Indija predvođena Modijem izbjegla je uništenje G20

Vladimir Putin - Narendra Modi
6 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u četvrtak indijsko rukovodstvo što je uspjelo izbjeći ” politizaciju ” G20 tokom svog predsjedavanja, napominjući da je platforma prvobitno uspostavljena da se bavi ekonomskim izazovima na globalnom nivou.

„ Samit G20 [samit lidera] bio je uspjeh indijskih vlasti i premijera Narendre Modija lično, a indijske vlasti su uspjele postići ravnotežu, uključujući Delhi deklaraciju“, rekao je Putin u četvrtak u Međunarodnom diskusionom klubu Valdai .

„ Premijer [Modi] je uspio da depolitizira odluke koje su donesene na samitu i to je bio jedini put, jer je G20 uspostavljena kao platforma za razgovor o ekonomskim, a ne političkim pitanjima. A pošto je politizacija G20 put da se ona uništi, indijske vlasti su to uspjele izbjeći ”, dodao je Putin. On je takođe nazvao Indiju drevnom globalnom civilizacijom sa ogromnim potencijalom.

Indijsko predsjedavanje G20 uspješno je izvršilo diplomatski složenu misiju postizanja konsenzusa među podijeljenom grupacijom najutjecajnijih svjetskih ekonomija oko formulacije zajedničkog saopštenja samita. Delhijska deklaracija, koja je usvojena prvog dana samita održanog u indijskoj prijestolnici prošlog mjeseca, postigla je potpuni konsenzus oko 83 paragrafa.

U posebnoj napomeni, komentarišući pokušaje zapadnih zemalja da Indiju „odvrate “ od Moskve, ruski lider je istakao da je Nju Delhi u svojoj spoljnoj politici     fokusiran na „ nacionalne interese “.

„Indijsko rukovodstvo, želim da kažem, je nezavisno, veoma nacionalno orijentisano i mislim da ovi pokušaji [da se Indija otrgne od Rusije] nemaju nikakvog smisla, ali se ipak nastavljaju“, rekao je Putin .

Također je sugerirao da Zapad pokušava „stvoriti neprijatelja od svih koji nisu voljni da slijepo slijede zapadne elite. ” Napomenuo je da su “ svi bili u opasnosti ”, uključujući Kinu i, u određenoj mjeri, Indiju. Indijsko rukovodstvo, sugerirao je Putin, “ djeluje nezavisno u interesu svoje nacije. ”

IndijaModiPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Mislim da Indija igra dvostruku igru malo s Amerima malo s Rusima.

Zimek
9 mjeseci prije

Nikako da nam krene

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Indijska globalna civilizacija” 🤔🙂

Heh. Prate Rusi što Indijci propovjedaju… A možda su i u pravu (20%)

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Mogli biste ga i prije pustiti.
Da ga mogu negirati ranije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI