Iračka milicija tvrdi kako ima pravo napada na američke objekte u zemlji nakon zračnog napada na Siriju

Iraska vojska
8 komentara

SAD tvrde da su njihovi mlažnjaci napadali objekt koji pripada iračkim militantima, navodno odgovornim za raketne napade koji se dogodio u veljači na američke objekte u Iraku, koji su odnijeli jedan život, uz nekoliko američkih državljana koji su bili ranjeni. Washington inzistira na tome da je napade sponzorirao Iran.

Jedna od iračkih militantnih skupina, Harakat Hezbollahal-Nujaba, rekla je kako zadržava pravo napada na američka postrojenja u zemlji kao odgovor na američka bombardiranja položaja skupine u Siriji, rekao je Nasral-Shammari, zamjenik glavnog tajnika al-Nujaba, za TV kanal Al-Mayadin.

Al-Shammari je primijetio da je njegova skupina al-Nujaba imala dogovor s iračkom vladom kako ne bi gađala američke objekte, ali naglasio je da to više nije slučaj.

“Svi prethodni sporazumi s vladom poništeni su i zbog otpora sada imamo pravo na vlastite ciljeve. Snage otpora su se, unatoč tome što je američko veleposlanstvo u Bagdadu smatrao špijunskom jazbinom, složio oko toga da ga se ne dira. Od sada mi imamo pravo napadati američke ciljeve u ovoj zemlji”, rekao je al-Shammari.

Predstavnik militantne skupine također je zahtijevao od Bagdada neka otkrije imena onih koji su navodno proslijedili informacije SAD-u, što je pomoglo Washingtonu u vršenju napada u Siriji. Al-Shammari je upozorio da će u suprotnom, ako te informacije ne budu pružene, skupina uzeti stvari u svoje ruke i kazniti one za koje smatra da su odgovorni.

Mislio je na povučenu izjavu tajnika za tisak Pentagona Johna F. Kirbyja o tome da su iračke vlasti pomogle SAD-u, u izvođenju “uspješnih udara” na teritorij Sirije u veljači. Bagdad je snažno odbacio mišljenje da je nekako pomogao američkoj operaciji, zbog koje je nekoliko pripadnika milicije bilo usmrćeno, dok je desetak zgrada srušeno.

Američki nelegalni zračni napad na sirijsko tlo

Američki napad na položaje iračke milicije u Siriji, blizu granice s Irakom, dogodio se u noći između 25. i 26. veljače i nastao je kao protunapad zbog napada na američke položaje u Bagdadu. Jedan od tih napada, izveden 15. veljače, usmrtio je jednog, dok je više Amerikanaca bilo ranjeno. Komentirajući uzvratni napad, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je to poruka Iranu, kojeg Washington optužuje za sponzoriranje iračke milicije, da “ne može djelovati i proći nekažnjeno.”

Šiitska militantna skupina SarayaAwliyaal-Dam preuzela je odgovornost za napad na američke objekte u Bagdadu, no nije jasno je li skupina imala postrojenja u Siriji, koju su SAD napale 25. veljače.

Zračni napad američkog ratnog zrakoplovstva na sirijskom teritoriju osudili su Damask, Rusija i Irak. Tri zemlje rekle su da je zračnim napadom povrijeđen suverenitet Sirije i povelja UN-a. Sirija i Rusija također su osudile kontinuiranu prisutnost američkih postrojbi na teritoriju Sirije, ističući kako Washington nema mandat za raspoređivanje svojih snaga u suverenu arapsku državu bez pristanka Damaska.

Iraksirijazračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xdalo
3 godine prije

Kremlin says has no details aboutMusk’s invitation for Putin to have a chat on Clubhouse
Kako je netko vec predvidio
CIA/FBI ce zaustaviti kreatora Tesle, E.Munska da ima kontakt s ruskim predsjednikom.

Komunjara
3 godine prije

Pa onda gađajte. Borite se protiv okupatora. Od laprdanja nema ništa

dalmata
3 godine prije

Nije samo”pravo”,to je i obaveza.Ova vrsta USrA,ološa,razumi samo kad dobije po surli.Ako ih ne napadate,njihova izvitoperena,umobolna psiha,je uvrtila u prazne tikve,da su oni Bogon dani da pravu pokolje po cilom svitu.Ii ćete Vi zatuć ološ,ili Vas nema.Udri,udri,udri

bauštelac
3 godine prije

samo udrite to oni i očekuju ali nemojte poslje pitat šta je bilo

Alen
3 godine prije

“All rights reserved”

Majstor Pipa
3 godine prije

Dajte više sravnite 2-3 baze šta se opravdavate samo silu oni razumiju.
Ovo je smiješno da vi objavljujete da vi imate pravo u vašem okupiranom Iraku išta napasti. Djelujte prvo pa onda izvještavajte kako je bilo.

3 godine prije zadnji put uredio Majstor Pipa
Max
3 godine prije

Pa u strategiji vrijedi načelo milo za drago onda je to tako. A zračni napad je bio nelegalna agresija na Siriju.

Praetorian
3 godine prije

Okupatore je dozvoljeno svim sredstvima zrokat. Sta uopce rade tako daleko od svojih granica..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI