Informacije koje su ”procurjele” iz Pentagona tvrde kako Sjedinjene Američke Države gaje velike sumnje u vezi navodne ukrajinske protuofenzive

Pentagon
16 komentara

Navodni strogo povjerljivi dokumenti upozoravaju na veliku zabrinutost oko sposobnosti kijevskih snaga u pogledu vraćanja teritorija

Dokumenti, za koje se tvrdi da su procurili iz američkih obavještajnih službi, daju sumornu sliku dugo očekivane protuofenzive Ukrajine, piše Washington Post. Ako su istiniti, izazivaju sumnju u sposobnost Kijeva u pogledu isporuke ljudstva i streljiva, potrebnog za održavanje velikih borbenih operacija tijekom sljedećih mjeseci. Dijelovi otkrića koje je procurilo počeli su kružiti internetom prošlog mjeseca. Datoteke s oznakom “strogo povjerljivo” otkrivaju američku rezervu u vezi s nadolazećim protunapadom, upozoravajući da bi nedostatak vojnika i streljiva mogao značiti da Ukrajina neće ispuniti svoje ambiciozne ciljeve koji se odnose na vraćanje izgubljenog teritorija tijekom proljeća, izvijestio je Post u ponedjeljak.

“Trajni ukrajinski nedostaci u obuci i opskrbi streljivom vjerojatno će opteretiti napredak i pogoršati gubitke tijekom ofenzive”, kaže se u dokumentu, citirajući rusku čvrstu mrežu obrambenih instalacija u južnoj regiji Herson i stalne “nestašice u stvaranju snaga i održavanju” Kijeva.

Dokument također sugerira da će ukrajinske snage težiti zauzeti teritorij na jugu i istoku, očito u nadi da će odsjeći ruske postrojbe, koje napreduju s Krima. Međutim, procjena inteligencije predviđa samo “skromne” uspjehe u tim ciljevima.

Odvojeni povjerljivi brifing, koji je pripremilo Nacionalno obavještajno vijeće, a koji su vidjeli samo odabrani zastupnici na Capitol Hillu, zaključio je da protuofenziva Kijeva vjerojatno neće biti jednako uspješna kao operacije prošle jeseni, koje su doista rezultirale nekim povratkom na teren, prema izvorima koje citira Post.

Još jedan procurili dokument, kojeg je u nedjelju citirao Wall Street Journal, također upozorava da je Ukrajina suočena s “prijetećom krizom protuzračne obrane”, koja bi mogla spriječiti njezinu vojsku u okupljanju svojih snaga na prvoj crti, koje su potrebne za protuofenzivu. Procjena predviđa da će, uz trenutnu stopu potrošnje, Kijev iscrpiti svoje zalihe raketa protuzračne obrane Buk negdje ovaj tjedan i cjelokupno svoje streljivo za S-300 do 03. svibnja, zbog čega će ukrajinsko nebo navodno ostati uglavnom nebranjeno.

Dok puni opseg curenja, kao i vjerodostojnost dokumenata, od kojih se čini da su neki krivotvoreni, ostaje nejasan, glasnogovornik Pentagona Chris Meagher priznao je da se za dosjee doima “…kao da sadrže osjetljive i visoko povjerljive podatke”.

Tijekom brifinga u ponedjeljak, rekao je da i Pentagon i Ministarstvo pravosuđa istražuju slučaj i da je u tijeku kriminalistička istraga, kako bi se utvrdio izvor neovlaštenog otkrivanja podataka. Prethodno izvješće u New York Timesu pokazalo je da je ukupno procurilo više od 100 stranica.

Skup dokumenata sadrži mnoštvo informacija o planiranju rata SAD-a i NATO-a u Ukrajini, uključujući vremenske rokove za obuku i isporuke oružja, podatke o izdacima za streljivo, strukturu ukrajinskih borbenih postrojbi, procijenjene ruske i ukrajinske gubitke i očito, informacije o inozemnim, specijalnim postrojbama koje su na terenu. Dužnosnici su ipak odbili potvrditi točnost njihovog sadržaja, rekavši samo da istražuju curenje.

ofenzivarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Za “curenja” odgovorni su englezi.
Rusi su ubacili u jednacinu jedrece bombe, svaki dan pogadjaju mostove, skladista goriva, muncije, tehnike, ukopane stabove …Po ukrposkim izvorima dnevno bude dvadesetak pogodaka bombama od 500-1500 kg.

Zato englezi izlaze sa planom da se za kontraofanzivu doda jos 15 novih brigada, od cega bi bile 3 nove pjesadijske brigade ukrajinaca i 12 mehnizovanih brigada NATO pakta (naravno iz istocnoevropskih clanica). Ukrajince bi najvjerovatnije hvatali po zapadnoj Evroi posto je mobilizaciona baza zelenskog pri kraju. Englezi na sve nacine pokusavaju da produze i eskaliraju rat (a sta drugo ocekivati od njih). Poljaci ce ih spremno poslusati, a ostale ce amerikanci morati ubjedjivati.

PS. vecerni izvjestaj na temi o vulkanu.

NOVI STARI
11 mjeseci prije

Britanci imaju kompleks Krimskog rata, koji su sa svojom alijansom dobili uz 374.600 mrtvih, dok je na ruskoj strani bilo143.000 mrtvih

eks
11 mjeseci prije

Ovo “curenje” podataka je trik USA-NATO-VB , kao i mnogo drugih laži , koje oni proturaju da bi zbunili javnost i Ruse. Medjutim, Rusi se ne zakopčavaju na ledja, a javnost je već odavno ovcoizirana , tako da to neće doneti ništa novo, osim zabave i dodatno zaludjivanje za naivne i ovcoizirane .

Ban
11 mjeseci prije

Koliko dugo ce curiti ovi pentagon papiri? Hoce li biti u nastavcima kao Mirko i Slavko? Sto sve Amerika ne ubaci pod ove dokumente, to njima sluzi za dezinformaciju. Sigurno da ima i nesto istine ali buduci da to dolazi od CIA za njihovo opako djelovanje bolje je to ignorirati

NOME
11 mjeseci prije

“Zelenski puno priča, postavio je nerealne ciljeve. To je put u katastrofu” – naslov iz mainstreama….
Ode UA niz vodu….meštri su dobili što su željeli operacijom Ukrajina (mislim da je jedan od većih ulova onesposobljavanje sjevernog toka i energetsko i ekonomsko odvajanje EU i Rusije, a i tisuće poginulih slavena uvijek dobro dođe)…sad ide 3.faza….najvjerojatnije Kina i prekidanje opskrbnih ruta…posljedice na standard, proizvodnju, industriju novca i svaku drugu, svakodnevni život neželim niti zamišljati…..

Steve
11 mjeseci prije

To su mislili uvaliti klincima uz kompjuterske igrice onako, u paketiću… Mislim da je Amerika već izvukla neki max koji je mogla, Severni tok, energetsko i uopšte ekonomsko odvajanje EU i Rusije i, to bi otp. bilo to. Svako još jedno zlo preko toga je čista premija, tipa Južni tok,…

Sarajevo
11 mjeseci prije

Gdje je Rusofob Stock?
Nek dodje nek nas malo zabavi.
Prosli put je bio katastrofa.

Red Dog
11 mjeseci prije

USA igra tu blesavu igru dok moze. Da oslabi Rusiju koliko moze.
Postala je mantra „da pomazemo Ukrajini do ofanzive. Posle, ako ne uspeva, dizemo ruke od nje“. Da se teraju i ostali da budu „solidarni“. Iako svi razumni shvataju da nece ici, ali nece niko da naleti na bes zbog „rusenja zapadnog jedinstva“. Neka neko drugi kaze to prvi. Ofanziva ce biti dokaz da je nemoguce.
I ukrajinci kazu sada da odlazu zbog curenja podataka. Ali dok traje mit o ofanzivi se prima pomoc pa se produzava narativ.
Mislim da je nece biti uopste. Ako je bude ce to biti masakr sa krvlju do kolena. Ali igramo igru dok mozemo da oslabimo Rusiju koliko mozemo. Sa vojne strane je ovo jackpot. Ratuje se sa Rusijom sa ukrajinskim topovskim mesom. Na politicku cenu ne misle.

Max
11 mjeseci prije

Svi sumnjaju.

Tim
11 mjeseci prije

A kako mislite provesti ofanzivu kada je pola ukrajinskih vojnih obveznika na Jadranu?

Kosir i Bat
11 mjeseci prije

Ovo kao i ono da Ukrase uskoro ostaju bez protuzracnog streljiva bi lako mogla biti najmjerno pustena lazna informacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI