Indija želi stroga pravila ulaska u BRICS

BRICS
21 komentar

Indija insistira na strogim pravilima za prijem novih članica u grupu zemalja BRICS-a, objavio je Bloomberg. Prema pisanju lista, Brazil se također protivi nastojanjima Kine da brzo proširi grupu.

Formirana 2009. godine, BRICS grupa trenutno se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Tokom pripremnih razgovora za naredni samit lidera bloka u Johanesburgu u avgustu, Indija i Brazil izneli su primedbe u vezi sa potencijalnim pristupanjem Indonezije i Saudijske Arabije, preneo je Blumberg.

Izdavanje je tvrdilo da New Delhi insistira na tome da moraju postojati stroga pravila o tome kako i kada se potencijalni članovi mogu pridružiti. Indija je predložila da zemlje BRICS-a nastoje da pozovu zemlje u razvoju i zemlje s demokratskim težnjama, kao što su Argentina i Nigerija, a ne Saudijska Arabija, navodi se u izvještaju, citirajući zvaničnika.

Brazil je u međuvremenu predložio sopstvenu viziju za proširenje bloka koja uključuje stvaranje kategorija ” posmatrača ” i ” zemlja partnera “, prije nego što promoviše kandidate kao punopravne članice, i vjerovatno će podržati Indoneziju da započne proces, navodi Bloomberg.

Uoči samita u Johanesburgu, zemlje kao što su Saudijska Arabija, Iran, Egipat, Bangladeš, Alžir, Argentina i Etiopija su sve službeno podnijele zahtjeve za članstvo, dok su druge, uključujući Indoneziju, pozvane da prisustvuju raznim sastancima. Blok se nadao da će prije skupa u avgustu uvesti okvir za prijem novih članova.

Ranije su se pojavili izvještaji o navodnoj zabrinutosti Indije zbog širenja BRICS-a uoči samita lidera. Nju Delhi je javno prokomentarisao svoj stav tokom sastanka ministara inostranih poslova BRICS-a u Kejptaunu prošlog meseca. “ Ovo [proširenje BRICS-a] je još uvijek u toku. Ovome pristupamo s pozitivnom namjerom otvorenog uma ”, izjavio je tada indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar.

Južna Afrika, koja je trenutni predsjedavajući BRICS-a, rekla je prošle sedmice da više od 40 zemalja, uključujući 22 zemlje koje su formalno izrazile želju, žele da se pridruže bloku. U intervjuu za RT ove sedmice prije samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu, južnoafrički ministar vanjskih poslova Naledi Pandor rekao je da su ministri vanjskih poslova BRIKS-a „ odradili svoj posao “ i odlučili se za „ jasan set vodećih principa za koje mislimo pomoći će našim liderima dok donesu odluku. ”

BRICSIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Razmisli
8 mjeseci prije

Ups,
I tamo se trazi demokracija!?
Opet rusija u problemima

If.
8 mjeseci prije

Bloomberg mijesa istinu s laganjem. Bloomberg ne citira ni jedan pouzdani izvor. Triba biti strpljiv i cekati sastanak BRIKS zemlja. Sigurno da bi morali biti neka pravila. Do sada to je k* organizacija. U JAR nema ni 1% ruskog utjecaja. U JAR bijelci ne zelu vidjeti ni Kinu ni Rusiju ni Indiju, oni su u svakom pogledu okrenuti prema Engleskoj. Sto se tice crnaca oni ne vidu dalje od svog korita. Crna elita odlucuje a boje se vise Amerike nego 100 Rusija i prevladati ce osobni interesi crne elite a ne nacionalni interesi drzave.

Već je jasno
8 mjeseci prije

Američko carstvo zasnovano na teroru, sili i genocidu 20 miliona civila širom svijeta sigurno puca.

Гавран
8 mjeseci prije

Indija je u pravu. USA kao svetionik (gorionik) demokratije treba da predvode BRIKS

Jomla
8 mjeseci prije

Već rekao i ponavljam: BRICS treba da formira nekakav “subBRICS” za sve te države koje hoće da se pridruže, inače će se jako razvodniti.

Mahatma
8 mjeseci prije

Hebala ih demokracija.

Magefun
8 mjeseci prije

BRICS je najbolja stvar što se dogodila svijetu, uveden zlatni standard, nema trgovanja s imaginarnim dolarima i eurima bez pokrića. Nekada je to bilo u cijelom svijetu, a onda su to ukinuli da može SADe glumiti policajca po planeti. E neće moći više…svih ih odjebali, eno i Izrael ih optužuje za svoje kaose u Izraelu…uskoro će ljudi u Europi s eurom brisati dupe, i ameri s dolarom…pa ti diraj nuklearnu velesilu državu/kontinet Rusiju!

C.F.
8 mjeseci prije

Zvuci poznato, status kandidata uz reforme ..

hiber
8 mjeseci prije

Gle, Indija glumi ulogu u BRICSu, kao Mađarska u NATOu.

Max
8 mjeseci prije

Unutarnje borbe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI