IEA upozorava na moguću nestašicu nafte

Nafta i gas
5 komentara

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je svoje izglede za svjetsku potražnju nafte na rekordnih 102,3 miliona barela dnevno ove godine, rekavši da će je pokretati brže rastuće ekonomije u svijetu u razvoju.

U svom najnovijem srednjoročnom izvještaju o tržištu objavljenom ove sedmice, IEA predviđa rast globalne potražnje za naftom od 6% između 2022. i 2028. kako bi dostigla 105,7 miliona barela dnevno (bpd), što je povećanje od 5,9 miliona barela dnevno u odnosu na nivoe iz 2022. godine. Taj rast će biti podržan snažnom potražnjom iz sektora petrohemije i avijacije, navodi se u saopštenju.

Prema izvještaju, oko tri četvrtine povećanja u šestogodišnjem periodu do 2028. doći će iz Azije, pri čemu će Indija nadmašiti Kinu kao glavni izvor rasta do 2027. Potražnja za naftom u Sjevernoj Americi i Evropi bit će u ” kontrakcionoj režim” veći dio perioda u svjetlu politike energetske tranzicije, navodi agencija.

Predviđeno je da će Kina, koja doživljava oporavak potražnje za naftom nakon pandemije u prvoj polovini 2023. godine, od 2024. godine nadalje imati spor rast potražnje. Međutim, IEA je primijetila da će globalni petrohemijski sektor ostati ključni pokretač rasta globalne potražnje za naftom, pri čemu će tečni naftni plin (LPG), etan i nafta činiti više od polovine povećanja između 2022. i 2028. i gotovo 90% povećanje u odnosu na nivoe prije pandemije. Avio-sektor će se također snažno proširiti kako se avio-saobraćaj vraća u normalu nakon ponovnog otvaranja granica, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, IEA je naznačila da će godišnji rast potražnje pasti sa 2,4 miliona barela dnevno u 2023. na 0,4 miliona barela dnevno u 2028., što bi označilo “historijski zaokret prema izvorima sa nižim emisijama”.

“Prelazak na ekonomiju čiste energije se ubrzava, a vrhunac globalne potražnje za naftom je na vidiku prije kraja ove decenije kako električna vozila, energetska efikasnost i druge tehnologije napreduju”, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol .

Svjetsko energetsko tijelo napomenulo je da su “preustroj globalnih trgovinskih tokova bez presedana” i hitno oslobađanje iz strateških naftnih rezervi članica IEA prošle godine “omogućili obnovu industrijskih zaliha, ublažavajući tenzije na tržištu” usred rastuće potražnje.

IEA je takođe saopštila da očekuje da će ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa dostići 528 milijardi dolara u 2023. godini, što je najviši nivo od 2015. i povećanje od 11% u odnosu na prošlu godinu.

IEANaftaNestašica
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Da će poskupit nafta…
Zato su Zeleni Njemačku prebacili na ugljen.
Iz Kolumbije…

P.S.
I sad kažu da su švorc, dekintirani…
Nemaju ni cvonjka.
Za EU…

Ivek
10 mjeseci prije

Očekivanu, “nestašice” budu izazvane smanjenjem proizvodnje koje će dogovoriti svi pa i Rusija.
Cilje je da ovce pređu na skupocjena električna vozila. Ali ovce nemaju para pa voze 15 godina stare aute, ne znam kako će kupit, onda će stvorit valjda 15-minutske gradove gdje će ovce moć sve obavit pješice.

Max
10 mjeseci prije

Namješteno.

Švaus Klab
10 mjeseci prije

nafte ima samo lažu i manipuliraju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI