Kineski udeo u globalnoj potrošnji luksuza udvostručuje se usled zaključavanja

Kineski luksuz
16 komentara

Kinesko tržište luksuzne robe ove se godine gotovo udvostručilo, jer su potrošači morali da troše novac u zemlji zbog izbijanja Covida-19. Tržište će se dalje širiti i postati najveće na svetu.

Uprkos kamenitom početku godine, tokom koje je kineska vlada morala da nametne strogu blokadu kako bi zaustavila širenje virusa, domaće tržište luksuzne robe nije se oporavilo samo 2020. godine, već je uspelo da se proširi. Prema izveštaju koji su objavile konsultantske kompanije Bain & Co. i Tmall, mrežna maloprodajna platforma kojom upravlja Alibaba, kinesko luksuzno tržište trebalo bi da poraste ove godine za 48 odsto i dostigne 346 milijardi juana (53 milijarde dolara).

Dok je globalno tržište luksuza opalo za oko 23 procenta, udeo kontinentalne Kine se skoro udvostručio. Porastao je sa oko 11 procenata prošle godine na 20 procenata 2020. godine, pošto su se kineski kupci koji su se trošili prešli na domaće centre i platforme za e-trgovinu, umesto da traže popuste u međunarodnim trgovačkim čvorištima.

Međutim, izveštaj primećuje da rast u kontinentalnoj Kini nije uspeo da nadoknadi otprilike 35 procenata pada ukupne luksuzne potrošnje kineskih potrošača, a kineska potrošnja se izgubila u inostranstvu. Ipak, pozitivni trend će se nastaviti, kažu autori izveštaja, predviđajući da će Kina biti glavna pokretačka snaga tržišta za pet godina.

„Očekujemo da će se ovaj rast nastaviti, stavljajući zemlju na pravi put da potraži najveći udeo na tržištu do 2025. godine – čak i nakon što se svetsko tržište luksuza vrati na nivo pre Covida-19“, navodi se u izveštaju. „Bez obzira na potencijal za kratkoročne promene, zamah kineskog tržišta luksuzne robe spreman je da se nastavi.“

Zajedničko istraživanje Baina i Tmalla pokazalo je da iza ovogodišnjih rezultata stoje i četiri faktora – a to su repatrijacija, milenijumski kupci i kupci Gen Z, digitalizacija i bescarinske prodavnice na ostrvu Hainan. Prema izveštaju, potonji su imali ulogu u rastu.

Neki kineski brendovi zabeležili su dvocifreni, pa čak i trocifreni rast stope domaće luksuzne potrošnje zbog zatvaranja granica. Oni će i dalje uživati u pozitivnom domaćem rastu od oko 30 procenata najmanje do druge polovine sledeće godine, predviđa se u izveštaju. Primetilo je da će pre nego što se situacija u svetu normalizuje, lokalni proizvođači morati da ubede kineske luksuzne potrošače da je domaća kupovina bolji izbor.

Alibabakinaonline
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ooiyt
3 godine prije

Kaze Trump
da su Kinezi uvalili virus tako da on izgubi izbore.
Vjerujem da je to istina a demokrati su mu uvalili Black Lives Matter tako da mu gubitak izbora bude garantiran.

Biki
3 godine prije

O cemu ti sine?

Jimmy
3 godine prije

Ti neki ravnozemljas ili bobjegao i zute kuce?

Stari prdonja
3 godine prije

Ima li netko pismeniji od mene u publici da mi prevede ovo:
“repatrijacija, milenijumski kupci i kupci Gen Z”,
te pokusa objasniti sto je to pisac htio reci, zapravo.
Hvala unaprijed!

mislim
3 godine prije

sretan yule!

čudila se aman ja
3 godine prije

Mene baš zanima šta to oni tamo smatraju za luksuz- da ste naveli barem pet-šest proizvoda bilo bi mi zanimljivije.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Dva Kineza;
”Valja li taj Ferari išta?
Čuj to, da l’ valja… Vrhunski auto, vidi ga, ljepota božja, a ideee…!!!
Ne znam pajdo… Nešto ga narod slabo kupuje.

Bosanac
3 godine prije

1-2% žive u luksuzu a ostali rade i spavaju u fabrici.

Max
3 godine prije

U Kinu seli bogatstvo to je novo carstvo

Sirius
3 godine prije

Ja sam prije par godina procitao da se jedan dio meksika vec izdignuo u 5 dimenziju. Pohvala od mene za ulozen trud i mastu i neka ti se rijeci pozlate.

Sirius
3 godine prije

Samo neka oni naprave sto vise xiaomi smartpfona. Znam jako dobro koliko se prije moralo odvojiti novaca za solidan mobitel. Ni francuzi sa svojim jeftinim alcatelom nisu uspjeli u naumu da spuste cijene samsungu i nokia mobitelima. Slobodno se moze reci da su kinezi taj luksuz priblizili sirokoj masi. I to vrijedi za svu elektroniku. Od memori kartica do kompjutera. Ocekujem da uskoro izbace novi model sa ekranom od 7 incha za 600 kuna. To stvarno nije luksuz vec bagatela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI