Indijski uvoz iz Rusije skočio za 400%

Trgovina Rusija Indija
7 komentara

Indijski uvoz iz Rusije pogođene sankcijama do sada je ove fiskalne godine skočio za 400 posto, objavio je u petak novinski portal Nikkei Asia, pozivajući se na najnovije podatke indijskog ministarstva trgovine.

Rast se pripisuje velikim kupovinama sirove nafte s popustom iz Rusije usred zapadnih sankcija, koje su nedavno ciljale na izvoz morske nafte i naftnih derivata, uključujući gorivo i benzin.

Rusija je navodno rangirana kao četvrta najveća indijska „zemlja izvora uvoza robe“ u prvih 10 mjeseci tekuće fiskalne godine do marta, nakon Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a.

Ukupna vrijednost indijskog uvoza iz Rusije iznosila je 37,31 milijardu dolara, u odnosu na 7,71 milijardu dolara u istom periodu prije godinu dana, što predstavlja rast od 384%. Rusija je činila 6,2% ukupnog uvoza te južnoazijske zemlje tokom tog perioda.

Indija je kupila “mnogo sirove nafte, pretvorila je u rafinisane naftne derivate i prodala”, rekao je ministar trgovine Sunil Barthwal, a citiraju mediji.

Indijski izvoz naftnih derivata također je doživio značajan porast. Od aprila 2022. do januara 2023. iznosili su 78,58 milijardi dolara u monetarnom smislu, u poređenju sa 50,77 milijardi dolara u istom periodu prethodne finansijske godine.

Indija, koja je treći najveći potrošač nafte na svijetu, uvozi više od 80% svojih potreba, nabavljala je preko 60% svoje sirove nafte iz zemalja Bliskog istoka.

U decembru je ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao da će indijske rafinerije tražiti najbolje ponude gdje god ih nađu.

„Želio bih da pojasnim da ne tražimo od naših kompanija da kupuju rusku naftu“, rekao je on. “Tražimo od naših kompanija da kupuju naftu koja je najbolja opcija koju mogu dobiti. Sada, zavisi šta će tržište izbaciti.”

IndijaRast uvozarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Obala
1 godina prije

Najprije BBC je poceo s negativnim emisijama o indijskom predsjedniku a prije par dana je nastavio Soros harangirati protiv Indije. UKUSA zelu instalirati u Indiji svoga lapdog kao u Hrvatskoj.

Tupko Glupko
1 godina prije

Bome se Rusija brzo prebacila na izvoz nafte i plina Kini i Indiji umjesto Europi.

Ovakav ogromni porast izvoza ruske nafte od 384% u nepunih godinu dana u najmnogoljudniju državu svijeta (Kina i Indija imaju približno isti broj stanovnika – 1,4 milijarde svaka, dok čitava Europa ima 750 milijuna stanovnika) je fascinantan podatak.

Treba svakako primjetiti da je od tog “viška” od 30 milijardi dolara uvezene nafte iz Rusije u Indiju, Indija napravila “višak” izvoza naftnih derivata od 27 milijardi dolara.
Uravnotežila je proračun, a u konačnici i profitirala jer joj Rusija vjerojatno daje diskonte na uvoz ruske nafte.

Još će prilično rasti postotak izvoza za ruske energente ne samo u Indiju i Kinu, već i u druge države koje ne sankcioniraju Rusiju – 83% svjetske populacije.

Max
1 godina prije

Očekivano.

prika
1 godina prije

Dobro nije za 800% kako su rusi prisiljeni da daju svoje resurse u bezcijenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI