Indija i Rusija jačaju energetske veze

Trgovina Rusija Indija
6 komentara

Najviši rukovodioci velikih ruskih energetskih kompanija prisustvuju samitu Indijske sedmice energetike ove sedmice, dok Moskva i Nju Delhi obećavaju da će ojačati svoje energetske veze i proširiti ekonomsku saradnju.

Treći najveći svjetski uvoznik nafte, Indija, počela je pojačavati kupovinu ruske energije nakon što su zapadne sankcije primorale Moskvu da ponudi popuste na svoj izvoz u nastojanju da pronađe nove kupce.

Tokom prošle godine, New Delhi je od marginalnog kupca ruske nafte postao najveći potrošač u Moskvi. Čak i nakon embarga EU na izvoz sirove nafte i uvođenja gornje granice cijena Indija je nastavila kupovati velike količine ruskih energetskih resursa. Samo u decembru, Moskva je isporučivala Indiji rekordnih 1,17 miliona barela sirove nafte dnevno.

Govoreći na samitu, izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin rekao je da se cijena nafte Urals više neće određivati ​​u Evropi, te da je Azija sada najveće tržište za rusku naftu.

“Ako ruska nafta ne uđe na evropsko tržište, onda nema referentne cijene. Referentne cijene će se formirati tamo gdje zapravo idu količine nafte”, istakao je Sečin.

Indija je počela da uvozi širi izbor ruske sirove nafte, uključujući manje poznate arktičke sirovine. Zvaničnici zemlje su više puta govorili da će Nju Delhi nastaviti da vodi nezavisnu politiku i da traži stabilne energetske veze sa Rusijom, dodajući da “nafta ne nosi stigmu” nijedne zemlje.

„Danas smo uvjereni da ćemo moći koristiti naše tržište za nabavku gdje god moramo, odakle god dobijemo povoljne uslove“, rekao je indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri.

U znak daljeg povećanja energetske saradnje između zemalja, izvršni direktor najvećeg ruskog nezavisnog proizvođača gasa Novatek Leonid Mikhelson najavio je da je njegova kompanija u pregovorima sa Indijom oko dugoročnih ugovora o isporuci tečnog prirodnog gasa (LNG).

Također je otkrio da strane razmatraju izmirenje plaćanja za isporuku LNG-a u nacionalnim valutama – rupijama ili rubljama – zaobilazeći transakcije u američkim dolarima.

IndijaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adria
1 godina prije

Nego sta. Dok jednom ne smrkne drugo ne svane……

Narodna poslovica
1 godina prije

Nađe krpa zakrpu

tihobl
1 godina prije

Indija je pretekla Kinu po broju stanovnika. Sad krece u juris da je pretekne u obimu ekonomije.

Max
1 godina prije

Logično savezmištvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI