Indija pregovara o nastavku isporuke LNG-a iz Rusije

LNG Tanker
7 komentara

Indija je trenutno u pregovorima s Rusijom o obnavljanju isporuke gasa u okviru dugoročnog ugovora o uvozu između ruskog državnog energetskog giganta Gazproma i indijskog državnog GAIL-a, izjavio je predsjednik GAIL-a Manoj Jain, a prenosi Reuters.

GAIL, najveći distributer gasa i operater gasovoda u zemlji, nije mogao da primi prethodno dogovoreni uvoz od maja i zbog toga je bio primoran da prekine snabdijevanje klijentima.

„Postoje neka neposredna pitanja koja pokušavamo da riješimo kako na nivou kompanije, tako i na nivou G2G od vlade do vlade“, rekao je on na godišnjoj skupštini dioničara u petak.

Jain je istakao da su količine u okviru sporazuma sa Gazpromom, koje iznose oko petinu ukupnog GAIL-ovog prekomorskog gasnog portfelja od 14 miliona tona godišnje, pogođene sukobom Rusije i Ukrajine.

“Dakle, generalno, to ne utiče na nas značajno. Jedini uticaj je u obimu od deset do 15 posto”, rekao je top menadžer i dodao da dodavanje domaćeg gasa smanjuje uticaj na lokalno snabdijevanje na oko 7-8 odsto.

GAIL je potpisao 20-godišnji ugovor sa Gazpromom još 2012. godine. Prema uslovima ugovora, kompanija je trebalo da kupuje u prosjeku 2,5 miliona tona LNG-a, tečnog prirodnog gasa, godišnje. Isporuka prema ugovoru počela je 2018. godine.

Gazprom Marketing Singapore (GMTS) je potpisao ugovor u ime Gazproma. Međutim, GMTS je bio jedinica Gazprom Germania, a zauzeo ga je Berlin u sklopu zapadnih sankcija zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

IndijaLNGrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Eno Blumberg je sracunao da Gasprom nece propasti ni ako potpuno zaustavi isporuke EU.

Max
1 godina prije

Logičan potez Indije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI