Indija želi da zaobiđe dolare da bi nastavila da trguje sa Rusijom

Ruska rublja i americki dolar
21 komentar

Nju Delhi razmatra prelazak na obračun rupija i rublje zbog sankcija Moskvi.

Indija je u potrazi za efikasnim alatima da zaobiđe najnovije kazne nametnute Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, dok Nju Delhi nastoji da nastavi trgovinu sa Moskvom, prenose indijski mediji.

Među opcijama koje se navodno razmatraju su poravnanja preko stranih finansijskih institucija koje ne funkcionišu u zemljama koje su podržale kaznene mjere protiv Rusije, usmjeravanje plaćanja preko manjih ruskih zajmodavaca na koje zabrana za SWIFT ne utiče, i jačanje aranžmana rupi-rublja.

Ruske bankarske kompanije Sberbank i Gasprombank izuzete su iz najnovijih sankcija do sada zbog njihove suštinske uloge u obradi plaćanja za uvoz gasa i nafte u EU iz Rusije.

„Mi ovo ispitujemo. Čak i ako se ove banke suoče sa sankcijama SAD, isplate se mogu vršiti u eurima jer se te transakcije i dalje sprovode do daljih sankcija“, rekao je vladin zvaničnik, a prenosi The Economic Times.

Zvaničnik je dodao da se potpuni uticaj posljednjih kazni protiv Rusije tek treba osjetiti.

Otplata ruskog duga putem aukcije rupija koju održava Banka Rusije je navodno još jedna opcija koja se razmatra. Takva otplata se vrši kroz izvoz identifikovanih roba i usluga.

Indija i Rusija su se 2014. složile da izvrše plaćanja kroz trgovinu rupija i rublja nakon što se Indija suočila sa prijetnjom sekundarnim sankcijama zbog sporazuma o odbrani sa Rusijom. Washington je ove nedjelje još jednom zaprijetio Nju Delhiju sankcijama zbog sporazuma o oružju.

Bilateralna trgovina između Indije i Rusije iznosila je 8,1 milijardu da u fiskalnoj godini završenoj martom 2021, sa izvozom u Rusiju od 2,6 milijardi dolara i uvozom od 5,5 milijardi dolara.

DolarIndijarusijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Kina, Indija i Rusija pobjegle od dolara, znači pola svijeta više ne koristi dolar kao rezervnu valutu. Očekuje se jako bolan pad izmišljene valute.

jajce
2 godine prije

Moja je perspektiva da je Rusija jedna od rijetkih sila koja se može suprotstaviti silama anglosaksonskog carstva i slomiti mu leđa. 

Max
2 godine prije

Logičan potez.

LAKI
2 godine prije

Neće dati Rusi kad im valuta svaki sat gubi na vrijednosti! Nisu ni rusi glupi skupo su oni Asadu naplatili rat a Idlib i dalje Turci drže. Kad kreće oslobađanje Idliba, bar 10. puta je najavljeno na portalu?

gargamel
2 godine prije

Padne nula i onda kazino dobije pola uloga.

tihobl
2 godine prije

Indiju ne treba zanemarivati. Za 30 godina Indija ce prestici Kinu i biti glavna ekonomija svijeta.

Jednostavno receno
2 godine prije

Svi o nakvom resetu i ekonomiji o ovome o onome, nadam se samo da će biti pravi reset tj. tvorničke postavke čitavog svijeta a ne samo kao na pc pritisni sleep, pa opet probudi i vrati kao do sada.

mane
2 godine prije

to je prelazno resenje.za koji mesec rusija ce objaviti da prodaje robu iskljucivo za zlato i svoju kriptovalutu.tu kriptovalutu zemlje ce moci da kupuju samo robom.tu politiku ce slediti svi veliki izvoznici,a sa njima i uvoznici energenata.ko je lud da najbitniju i najtrazeniju robu daje za neke papirice koje neki stampaju u neogranicenim kolicinama(ukucavaju u kompjuter) i cija vrednost je najblaze receno upitna.rusija definitivno izlazi iz sistema petrodolara.e moja evropo,konacno ces poznjeti sve sto si posejala.amerika kontrolise ,sto direktno sto indirektno 45% lezista nafte i gasa,rusija oko 35%.za ovo ostalo ce biti grabez.evropljani ce cekati da im amerika da mrvice,a za uzvrat ce prodati i ono malo duse sto im je ostalo.sve je to deo dugonajavljivane nove normalnosti.evropljanima sleduje obavezni licni dohodak(koji ce se uvesti),sedenje u kuci i cuvanje planete od globalnog zagrevanja.

2 godine prije

Kako če promet iči u budučnosti, u rukama je puno ljudi, koji odlučuju.
Koji put če izabrati, a što je važno, napravili su PRVI KORAK!
Kad napraviš prvi korak, otvaraju se nove mogučnosti, širi se horizont.
A što je loše za zapad, krenulo je. I zapad se toga boji. Znamo što su uradili bliskom istoku.
A značajna je izjava Imran Khana: ” Zar vi mislite, da smo vaši robovi?”

Barahmasa
2 godine prije

Da, podsjeća na onu scenu iz Naked gun-a: “Nothing to see here, please disperse…”

Keki
2 godine prije

Zlato.

Janko
2 godine prije

A zamislite scenario,da Rusija od sutra traži plačanje gasa nafte i rijetkih metala,kao titanijuma u zlatu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI