Holandski novinar srušio “tajni” sastanak odbrane EU nakon što je pristupni kod slučajno objavljen na mreži

Holandski novinar EU online sastanak
10 komentara

Holandski novinar uspeo je da se prijavi na navodno visoko bezbednu videokonferenciju u EU, koristeći pin-kod koji je slučajno postavljen na Twitter nalogu ministra odbrane.

“Hakovanje” se dogodio u petak, kada je novinar RTL Nieuws, Daniel Verlaan uspeo da se uključi u mrežno okupljanje velikana EU. Na snimcima incidenta, koje je novinar podelio na mreži, vidi se kako nasmejani Verlaan maše zvaničnicima, od kojih mnogima nije bilo baš drago što vide novinara – dok su se drugi smejali.

Novinaru se suprotstavio šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, koji je zatražio da se Verlaan predstavi i koji je rekao da je konferencija presretnuta.

„Znate da ste uskočili u tajnu konferenciju?“ Pitao je Borell.

Novinar se izvinio zbog upada rekavši da će otići, dok mu je Borell zaprijetio pravnim posljedicama insistirajući da je počinio “krivično djelo”.

Nakon što je novinar otišao, sastanak je navodno odmah prekinut zbog narušavanja bezbednosti. Rečeno je da je video konferencija održana kako bi se razgovaralo o poverljivom dokumentu o pretnjama sa kojima se EU suočava, a koji će predstavljati osnovu za odbrambenu strategiju bloka.

Nije bilo odmah jasno da li će se emiter ili reporter zaista suočiti sa bilo kakvim posledicama. Kršenje je omogućeno nakon što je RTL Nieuvs dobio dojavu, usmeravajući njihovu pažnju na snimak ekrana konferencije, koji je na mreži delio holandski ministar odbrane Ank Bijleveld.

Slika je prikazivala adresu, koja sadrži pet cifara pin koda, potrebnih za pristup privatnoj konferenciji. Ispostavilo se da je ceo kod dugačak šest cifara i Verlaan je morao da pogodi poslednji broj. Rekao je da je kao korisničko ime koristio „admin“ – i primljen je na sastanak bez dalje autentifikacije.

Reporter je rekao da ne veruje da će to funkcionisati do poslednjeg trenutka, pogotovo jer je EU tvrdila da ima više bezbednosnih mera. Verlaan je osudio prijetnje pravnim postupkom, rekavši da će EU “radije naštetiti novinaru nego rješavati svoje probleme”, i optužio blok da “laže” zbog očigledno nepostojećih sigurnosnih mjera.

“Ovo još jednom pokazuje da ministri moraju da shvate koliko morate biti pažljivi sa Twitterom”, rekao je holandski premijer Mark Rutte nakon incidenta.

Daniel VerlaaneuNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dominik
3 godine prije

Kad se već priključio mogao je i saslušati o čemu pričaju pa prenijeti 🙂

Blu trabant
3 godine prije

Kad je zena ministar odbrane. To samo ima u evropi.

3 godine prije zadnji put uredio Blu trabant
Ive
3 godine prije

Eu banksteri gangsteri koji stite svoje povlastene polozqaje i interese, zasluzili su listom da omrse uze na najblizem stupu.

samo
3 godine prije

Daniel Verlaan je rođen u Luksenburgu
živio je u Utrechtu, pokrajina, Utrecht
Holandija je samo jedna od 12 pokrajina u Nizozemskoj
postoji sjeverna i južna

Danijel nikako nije Holanđanin

Darko
3 godine prije

Glupo je da nije niti imena glavonja objavio, neozbiljni zajebant. Mislim ako je provalio bar je trebao imati nešto kao polugu pregovora.

3 godine prije zadnji put uredio Darko
Max
3 godine prije

Lozinka od 5 znakova?? pa svaki školarac ima nešto jače. Ali ne vjerujem EU velikanima. Mislim da je to učinjeno namjerno.

FATIH
3 godine prije

TAJNA DRUSTVA,TAJNI SASTANCI.
DRUZINA LOBANJE I KOSTI.
HEBEM VAM JAVNO ..NE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI