Hoće li 2023. biti poznata kao posljednja godina globalne hegemonije SAD-a?

Biden - Hegemonija SAD-a
267 komentara

Od Ukrajine preko Izraela do Kine, kaos protekle godine doveo je do gubitka američkog utjecaja na uzde svijeta

Dok završavamo 2023. godinu, osvrćemo se na još 12 mjeseci globalnih previranja, preokreta i neizvjesnosti. Nastavili su se sukobi poput rata u Ukrajini, dok je na Bliskom istoku izbio još jedan veliki rat između Izraela i Hamasa u Gazi. Iako su se napetosti između Kine i Zapada ohladile nakon što su dosegle točku vrenja, one i dalje ostaju u istom geopolitičkom okviru i lako bi mogle eksplodirati u bilo kojem nepredvidivom trenutku.

Zbog toga je prošla godina nedvojbeno bila jedno od najoštrijih razdoblja globalnih previranja od vremena prije Prvog svjetskog rata, a povijesne paralele su nevjerojatne. Dok se unipolarni politički poredak raspada s pojavom novih sila izazivača, svijet je pao u sigurnosnu dilemu prepunu eksplozivnih regionalnih sukoba, raširenih borbi za utjecaj, utrke u naoružanju i trgovine oružjem. Nakon 2022., ovo je otvorilo novu i manje sigurnu eru.

Pad unipolarnosti

Unipolarni politički poredak je sustav u kojem jedna sila ima isključivu dominaciju ili hegemoniju nad svim ostalima, te je stoga slobodna oblikovati pravila i ishode sustava prema vlastitim ciljevima i interesima. Kada su Sjedinjene Države nadvladale Sovjetski Savez u Hladnom ratu, postale su neosporni globalni hegemon i iskoristile taj status da prožmu cijeli svijet svojim kulturnim, ekonomskim, političkim i vojnim utjecajem, s ciljem oblikovanja onoga što su opisale kao “novu američku stoljeća.” U tu svrhu, SAD su se upustile u neobuzdani vojni avanturizam diljem svijeta.

Slično tome, raniji unipolarni poredak bio je poznat kao “Pax Britannia”, koji je nakon poraza Napoleonove Francuske kao jedinog izazivača, vidio da je Britansko Carstvo postalo globalni hegemon s Francuskom kao mlađim partnerom. Međutim, u oba slučaja, “vrhunci” tih unipolarnih razdoblja trajali su samo nekoliko desetljeća dok se nisu počeli pojavljivati novi izazivači, koji su svijet pretvorili u multipolarni sustav u kojem se više velikih sila natječe za utjecaj, s često destruktivnim posljedicama. Dominaciju Britanskog carstva doveo je u pitanje uspon carske Njemačke, Japana i Italije, tri nova carstva koja su se pojavila krajem 19. stoljeća, utirući potom put događajima Prvog i Drugog svjetskog rata.

Nova, opasna era

Isto tako, unipolarnost SAD-a počela je slabiti do 2010-ih nakon ponovnog uspona Rusije, kao i uspona Kine. Godine 2018.-2023. bile su iznimno dosljedne u otvaranju novog razdoblja geopolitičkih previranja i borbe, budući da je SAD okrenuo svoju vanjsku politiku kako bi se suprotstavio objema silama s ciljem da ih obuzda i održi svoju dominaciju nad cijelim planetom. Nijedna hegemonija, naravno, ne pada bez borbe. Britanija je vodila oba svjetska rata upravo iz tog razloga, ali je bila iscrpljena do te mjere da je bila prisiljena prepustiti štafetu SAD-u. Slično tome, u moderno doba, ni Amerika neće pasti bez borbe.

I zato je 2023. godina po tom pitanju bila iznimno značajna. Prvo, rat u Ukrajini se nastavio, a SAD ima za cilj zadirati u ruski strateški prostor i nametnuti strateški poraz Moskvi uz NATO obuzdavanje. Međutim, dok je Rusija pretrpjela početne neuspjehe 2022., ove godine Ukrajina nije uspjela postići nikakav napredak unatoč golemoj medijskoj pompi, a rat se počeo okretati protiv Kijeva jer Zapad gubi političku volju da je nastavi podržavati u sukobu u kojem se ne može pobijediti. To će u konačnici oblikovati buduću sigurnosnu arhitekturu Europe, a Rusija će sada nastojati nametnuti ništa manje nego potpuni poraz krajnje desničarskoj marionetskoj državi u Kijevu.

Ali izvan toga, ono što je bilo važnije u ovoj godini, i naposljetku ono što je pred nama, jest sudbina Bliskog istoka. U listopadu je izbio rat nakon što je Hamas odlučio pokrenuti sveobuhvatni napad na Izrael iz Gaze. Rat je bio potaknut američkim popuštanjem izraelskoj tvrdolinijaškoj politici kroz Abrahamov sporazum, kao i novonastalom multipolarnošću koja je Hamasu dala više političkog prostora za otpor. Izrael je odgovorio neodoljivim bombardiranjem i invazijom na Gazu, što je izazvalo snažnu osudu cijelog svijeta. Cilj joj je vojno okupirati pojas, niz odluka koje će gurnuti odnose muslimanskog svijeta s cionističkom državom do točke bez povratka i stoga izazvati posljedice za cijelu regiju, što će zauzvrat utjecati na angažman Zapada s globalnim jugom i tamošnje borbe za vlast s Rusijom i Kinom. U konačnici, rat je također izrazit neuspjeh tvrdokorne američke politike prema Iranu i neuspješnih pokušaja da se pokuša obuzdati silom.

Iako Teheran nije konkurent za hegemoniju, on je ipak zastrašujući regionalni protivnik za Washington, koji se može pohvaliti značajnom moći i stanovništvom, s rastućim vojnim sposobnostima, i bori se da potisne utjecaj SAD-a i Izraela s Bliskog istoka. U tu svrhu, odluka Washingtona da Izraelu da slobodne ruke da uništi Gazu je strateški korak nazad u više domena. SAD će se morati posvetiti novom poglavlju nasilne borbe diljem Bliskog istoka kako bi održao svoju poziciju, htjeli to ili ne.

Naravno, tu je i glavni prioritet američke vanjske politike, stalna borba s Kinom. Washington nastoji obuzdati uspon Pekinga kao vojne i tehnološke velesile, te ga vojno okružiti u regiji koju naziva Indo-Pacifik. Iako trenutno dvije strane prolaze kroz detant nakon što se Xi Jinping susreo s Joeom Bidenom u San Franciscu, s problemom Tajvana koji će također biti manje kritičan 2023., odnos ipak ostaje sveukupni pokretač strateškog okruženja u kojem danas živimo, a malo je očekivanja SAD će popustiti. Peking je strpljiv i radije igra ‘dugu igru’, ali je svakako dorastao izazovu, što svakom drugom akteru omogućuje da potvrdi svoju poziciju i tako dodatno rastegne međunarodni poredak.

Stoga je 2023. bila godina geopolitičkih podjela koja će sigurno biti zapamćena u povijesnim knjigama, posebno u odnosu na Bliski istok, a uvest će 2024. kao još jednu odlučujuću godinu koja bi mogla odrediti ishode mnogih od ovih sukoba. Stari svijet, udobni svijet američkih privilegija, isparava i sada se potencijalno suočavamo s povratkom svijeta za koji smo se nadali da je ograničen na iskustva naših predaka.

Autor: Timur Fomenko

hegemonijaIZRAELkinaRatSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
267 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Starlight
3 mjeseci prije

U 20-21 bila je curtona, u 22-23 “Ukrajina” i pokolj nad Palestincima. Sve ove dirigirane globalne šokove i katastrofe planira i sprovodi zakulisni talmud-cionistički globalni kult-stvarni svjetski hegemon koji priprema dolazak na svjetsku scenu Antikrista. Ukrajnska kriza je osmišljena u svrhu raseljavanja Rusa i Ukrajinaca kako bi se u “Ukrajini”-Kazariji oslobodio prostor za naseljavanje Židova iz Izraela. Na rat u Ukrajini nadovezuje se rat na Bliskom istoku u sklopu realizacije tzv. Velikog reseta, gdje se tzv. antisemitizam raspiruje prema cionističkom Izraelu, ali ne i prema cionističkim židovskim centralnim bankarima i masoneriji-kojima je neophodno raspirivanje mržnje muslimansko-arapskog svijeta prema Izraelu i regionalni rat da bi se Izraelci primorali na iseljavanje-slično kao i u WW2, gdje je Hitler odradio posao za cionističke bankare-vlasnike štamparija novca, MMF-a, Svjetske banke-kojima je i danas podređena politička “vlast” SAD, EU, Rusije, Kine, Izraela… Šef polumilionskog židovskog masonskog reda B’nai Brith Židov Henri Kisindžer rekao je 2012… Čitaj više »

Qstxy
3 mjeseci prije

Naravno da hoce..Pad dolara,pad kabale,pad sotone,kraj zapadne civilizacije(a jesu i bili boze sacuvaj,pogan)..Pa i Rim je pao..

Kornel
3 mjeseci prije

Ovo je vrlo dobar primjer djelovanja magije kad se gata o budućnosti kao šta se to radilo sa fundačom u čikari nakon šta bi se popila crna kava. Nudi se samo Amerika, Rusija, Kina u smislu hard core politike kako ljudi ni na trenutak nebi dopustili da im nešto mimo matrixa do uma dođe. Promatram ljude i u svojoj fizičkoj blizini i velikoj većini su umovi opterećeni main streamom od Ukrajine i Palestine do magičnih računa za struju. Lako se prepoznaju mlađi po uticajem društvenih mreža, a stariji pod uticajem televizije. Takvi su daleko od spoznaje kako neko već zna ono šta će se dogodit u sljedećoj godini kao šta je to znao i u godini prije korone, Ukrajine, Palestine. Najomađijaniji su oni koji znaju šta će se dogodit tako da svaki dan po cjeli dan predviđaju pa budu točni dva puta dnevno kao pokvareni viseći sat na zidu, a… Čitaj više »

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Nijedan svjetski imperij nije pao bez mora krvi.

Jer jednostavno ne može shvatiti da je gotovo – neizlječivo zaražen egom, mitomanijom, svojom nepogrešivosti, forsiranjem i toleriranjem perverzija raznih vrsta koje se ozakonjuju, razmišljanjem o sebi kao naciji iznad svih drugih djelomično uzrokovan nedostatkom ikakvih sankcija za ratne zločine koji čini, otupjelim, bezosjećajnim narodom bez empatije ili ravnodušnim jer sam ne osjeća posljedice rata koje izvozi drugdje, mozgom ispranim od propagande i selektivnih vijesti…

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Starije osobe koje su umrle u domovima ubijene su korištenjem sedativa zvanog Midazolam, koji se koristi u pogubljenjima u SAD-u, a kontraindiciran je kod pacijenata s poteškoćama u disanju, poput onih s Covidom. Doza ovog lijeka koja se ne smije prekoračiti kod starijih osoba je 0,5 miligrama, dok su preporuke SZO bile 1,5 ili 2,5 miligrama, dakle između 3 i 5 puta više od onoga što se smatra razboritim i sigurnim. Drugim riječima: prekomjerna doza Midazolama koju je SZO prepisivala starijim osobama pretvorila ga je iz sedativa u smrtonosni otrov. Pokazuje se da nikada nije bilo navodne gužve pacijenata u bolnicama kojom se opravdavalo ostavljanje starijih osoba s problemima u njezi u domovima, gdje je ovaj protokol primijenjen na njih kako bi se “ublažila bol” koja ih je zapravo ubila i zauzvrat legitimirala postojanje pandemije. Sve laži: gerontocid s predumišljajem. Ista stvar koja se dogodila u Velikoj Britaniji dogodila se… Čitaj više »

Valter
3 mjeseci prije

Ne radi se o nikakvoj američkoj hegemoniji, već o židovskoj.

Židovi su zacementirali svoju kolonizaciju američkih kontrolnih punktova još u 1960-ima. Ta neo-boljševička revolucija se službeno zove “Civil Rights Movement“, uvodeći paralelni anti-bijelački ustav.

Sve perverzije i anti-bijelačke agresije koje sada vidite na institucionalnoj razini diljem Amerike i Europe proizlaze iz te židovske revolucije kada su pokupili crnačkog silovatelja da čita židovske skripte.

Kada razmišljate o Americi, samo se sjetite Master Blastera iz Mad Maxa.

  • Master – židovi.
  • Blaster – amerikanci.

To je cijelokupna geopolitička slika.

Čudan lik
3 mjeseci prije

Svaka čast ovom liku Fomenku i ostalim “geopolitičkim stručnjacima” za ponavljanje svega onoga što već i ptice na grani znaju.

Ono što vam ovi “stručnjaci” neće reći je da vas u idućoj godini čeka još više inflacije, pada standarda, propasti ekonomije,…

3 mjeseci prije

Sve češće se čuje da će “2024ta biti godina raspleta” – Bože, koju li dioptriju takvi nose? Hajdemo redom… Američka hegemonija propada: ratove ne dobijaju, više nisu “svetski policajac”, dolar kao i spoljna i unutrašnja politika gube ugled, privreda i infrastruktura u raspadu… Dakle, nema dileme. Ali samo na prvi pogled. Da vidimo oko ratova. Ameri napali Srbiju ali nisu uspeli da je okupiraju? Zaista nisu ali su “oduzeli” Kosovo, od njega napravili jaku polugu uticaja na Srbiju sa krajnjim ciljem vojne konfrontacije Srbije i NATO i zbog toga vojno uvlačenje Rusije na Balkan (dovoljno je videti ponašanje Dodika da bi se shvatilo koliko računa na podršku Rusije). Iako Srbiju “nije pregazila tuđa vojna čizma, pregazila nas je političko-ekonomska pa smo ispunili gotovo sve zahteve Zapada (od kojih je većina direktno na našu štetu)… Da li je Fašington izgubio u Srbiji? Šta je sa Avganistanom? Da skratim: toliko su panično… Čitaj više »

Dosta
3 mjeseci prije

Nema mira dok ova mumija zvana biden ne krepa.Za rec pravo on nezna ni gdje se okrece,ali jastrebovi oko njega kolo vode,a mumija samo potpisuje sto mu podnesu i ako ubrzo ne krepa ode svijet u tri p. M.

nepoželjni
3 mjeseci prije

Ako pretpostavimo da je ljudsko roblje bogovima postiglo glavne ciljeve onda Svijet više ne treba hegemona…. Amerika je bila “lokomotiva” razvoja, načina života i rada ljudskog roblja. Preko Amerike su bogovi (prije Amerike je to bio pokušaj sa Njemačkom) prenosili potrebna znanja na roblje kako bi se izgradila zemaljska infrastruktura koja bogovima treba za upravljanje ovim planetom. Zadnjih desetljeća vlasnici planeta dali su znanje i moć i drugim velikim narodima bogatim prirodnim resursima (Rusija, Kina, Indija) i tako polako potkresali krila Americi… Definitivno Amerika je već u padu sa svojom ulogom hegemona i Svijet ide u pravcu disperzije i uravnoteženja znanja i moći tako da zasigurno možemo reći zbogom ulozi koju je do sada imala Amerika. Na kraju krajeva, novi svjetski poredak ne treba više hegemonije te vrste i buduće vođenje svijeta će biti direktno rukom bogova, preko vlada država svijeta koje će biti pod okriljem pet najjačih i najbrojnijih… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Председник Бурундија се заложио да се хомосексуалци каменују до смрти.

tihobl
3 mjeseci prije

Британски извори објавили да су њихова 2 трговачка брода нападнута од стране Хута. На први је испаљена крстарећа ракета док је по другом деловано ватром из тешких митраљеза (глисери у покрету). За сада нема података о жртвама и материјалној штети.

Гавран
3 mjeseci prije

FRANKENŠTAJN.
.
Užasni div, sa veštačkom inteligencijom, bez mudrosti, sastavljen od raznorodnih nacija slepljenih lepljivom trakom melting pota, sa dušom od jevrejskog kapitala.
.
Skulptura slobode koju im je poslala Francuska će biti zamenjena skupturom Frankenštajna koju će im nametnuti slobodni narodi.

Ivan
3 mjeseci prije

Hoce, hoce……Raketni udar visoke preciznosti na zgradu u kojoj se nekada nalazio hotel Kharkov Palace eliminirao je “predstavnike Glavne obavještajne uprave i Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili izravno uključeni u planiranje i izvršenje terorističkog napada u Belgorodu.”

 U zgradi je također bilo smješteno do 200 stranih plaćenika koji su se pripremali za “terorističke napade” na ruski teritorij, dodali su ruski dužnosnici.

tihobl
3 mjeseci prije

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун рекао је да војска те земље мора бити спремна да „смири” целу Јужну Кореју у случају непредвиђене ситуације.

držnedaj
3 mjeseci prije

Ovo dosad u zadnji par decenija je bilo sve u živo scenario kao u filmovima Terminatoru, Mad Maxu..
Ubij, opljačkaj, siluj, potlači, pokradi razvali, uništi, sruši, zagadi.. sad se i sibirski medo i kineski zmaj malo probudili i trznuli da je vrag odnio šalu

tihobl
3 mjeseci prije

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун потврдио је да ће у наредној години његова земља лансирати још три војна шпијунска сателита, произвести више нуклеарног оружја и увести модерну, аутоматизовану борбену опрему без људских посада.

Jadranka S.
3 mjeseci prije

Ovo je lijep svijet samo je u krivim rukama, nemojte vi biti te krive ruke.

Dobronamjerno
3 mjeseci prije

Kad zavladaju rusi I Kinezi, nestaje 99 posto portala, a komentatori idu graditi tunele po svijetu….

Koja
3 mjeseci prije

Složili smo se(dobar broj ovde) da se u avanturu oba svetska rata kretalo a da se zna unapred ishod, oba rata! Zašto sada neko i pomišlja da krene li sad ww3 neće unapred znati ishod!? Šta se dakle može zaključiti, da li i dalje ima baš tako puno ovaca među nama i ne vide da sve ide iz jedne kuhinje i sve “zaraćene” strane duvaju u istu tikvu

KomisarX
3 mjeseci prije

Ja mislim da je pitanje samo gdje če napraviti rat u 2024. Ja mislim da če biti daleki istok. Možda Koreja, kao proxy rat Kina – SAD.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Nitko USA nemre vojno poraziti do razine nestanka ! To jedino mogu …Amerikanci – sami ! Ak tako odluče 🤷 …

Max
3 mjeseci prije

Povući će mnoge za sobom.

alexosijek
3 mjeseci prije

Dakle, ipak sam ja fini i kulturni nasljednik austro-ugarskih konjušara – pa želim svima koji slave novo ljeto 2024. poželjeti zabavu, pjesmu, dobru klapu i dobru kapljicu…Mislim, ja sam to sebi nabavila – ne baš u prevelikom broju i pronašli smo najnoviju zanimaciju kojom ćemo se zabaviti, uz dobar ritam i dobro ostalo: nabavili smo nekoliko kutija patrona i dvije zračike, pa ćemo u guzicu one koji počnu uokolo “bombardirati” petardama. Međusobno smo se kladili koga će prije murija pritegnuti – nas ili “bombardere”…Bitno je dobro se zabaviti!! …Zadnje novo ljeto u nekakvom veselju na otvorenom sam provela 1990. u Pragu, na trgu pod satom. Bilo ljudi iz cijelog svijeta, Prag je prekrasan grad – tako mi je to ostalo u lijepom sjećanju. Novo ljeto 1991. na otvorenom u Osijeku je bilo malo prebučno i prebombastično za moj ukus…Otud i potječe moje obožavanje “petardaša”. Nakon toga ništa, bezvezne pijanke koje… Čitaj više »

Primat
3 mjeseci prije

Pošto mi već duže vrijeme, ne pada na kraj pameti “slaviti”, “državne i zapovidane i nezapovidane blagdane”… neću Vam ništa čestitati…
Već ću Vas pozdraviti od srca, uputit Vam Ljubav iz gnizda moje Obitelji, da Vam dade sve što i mi imamo… Sloge, Zdravlja, Snage, Dobre-Volje, Dobrih Susreta, Dobre Djece, Dobrih Sjetvi, Dobrih Žetvi, Lijepog Vremena, Blaženoga Sunca i Zdrave Zime!
Dobra Vam Zima, Proljeće i Ljeto, Bogata Vam Jesen. Puno da mi živite, te da se svi u Jednom času, mistu i bitju vidimo, i nešto lipo zapivamo.
Sve dobro i lipo, na sve Vas i Vaše došlo, i nikad neotišlo!

Gjuro1977
3 mjeseci prije

Pa samim predsjednikom su dokazali u kakvom su stanju

Ico
3 mjeseci prije

Putinu tzv država Ukrajina služi za testiranje i usavršavanje novog oružja! Ukrajinci crknite!

Yugo 45 neregistrovan
3 mjeseci prije

Sretna Vam svima nova godina Logičari a ekipi iz redakcije sve nabolje

mujica
3 mjeseci prije

300 dana do kaosa…

Mrčikola
3 mjeseci prije

Evo, da ne nosim ovo cijelu godinu na duši…zna li netko od komentatora; imaju li ovi iz režije nekakvih problema s Monicom Bellucci…naime.., napisah jutros ugodan komentar, strogo vezan uz naslov članka, u kojemu je M. Bellucci bila glavna protagonistica.., i koji iz nekog razloga nije objavljen.
Mislim se kako mizogonija nije u pitanju jer se ovdje fotografije UvdL, Anallene B. ili frau Merkel, učestalo objavljuju.
Pada mi na pamet jedino da se netko iz režije “pali” na ružnjikave ljepotice…a onda je normalno da je M. Bellucci u nemilosti…

p.s. teško bi mi bilo povjerovati da komentar nije objavljen zbog mene i moje zayebancije. 😁

Iva
3 mjeseci prije

Srećna Nova godina svima!

Grdi
3 mjeseci prije

Za hrvatsku bi bilo najbolje da je zadnja godina ADZ-a ….

Perun
3 mjeseci prije

Robert Hugh Benson ..konvertit i religiozni fanatik i njegova knjiga ,,gospodar svijeta”… djelo koje ni dan-danas, više od stotinu godina kasnije, ne gubi na svojoj aktualnosti. Sva njegova djela su neka vrsta autoegzorcizma …Štoviše, njegov prikaz svijeta, atmosfere i odnosa u 21. stoljeću pokazao se upravo zastrašujuće preciznim…. Pišući ovaj roman prije više od stotinu godina i smjestivši ga upravo u naše vrijeme, Benson je sa zapanjujućom točnošću predvidio suvremene procese poput ujedinjenja Europe, globalizacije i pokušaja uspostave novoga svjetskog poretka, pojave institucionalnih napada na vjerski identitet, brak i obitelj itd…….ovo sto se desava i nije tako nepoznat proces metamorfoze ljudskog drustva ….od kamenog gospinog svetista do ritualizacije svih segmenata ljudskog zivljenja i obitavanja na planeti Zemlji…personalizacija i projekcija ,,svemoci” i stavljanje pecata mudrosti na pripadnike i sudionike rituala koji bi trebali biti prikaz duhovnih karakteristika uznapredovalog Homosapiensa i njegova trasformacija u Humanoida ….Shvatanje metamorfoze nije bas razumljivo za idejama… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI