90tih sa ovih prostora.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik