Indija želi stroga pravila ulaska u BRICS

BRICS
21 komentar

Indija insistira na strogim pravilima za prijem novih članica u grupu zemalja BRICS-a, objavio je Bloomberg. Prema pisanju lista, Brazil se također protivi nastojanjima Kine da brzo proširi grupu.

Formirana 2009. godine, BRICS grupa trenutno se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Tokom pripremnih razgovora za naredni samit lidera bloka u Johanesburgu u avgustu, Indija i Brazil izneli su primedbe u vezi sa potencijalnim pristupanjem Indonezije i Saudijske Arabije, preneo je Blumberg.

Izdavanje je tvrdilo da New Delhi insistira na tome da moraju postojati stroga pravila o tome kako i kada se potencijalni članovi mogu pridružiti. Indija je predložila da zemlje BRICS-a nastoje da pozovu zemlje u razvoju i zemlje s demokratskim težnjama, kao što su Argentina i Nigerija, a ne Saudijska Arabija, navodi se u izvještaju, citirajući zvaničnika.

Brazil je u međuvremenu predložio sopstvenu viziju za proširenje bloka koja uključuje stvaranje kategorija ” posmatrača ” i ” zemlja partnera “, prije nego što promoviše kandidate kao punopravne članice, i vjerovatno će podržati Indoneziju da započne proces, navodi Bloomberg.

Uoči samita u Johanesburgu, zemlje kao što su Saudijska Arabija, Iran, Egipat, Bangladeš, Alžir, Argentina i Etiopija su sve službeno podnijele zahtjeve za članstvo, dok su druge, uključujući Indoneziju, pozvane da prisustvuju raznim sastancima. Blok se nadao da će prije skupa u avgustu uvesti okvir za prijem novih članova.

Ranije su se pojavili izvještaji o navodnoj zabrinutosti Indije zbog širenja BRICS-a uoči samita lidera. Nju Delhi je javno prokomentarisao svoj stav tokom sastanka ministara inostranih poslova BRICS-a u Kejptaunu prošlog meseca. “ Ovo [proširenje BRICS-a] je još uvijek u toku. Ovome pristupamo s pozitivnom namjerom otvorenog uma ”, izjavio je tada indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar.

Južna Afrika, koja je trenutni predsjedavajući BRICS-a, rekla je prošle sedmice da više od 40 zemalja, uključujući 22 zemlje koje su formalno izrazile želju, žele da se pridruže bloku. U intervjuu za RT ove sedmice prije samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu, južnoafrički ministar vanjskih poslova Naledi Pandor rekao je da su ministri vanjskih poslova BRIKS-a „ odradili svoj posao “ i odlučili se za „ jasan set vodećih principa za koje mislimo pomoći će našim liderima dok donesu odluku. ”

BRICSIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Razmisli
11 mjeseci prije

Ups,
I tamo se trazi demokracija!?
Opet rusija u problemima

If.
11 mjeseci prije

Bloomberg mijesa istinu s laganjem. Bloomberg ne citira ni jedan pouzdani izvor. Triba biti strpljiv i cekati sastanak BRIKS zemlja. Sigurno da bi morali biti neka pravila. Do sada to je k* organizacija. U JAR nema ni 1% ruskog utjecaja. U JAR bijelci ne zelu vidjeti ni Kinu ni Rusiju ni Indiju, oni su u svakom pogledu okrenuti prema Engleskoj. Sto se tice crnaca oni ne vidu dalje od svog korita. Crna elita odlucuje a boje se vise Amerike nego 100 Rusija i prevladati ce osobni interesi crne elite a ne nacionalni interesi drzave.

Već je jasno
11 mjeseci prije

Američko carstvo zasnovano na teroru, sili i genocidu 20 miliona civila širom svijeta sigurno puca.

Гавран
11 mjeseci prije

Indija je u pravu. USA kao svetionik (gorionik) demokratije treba da predvode BRIKS

Jomla
11 mjeseci prije

Već rekao i ponavljam: BRICS treba da formira nekakav “subBRICS” za sve te države koje hoće da se pridruže, inače će se jako razvodniti.

Mahatma
11 mjeseci prije

Hebala ih demokracija.

Magefun
11 mjeseci prije

BRICS je najbolja stvar što se dogodila svijetu, uveden zlatni standard, nema trgovanja s imaginarnim dolarima i eurima bez pokrića. Nekada je to bilo u cijelom svijetu, a onda su to ukinuli da može SADe glumiti policajca po planeti. E neće moći više…svih ih odjebali, eno i Izrael ih optužuje za svoje kaose u Izraelu…uskoro će ljudi u Europi s eurom brisati dupe, i ameri s dolarom…pa ti diraj nuklearnu velesilu državu/kontinet Rusiju!

C.F.
11 mjeseci prije

Zvuci poznato, status kandidata uz reforme ..

hiber
11 mjeseci prije

Gle, Indija glumi ulogu u BRICSu, kao Mađarska u NATOu.

Max
11 mjeseci prije

Unutarnje borbe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI