Iako napetosti rastu, Xi Jinping obećava da će se Tajvan ponovno ujediniti s Kinom

Xi Jinping
30 komentara

Kina nastavlja doživljavati Tajvan kao odcijepljenu provinciju, dok su vlasti u T’aipeiju u više navrata odbijale prijedlog Pekinga i njegovog načela “jedna zemlja, dva sustava”.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će se mirno “ponovno ujedinjenje” njegove zemlje s Tajvanom u okviru politike “jedna zemlja, dva sustava” “definitivno” provesti.

Govorio je na sastanku u petak u Pekingu u spomen na 110. godišnjicu Xinhai revolucije koja je okončala posljednju carsku dinastiju te je dovela do uspostave Republike Kine.

”Postizanje ponovnog ujedinjenja domovine mirnim sredstvima najviše je u skladu s općim interesima kineske nacije, uključujući i naše sunarodnjake na Tajvanu”, naglasio je Xi.

Pozvao je Tajvan da “zajedno stane na desnu stranu povijesti kako bi stvorio veličanstveni uzrok potpunog ponovnog ujedinjenja i velikog pomlađivanja kineske nacije”.

Xi nije imenovao nijednu državu izravno upozoravajući protiv inozemnog miješanja u “tajvansko pitanje”, za koje je predsjednik rekao da je “potpuno kineska unutarnja stvar”.

“Nitko ne smije podcijeniti odlučnost i snažnu sposobnost kineskog naroda u obrani [našeg] nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Povijesna zadaća potpunog ponovnog ujedinjenja domovine mora biti ispunjena i ona će definitivno biti ispunjena”, naglasio je Xi.

Puna invazija na Tajvan do 2025.?

Primjedbe su uslijedile nakon što je tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao novinarima ranije ovog tjedna da bi Kina mogla biti sposobna izvršiti “opsežnu” invaziju na otok do 2025. Također je ustvrdio da su napetosti između Kine i Tajvana sada najgore u ovih četrdeset godina.

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen, sa svoje strane, rekla je u petak na sigurnosnom forumu u T’aipeiju kako će, iako njezinu vladu ne zanima vojni sukob, na otoku učiniti “sve što je potrebno za obranu njegove slobode i demokratskog načina života”.

Do toga dolazi nakon što je The Wall Street Journal citirao neimenovane izvore koji su rekli da oko dvije desetine američkih snaga za specijalne operacije i marinaca tajno obučavaju tajvanske trupe “najmanje godinu dana”.

Izvori tvrde da je obuka započela prije nego što je Joe Biden preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 2021.

U znak rastućih napetosti, kineska vojska je početkom listopada dva dana zaredom letjela blizu 40 identifikacijskih zona protuzračne obrane Tajvana. Tajvanski premijer Su Tseng-chang odgovorio je osudivši letove kao “brutalne i barbarske radnje”, koje navodno ugrožavaju regionalni mir.

Dodatno ulje na vatru predstavljaju SAD, koje šalju svoje ratne brodove u Tajvanski tjesnac, koji odvaja otok od kopna. Kina takve misije vidi kao provokacije, opisujući Washington kao “rušitelja mira i stabilnosti” u Tajvanskom tjesnacu i “tvorca sigurnosnog rizika u regiji”.

Tajvanski problem

Službeno poznat kao Republika Kina (ROC), Tajvan je prekinuo sve odnose s kontinentalnom Kinom 1949. godine, nakon Kineskog građanskog rata. U to vrijeme, komunističke snage Mao Zedonga, Narodne Republike Kine (NR Kina), porazile su nacionaliste Kuomintanga i prisilile ih na bijeg na otok.

Budući da su i ROC i NR Kina polagale pravo na teritorij zemlje, UN je 1971. priznao NR Kinu kao jedinu legalnu Kinu. Peking smatra otok dijelom zemlje i pridržava se politike mirnog ponovnog ujedinjenja u okviru „Jedna Kina – dva sustava “modela.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali ima predstavništvo u glavnom gradu otoka T’aipeiju i najveći je dobavljač vojne opreme.

kinaTaiwanxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

Prava, a ne desna strana povijesti.

Weteran
2 godine prije

Korak po korak, ….
Peking će mirnim putem integrisati Tajvan! Poput Hong Konga, Makao, …
Integracijom tajvana,ovaj Svet neće biti isti !? I tu leži opasnost od velikog rata?!

Lobo
2 godine prije

Zelo jasno in odločno povedano kaj sledi. Ne verjamem da je zahod pripravljen vojaško posredovati. vsekakor pa bo sledila močna medijska kampanja.

Max
2 godine prije

Da Kna će napasti Tajvan i zauzeti ga nakon dugih i teških borbi a Ameriikanci svijesni da Tajvan ne može obraniti otok uvježbavaju ih za gerlski rat.

2 godine prije

To je sve foliranje, u stvari je Tajvan koji je bacio oko na Kinu pa se sprema na akciju… :)))))))

Oni koji su prisutni od početka Logičnog se verovatno sećaju da sam još tada navodio tri lokacije kao najbitnije za početak velike konfrontacije: Koreja, Blistok i Tajvan.
p.s. Tada Ukrajina još nije bila aktuelna a nisam mogao ni da pretpostavim da su toliko ludi da uđu u samouništenje – kao što jesu.

Mirko
2 godine prije

Tajvan ima najbolju tehologiju semikonduktora to zeli Kina da ima

hiber
2 godine prije

Stvarni problem je da Kina tone, kao i svi, uostalom. Zbog opadanja, teži se uspostavom kontrole, što je druga rječ za totalitarizam. Sustav “jedna Kina, dva sustava” koji su kreirali Ču EnLai i Kissinger je puknuo, tako da je ovo više kao Mapet show. Najsmješniji je ovaj dio da je UN priznao 1971. NR Kinu kao jedinu legalnu Kinu. UN nije entitet, pa ništa ne može priznati. Navedeno je priznato po sporazumu Nixon i Mao, kojom je uveden sustav jedna zemlja, dva sustava, a neformalno i petrodolar.

Messimontana
2 godine prije

Ajmo činjenice… Tajvan se može napasti samo nekoliko mjeseci u godini… Dole su česti monsun i nema šanse da bilo kakvo iskrcavanje počne dok ti zalihe ne mogu stizati… Dalje, može se napasti na samo desetak mjesta… Jer obala prema kini je užas i nema puno plaža…. Te plaže su utvrđene do boli… Bunkeri ukopani u planine, minska polja, sva jbna altiljerija ih cilja i još sto i jedna obrambena linija… Za pripremu invazija treba ti hrpa brodova… I to transportnih… Kina sada nema ni 10% potrebnih za invaziji… Kad ih i napravi to sve treba dovući na pravu poziciju… Treba uvježbati ljudstvo za tu vrstu operacije… Treba ih i dovesti u luke… To ne prolazi neopaženo, bar ne tolika koncentracija ljudi i opreme… Dakle neprijatelj ima bar par mjeseci za temeljitu pripremu… Jer toliko min treba za pripremanje operacije.. Tajvan može u tom vremenu obučiti i postaviti vojsku… Mislim… Čitaj više »

Kile
2 godine prije

Ne može kina tu ništa osim da poravna sve, a to ne smije napravit zbog vrijedne infrastrukture, ovi će se branit do zadnjeg čovjeka i naoružani su do zuba, jako nepristupačan teren, već bi ih odavno osvojili da mogu

Red Dog
2 godine prije

Naravno.
Osim simbolicnog ima i prakticni znacaj.
USA je opkolila Kinu bazama u susednim zemljama da se ne probija iz Kineskog Mora.
Koga napasti, gde se probiti? Juznu Koreju? Japan?
Taiwan je najslabija tacka.
A taiwanci nemaju sanse. Samo ce ginuti. Ali USA je to dovoljno. Pad je poceo. Sad se igra na vreme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI