Indija je odobrila kupovinu 33 borbena aviona ruske proizvodnje u okviru dogovora o naoružanju vrijednog 2,4 milijarde dolara

Indija - borbeni avion
8 komentara

New Delhi je odobrio ogroman ugovor sa Moskvom koji će omogućiti da Sukhoi i MiG naprave potpuno nove borbene avione za indijske vazduhoplovne snage. Takođe će biti obnovljeno nekoliko ratnih aviona koji se već koriste u vojsci.

Dvanaest Su-30MKI i 21 MiG-29, napravljeni u Rusiji, pridružiće se borbenoj floti Indijskih vazduhoplovnih snaga (IAF), potvrdila je vlada te zemlje u četvrtak.

Ruski inžinjeri će takođe nadograditi 59 MiG-29, kojima već upravlja IAF, a troškovi oba projekta koštali bi otprilike 2,4 milijarde dolara. Indija je prvu seriju lakih, aviona jednosjeda dobila 1980-ih, što znači da im je vjerovatno potrebna modernizacija za 21. vijek.

Obje vrste aviona – dizajnirane da osvoje superiornost u vazduhu i odbrane državni vazdušni prostor – indijskim avijatičarima su već dobro poznate. Procjene govore da preko 270 Su-30 i 65 MiG-29 formiraju okosnicu IAF snaga. Ostalo su francuski avioni Mirage 2000 i Rafale, kao i domaći Tejas.

Indijski mediji ranije su nagađali da je nabavka više borbenih aviona iz Rusije visoko na dnevnom redu ministra odbrane Rajnath Singha, koji je prošle sedmice posjetio Moskvu. Osim što je predstavljao indijsku vladu na velikoj paradi Dana pobjede, Singh se sastao sa Yurijem Borisovim, potpredsjednikom vlade Rusije zaduženim za vojnu industriju.

Razmjena je bila “vrlo pozitivna i produktivna”, rekao je indijski ministar u izjavi koja je tada rasvijetlila pojedinosti.

Pored toga, New Delhi je ubrzao i druge nabavke oružja, poput sistema protivraketne odbrane S-400 i kritičnih rezervnih dijelova iz Rusije. Prvobitno je zakazana isporuka za 2021., ali prvi od pet sistema S-400 stići će u Indiju do kraja godine, javili su ruski mediji pozivajući se na indijske vojne izvore.

borbeni avioniIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
putnik83
3 godine prije

Jasno je da se i Rusija uključila u obuzdavanje Kine.Ni Rusima ne odgovara snažan istočni susjed,zato naoruzavaju Indiju.
Japan po prvi put nakon drugog svjetskog rata mijenja svoju isključivo obrambenu doktrinu i govori o “preventivnim napadima”.
Moderniziraju se i proširuju Oružane snage Južne Koreje,Australije,Vijetnama,Tajvana,Filipina,Malezije,Indije.
SAD-e su u to područje uputile tri udarne grupe nosača aviona s preko 400 zrakoplova.
Kina je precijenila svoju snagu i podcijenila mržnju svojih susjeda.Ništa nisu naučili iz poraza u kinesko-vijetnamskom ratu.

Max
3 godine prije

Ništa novo Indija oduvijek kupuju vrhunsku Rusku i Europsku vojnu opremu ali to treba gledati i u svjetlu sukoba s Pakistanom i Knom. Moguća priprema za rat. Vidjeh neki dan stručnim portalima da se Indijci boje blokiranja S400 u slučaju sukoba s Kinom je je dio elektronike rađen u Kini..

posrodamus
3 godine prije

šta će im avioni bolje da su uzeli letve od kuhane bukovine

jadran
3 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI