Hrvatska postaje vrlo opasna zemlja gdje pravosudni organi legaliziraju moguću trgovinu djece

Radovan Dobronić
156 komentara

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić gostovao je na N1 gdje je komentirao slučaj hrvatskih posvojitelja uhićenih u Zambiji. Dobronić kaže da se provjeravaju odluke koje su hrvatski sudovi potvrdili, prenosi portal Narod, te nastavlja…

Dobronić je potvrdio da se provjerava jesu li odluke autentične, te kaže da ne može dalje komentirati “da ne bi naštetio našim ljudima“. Nastavlja: “Postoji problem u pravnoj i političkoj praksi u DR Kongo. U našoj javnosti su se stvari dosta pojednostavljivale. I to stvarno u situaciji koja zaista nije jednostavna i izazvala je probleme i nama i državama koje su puno iskusnije i imaju veleposlanstva u svim državama, a mi nemamo.

Točno je da je Demokratska Republika Kongo u svom zakonu donijela izmjenu kojom se zabranjuju postupci međunarodnog posvojenja dok se ne formira centralno tijelo. međutim, to tijelo nije formirano od 2016. do danas. Ravnatelj u njihovoj agenciji je rekao da nisu dopuštene baš nikakve iznimke, ali neosporno je da su sudovi nakon 2016. donijeli negdje između 40 do 70 odluka kojima su odobrili međunarodna posvojenja”.

“Situacija je u DR kongu je takva da su potpisali Opću UN-ovu konvenciju o pravima djeteta koja kaže da je temeljni kriterij odluka o pravu djeteta – dobrobit djeteta. Ovaj sud je u pojedinim slučajevima odlučio da predstavlja dobrobit djeteta da se pojedina međunarodna posvojenja odobre i da se zanemari ta zabrana. Nije ništa sud u DR Kongo povrijedio svoj zakon. To se zove tumačenje prava – potpuno formalno je to ispravno jer Međunarodna konvencija ima prednost u primjeni nad domaćim zakonom. Jedina je istina da su nakon 2016. u DR Kongu pod određenim uvjetima međunarodna posvojenja i dalje moguća i dopuštena”.

“No, nastaje novi problem. Iz svega proizlazi da su Vlada DR Kongo i njihovi sudovi na neki način na ratnoj nozi i onda Vlada, pozivajući se na odredbu zakona po kojoj nema posvojenja, ne želi dati izlazne vize čak ni za onu djecu za koju je njihov vlastiti sud odobrio posvojenje. Za koju postoji presuda”. Ukazuje na to da su sudovi u DR kongo neovisni i da bi trebali moći odlučivati samostalno”.

Na pitanje jesu li hrvatski sudovi bili dužni provjeriti legalizaciju isprava: “Mogli bismo reći da su sudovi trebali postupati opreznije. Imaju uputu da sada postupaju preciznije. U ovim uvjetima kad nemamo veleposlanstvo tamo, to bi postupak usvojenja produljilo najmanje za godinu, ako ne i duže, ili ga čak onemogućilo.

S druge strane, iz obrazloženja suda Demokratske Republike Kongo koji je bio sudcima pred stolom, proizlazi da su oni imali pojedine isprave naših centara za socijalnu skrb koje su prihvaćali bez legalizacije. Onda je u tom dijelu moguće prema načelu uzajamnosti da ako jedna država ne traži legalizaciju, da ne moramo ni mi. Onda su naši sudci prihvatili jedan znatan rizik i nisu poslali isprave na redovni put legalizacije. Jednim dijelom su imali razumijevanja za njihovu želju da što prije postanu roditelju”.

“Djecu treba dovesti u Hrvatsku”

Vjeruje da su na temelju prijašnjih presuda odlučili na ovaj način krenuti dalje u postupak, ali smatra da su time prihvatili pretjeran rizik. “Po ovom što proizlazi iz obrazloženja postupka, to je jedan sasvim solidan postupak u kojem su provjerili i dijete i roditelje i posvojitelje i dob itd. Oni imaju dio građanskog zakona koji je recepcija belgijskog zakona i to je na ovaj način savim solidno”.

Na pitanje je li moguća revizija slučajeva koji su već provedeni: “Ono što je provedeno – to su zakonito provedeni postupci i upisi. Ne smiju se osporavati. Sumnja je jedno, a ona mora crno na bijelo biti dokazana”, zaključuje.

Dodaje da postoji šansa da se postupak prebaci u Hrvatsku.

Kad je riječ o pravnoj poziciji te djece, koja jesu hrvatski državljani, kaže: “Zambija nema temelja osporavati hrvatsko državljanstvo te djece jer isprave koje je izdao MUP su valjane. Nisu krivotvorine. Najmanje što moraju napraviti je da omoguće predstavnicima naše države da obiđu tu djecu.

Ta djeca su već sad naši državljani i mi imamo pravo poslati naše predstavnike socijalne skrbi da tu djecu preuzmu i ovdje organiziraju brigu o njima. Djecu treba dovesti u Hrvatsku. Nisu djeca ništa sama organizirala ni provodila”.

Zaključak je jednostavan

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić zanemaruje službene izjave državnih dužnosnika DR Kongo. Pokušava raznim pravnim akrobacijama dovesti u pitanje Zakone ove zemlje, a pri tome zaboravlja da nitko u Hrvatskoj nije istražio dokumente na temelju kojih su djece posvjena i kako su dobila hrvatska dokumenta.

Hrvatska definitivno postaje vrlo opasna zemlja, gdje se određena klika uzima za nedodirljive. Više nitko u Hrvatskoj nije pravno siguran. Od perspektivne zemlje, političari su stvorili mafijašku zemlju, a hrvatski narod obmanuli.

Međudržavni odnosi se temelje na uzajamnom poštivanju i respektu. Negirati zakone jedne zemlje i pri tome na, za sada, vrlo upitan način dijeliti hrvatsko državljansto s ciljem izvlačenja djece iz drugih država se zove klasična trgovina djecom. Radi se o najtežem kaznenom djelu i nikakve pravne i retoričke akrobacije ne mogu opravdati aktualna i prošla posvojenja, ako su učinjena nelegalno.

Afera ZambijaPosvojenjeRadovan DobronićTrgovina djecom
Pretplatiti se
Obavijesti o
156 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Mila majko………jel ovo gore muško ili žensko?

SIRIUS
1 godina prije

Dvije rečenice budu dost’.
Čista rasistićka politika prema domicilnom bijelaćkom stanovništvu. Naređena od WEF i financirana od Soroša i slićnih, HR zakonodavstvo je servis za legitimizaciju kriminala i anti-hrvatske politike.

Max
1 godina prije

Sotonska Sodoma i Gomora.

bruegel the elder
1 godina prije

HR suđe………tata shex,mama kratkonogi pingvin mato…..

damjan
1 godina prije

vlada i sudovi su u svađi il drugin riječima sudce podmitiš pa dobiješ dite…stoko smrdljiva…

Primat
1 godina prije

…vuk magare, na plot nagonio.

Hrvoje
1 godina prije

Hrvatsko pravosuđe je kriminalna tvorevina i temelj svakog zla, dok se ta tvorevina ne razgradi i napravi nova u ovoj zemlji neće biti ničeg dobrog

tatamata
1 godina prije

ovaj ludak misli da je dovoljno napraviti dokumente za neko dijete u africi ili recimo njemackoj ,i oteti djecu koja su preko noci dobila novo drzavljanstvo ,i niko u africi ili njemackoj nema pravo da se buni ,jer su to sad hrvatski drzavljani ,bez obzira sto ne postoji dokumnetacija iz maticne drzave na temelju cega se dodjeljuje drzavljanstvo ,,, u biti ,mozes biti kriminalac ,otimati djecu po svijetu i imati korumpiranu vlast koja ce ti izdavati dokumente za legalizaciju otmica

auto kupujem
1 godina prije

BMW x5 crne boje,bez papira kupujem.Zemlja porijekla nije bitna s obzirom da već posjedujem svu prateću dokumentaciju za vozilo.Plaćam do 10000€ fco susjedna zemlja iz koje je automobil.Kunem se susjedovim psom da ću se prema automobilu odnositi s posebnom pažnjom.
Možemir Soroši

tatamata
1 godina prije

u ovo je upletena kompletna banda na vlasti ….

Blaza
1 godina prije

Ja mislila da se suci drze zakona kao pijan plota a oni tumače zakon kako im padne na pamet. Bitno da je tumačenje formalno ispravno.
Onaj tko zarko zeli postati roditelj nece sam sebe osakatiti promjenom spola. I nakon toga traziti dijete po bijelom svijetu.

Pravda
1 godina prije

Sramota i grozota,bolesno ….dobivena je zadaća da se zamagli cijela situacija,a po ovim izjavama toliko bahato i pretenciozno,čak ponižavajući stav prema zakonodavstvu druge suverene države iz čistih PREDRASUDA…Da se radi o nekoj “civiliziranoj zapadnoj državi” vjerojatno bi se poklonili i isprike i darove nosili…

C.F.
1 godina prije

Opasno je to sto se sva mjesta popunjavaju poslusnicima koji provode direktive i sutra ce taj isti sudac kazati za nekog od nas da je terorist jer se ne zeli bocnuti.
Sjetite se igrokaza Milance-Plenki i kako je prvo stvorena iluzija sukoba oko Zlate pa onda kao rjesenje ovaj slugan koji voli LG proizvode.

BanOvan
1 godina prije

Poslije ovog, očekuje se mirna reintegracija Kongo-a u , prvotno, pravni sustav CRO, pa gdje dalje da stigli. Druge im nema.

Čudan lik
1 godina prije

Evo još jednog dokaza kako su zakoni tek skup pravila napisanih za stoku sitnog zuba ali ti isti zakoni ne vrijede za “elitu” a kamoli tek za one iznad njih.
Objašnjenje ovog lika, Dobronića, me podsjeća na Capaka kada je branio Plenkovića da ne završi u karanteni. Sjećate li se još te komedije?
“Pa znate, Plenković je bio u kontaktu sa zaraženom osobom ali pošto je bio utorak između 13 i 15h i nije bio u dužem kontaktu od 15 minuta onda je ZNANSTVENO DOKAZANO da virus ne može prijeći na zdravu osobu”. I ovo objašnjenje je vrijedilo SAMO za Plenkovića i nikoga drugoga.

Bez provedenih istraga nadležnih institucija, Dobronić zna, da Hrvatski dokumenti nisu krivotvoreni, valjda čovjek ima paranormalne sposobnosti…

tatamata
1 godina prije

sto je najgore ,ovakvi panjevi sude F Zavadlavu i provode pravdu

Valter
1 godina prije

Najgore u ovom slučaju, a to uopće nitko ne spominje, je uvažanje genetskog bazena koji ima jedan od najnižih IQ-a na svijetu.

A zna se da je inteligencija genetski-rasno zacementirana te da je niska inteligencija povezana s kriminalom i nasiljem, što se lijepo može vidjeti u Irskoj, Švedskoj, Francuskoj i drugim bijelim zemljama koje židovi nastoje satrti.

Da se tako frapantno ignoriraju najosnovnije biološke činjenice je izuzetno zabrinjavajuće jer govori da je židovska agit-propaganda “rasizma” već izvršena.

FATIH
1 godina prije

DALI JE RADOVAN ON ILI ONA?
ILI JE MOZDA ONO.
JEDNO JE SIGURNO,A TO JE,DA JE GOSPON EVROPEJAC.

vanja
1 godina prije

Турци су исто ишли по селима и отимали децу за јањичаре.Претварали су их у турске држављане једнострано.

Ibs
1 godina prije

Da, dovukli bi djecu da pokriju time nezakonite odluke suda o posvajanju.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa i do sad su glave letjele kad god bi neki tajkun pijan provozao gliser pa ne vidim sto bi sad bilo opasnije?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa i do sad su djeca stradavala kad god bi neki tajkunov sin provozao bmw preko pjesackog pa dobio za kaznu skolovanje u Svicarskoj! Ne vidim sto bi sad bilo opasnije?

Mark.
1 godina prije

Nisam rasista ali ne znam da li ima koji primjer da su neki crnci usvojili bijelo dijete.Ako krenu posvojenja djece iz Afrike a sve je više ovih bolesnika transrodnih i homoseksualnih parova koji će dovlačiti djecu iz Afrike Hrvatska nacija će brzo nestati. Najbolje je da se takvi nastane u Affrici i neka se brinu tamo za tu djecu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa i do sad su suci izvrtali presude pa razna silovanja nazivali “Lickim rukovanjem” a ukrasti milijardu kuna i zaviti gradane u siromastvo s samo jednom aferom od mnogih afer nije nista manje bezopasno!
(shvatate li ili moram nastavit nabrajat?)

Trgup
1 godina prije

Admin kako se registrirati na portal?

Dante
1 godina prije

To mora da rade za duboku drzavu zato su u eu

Tim Kunić
1 godina prije

Mora da je i on konzument djece. Ja tog lika prije vidim u crnom kombiju sa madracom i vrećom bombona kako kruži oko škole, nego kao predsjednika Vrhovnog suda. Više pedo makro, manje sudac. “Pravno” mišljenje ga odaje.

goran
1 godina prije

ključa pomalo ključa,nije još uzavrlo ali hoće ubrzo.

Henrik8
1 godina prije

Vjerodostojno tone sredovječni dečec sa šiškama sve dublje i dublje u naslage govana zakona “Mogu što hoću”.

Jadranka S.
1 godina prije

Nema nama na zelenu granu dok se pojedinačno ne osvjestimo na ispravan način. Tek tada možemo naprijed kao zajednica.
Uzalud nam sva priča sve dok velika većina ljudi prolazi pored djeteta koje prosi i prave se kao da ga ne vide, kao da ga nema. -Stock-

Dok god iz ociju odraslih suze tuge ne proteku za svaku suzu tuge djece ovoga svijeta, nema nama kao ljudima buducnosti u miru i blagostanju!

gargamel
1 godina prije

Mora da je nešto u rodu onoj lezbejki sa Krka, trenutno na radnom zadatku u Srbiji.

1 godina prije

kako osloboditi juliana assangea?
kako uhapsiti putina?
kako uhapsiti pabla eskobara (jest da je mrtav ali …)?
kako uhapsiti bin ladena?
dati im hrvatsko drzavljanstvo te narediti stranim drzavama da ih isporuce u hrvatsku.

Nočni
1 godina prije

A nijedanput herr Štreber nije spomenuo da su možda ta djeca otuđena (ukradena) biološkim roditeljim!

Tupko Glupko
1 godina prije

“To se zove tumačenje prava – potpuno formalno je to ispravno jer Međunarodna konvencija ima prednost u primjeni nad domaćim zakonom.”

Je li to predsjednik Vrhovnog suda RH tvrdi da, npr. ako WHO donese odluku da je cijepljenje eksperimentalnim genetski modificiranim, opasnim po zdravlje i neučinkovitim Covid cjepivom obavezno i da se necijepljeni kažnjavaju zatvorom od 3 godine, da bi takva odluka bila iznad hrvatskih zakona i provodila se od strane hrvatskih sudova?

Sutton
1 godina prije

Međunarodna konvencija ima prednost u primjeni nad domaćim zakonom……..U Americi NE

Damir
1 godina prije

Ako ovo čitaju ljudi, trebalo bi im biti jasno s kim posla imaju,,,,i ako namjeravaju zadržati ljudskost, božju iskru u sebi, što prije van iz začaranog kruga tame.

Ivan
1 godina prije

Hrvatskoj hitno treba jos jedna Oluja bez milosti s kojom ce se pocistiti bagra koja se uvukla u sve pore institucija i vlasti. Kakva demokracija koja je samo izgovor bandi lopova i parazita da su se dokopali vlasti, moci i love..

Ivan
1 godina prije

Picka mu materina sto bi to smece reklo da njegovu unuce otmu pederi iz neke druge zemlje?

Zorule
1 godina prije

Kad se sjetim kako je prije par godina ovaj sudac dizan u nebesa jer je prvi presudio u slučaju švicarac u korist potrošača a ne banaka. Valjda mu je to bila igra samo za put do vrhovnog suda.

Herc
1 godina prije

Koliko sam ja to pratio Milanović ga je postavio za predsjednika vrh. ,suda,bila neka frka ali ipak postavljen.Meni izgleda kao neki bezveznjak i samo radi što gazde iz Brisela narede.
Ukradem auto u Njemačkoj,prekucam serijski broj,dobijem papire idem ga registrovat u RS BiH.Čije je auto,nekad se moglo više se ne može registrovat jer će ti SIPA pokucat na vrata.

Dokurčilomi
1 godina prije

Kako je ono presuda glasila…. kriminalna organizacija…..?

dvokut
1 godina prije

A što drugo i očekivati od nekoga tko je dio sustava.U HR a i u ostalim ex yu “državama” nemožete zauzeti bilo koju funkciju ako niste jedan od njih,nije nužno da imate stranačku iskaznicu,ali morate biti na istoj “valnoj duljini”kao i bossovi.To se najbolje vidi u ovakvim i sličnim kriminalnim slučajevima,kada vam tzv.”neovisni stručnjaci”iz područja prava,ekonomije,ljudskih sloboda,zdravstva,obrazovanja,itd otvoreno amnestiraju monstruozne krimene.
Ali njihov auditorij koji ih vjerno sluša se sve više smanjuje.

Ante
1 godina prije

Ne samo da Hrvatska legalizira trgovanje djecom, nego ima dvostruka mjerila. Ja da trgujem djecom mene bi kaznili, a kada to čini ljudi povezanim sa državnim institucijama onda se njima dozvoljava da rade ono što obični građanin ne smije raditi. Po ovom što se događa netko može posvojiti 20 Zambijaca za njih dobiti putovnice to im naplatiti 2000 Eura i dovesti ih u Hrvatsku. Hrvatska kažnjava švercere sa migrantima umjesto da šverceri rade legalno pa prvo zatraže putovnice za njih onda ih dovedu u Hrvatsku. 😀

Bok123
1 godina prije

Trgovina je kada nešto kupiš i ili prodaš dalje ili zadržiš kao vlasništvo. Ako su djeca posvojena i pravno dobila status posvojenika sa svim pravima nasljeđivanja, onda to nije trgovina. Mi još uvijek imamo samo novine kao izvor informacija, ali nitko nema uvid u postojeće dokumente. Ali kao pravi Hrvati, prvo pljujemo i osuđujemo.

Sasa Sasa
1 godina prije

Hrvatska je opasno ogrezla u nacizam.

Toni
1 godina prije

Duševni bolesnici masovno preplavili “pravosuđe”.

Jadranka S.
1 godina prije

Ljudima bi do sada trebalo biti jasno da je sustav sustav zla, da bi trebalo potrgati ugovor sa carem.

Sunce
1 godina prije

Yeba vas svijuh zapad koji slijepo navijate za njega..yeba vas svijuh jednopolarni svijet koji to prizeljkujete

user
1 godina prije

koja gadna ženska na slici.

Tim
1 godina prije

Hrvatsko pravosuđe je oksimoron, a ne institucija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI