fbpx

Holandski novinar srušio “tajni” sastanak odbrane EU nakon što je pristupni kod slučajno objavljen na mreži

Holandski novinar EU online sastanak

Holandski novinar uspeo je da se prijavi na navodno visoko bezbednu videokonferenciju u EU, koristeći pin-kod koji je slučajno postavljen na Twitter nalogu ministra odbrane.

“Hakovanje” se dogodio u petak, kada je novinar RTL Nieuws, Daniel Verlaan uspeo da se uključi u mrežno okupljanje velikana EU. Na snimcima incidenta, koje je novinar podelio na mreži, vidi se kako nasmejani Verlaan maše zvaničnicima, od kojih mnogima nije bilo baš drago što vide novinara – dok su se drugi smejali.

Novinaru se suprotstavio šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, koji je zatražio da se Verlaan predstavi i koji je rekao da je konferencija presretnuta.

„Znate da ste uskočili u tajnu konferenciju?“ Pitao je Borell.

Novinar se izvinio zbog upada rekavši da će otići, dok mu je Borell zaprijetio pravnim posljedicama insistirajući da je počinio “krivično djelo”.

Nakon što je novinar otišao, sastanak je navodno odmah prekinut zbog narušavanja bezbednosti. Rečeno je da je video konferencija održana kako bi se razgovaralo o poverljivom dokumentu o pretnjama sa kojima se EU suočava, a koji će predstavljati osnovu za odbrambenu strategiju bloka.

Nije bilo odmah jasno da li će se emiter ili reporter zaista suočiti sa bilo kakvim posledicama. Kršenje je omogućeno nakon što je RTL Nieuvs dobio dojavu, usmeravajući njihovu pažnju na snimak ekrana konferencije, koji je na mreži delio holandski ministar odbrane Ank Bijleveld.

Slika je prikazivala adresu, koja sadrži pet cifara pin koda, potrebnih za pristup privatnoj konferenciji. Ispostavilo se da je ceo kod dugačak šest cifara i Verlaan je morao da pogodi poslednji broj. Rekao je da je kao korisničko ime koristio „admin“ – i primljen je na sastanak bez dalje autentifikacije.

Reporter je rekao da ne veruje da će to funkcionisati do poslednjeg trenutka, pogotovo jer je EU tvrdila da ima više bezbednosnih mera. Verlaan je osudio prijetnje pravnim postupkom, rekavši da će EU “radije naštetiti novinaru nego rješavati svoje probleme”, i optužio blok da “laže” zbog očigledno nepostojećih sigurnosnih mjera.

“Ovo još jednom pokazuje da ministri moraju da shvate koliko morate biti pažljivi sa Twitterom”, rekao je holandski premijer Mark Rutte nakon incidenta.

4.9 14
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dominik
Gost
Dominik
1 dan prije

Kad se već priključio mogao je i saslušati o čemu pričaju pa prenijeti 🙂

Blu trabant
Gost
Blu trabant
1 dan prije

Kad je zena ministar odbrane. To samo ima u evropi.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 dan prije

Zena uglavnom nije u stanju odbraniti niti svoju guzicu.

Kometa
Gost
Kometa
1 dan prije

Primitivno, jako primitivno…

Neko ime
Gost
Neko ime
19 sati prije

prema služebenim NATo podacima u savezu je 8 ministrica od ukupno 30 (27%), ali ono što je zanimljivo je to da njih 8 upravlja s 46% budgeta svih članica bez dijela USA, koji zauzima 72% ukupnog budgeta cijelog saveza, koji iznosi 1.092 mlrd USD u 2020. g….
Žene možda ne znaju puno o vojnim aspektima, ali, sudeći po prethodnim podacima, jake su s lovom 😉

Ive
Gost
Ive
1 dan prije

Eu banksteri gangsteri koji stite svoje povlastene polozqaje i interese, zasluzili su listom da omrse uze na najblizem stupu.

samo
Gost
samo
1 dan prije

Daniel Verlaan je rođen u Luksenburgu
živio je u Utrechtu, pokrajina, Utrecht
Holandija je samo jedna od 12 pokrajina u Nizozemskoj
postoji sjeverna i južna

Danijel nikako nije Holanđanin

Darko
Gost
Darko
1 dan prije

Glupo je da nije niti imena glavonja objavio, neozbiljni zajebant. Mislim ako je provalio bar je trebao imati nešto kao polugu pregovora.

Max
Member
Famed Member
Max
1 dan prije

Lozinka od 5 znakova?? pa svaki školarac ima nešto jače. Ali ne vjerujem EU velikanima. Mislim da je to učinjeno namjerno.

FATIH
Gost
FATIH
1 dan prije

TAJNA DRUSTVA,TAJNI SASTANCI.
DRUZINA LOBANJE I KOSTI.
HEBEM VAM JAVNO ..NE.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik