Iračka šiitska armija i Moqtada Al-Sadr: „Ne igrajte se s voljom iračkog naroda“

Donald Trump WEF
26 komentara

Nakon izjave Washingtona da pregovara s Bagdadom kako bi se smanjila američka vojna nazočnost u Iraku, što bi bilo „kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo obje strane“, zapovjednici iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije su zaprijetile da će svog predsjednika istjerati iz Bagdada, „ako se sretne s Trumpom, čije su ruke umrljane krvlju njenih zapovjednika”.

U odvojenim izjavama su Islamski pokret otpora Iraka, poznat kao Kataib Hezbollah, te pokret Hezbollah Al-Nuyaba, oba povezana s iračkom Hashd Al-Shaabi armijom, zatražile od predsjednika Iraka Barhama Saliha da se ne sastaje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u švicarskom gradu Davosu.

Predstavnici mnogih zemalja širom svijeta ovog su tjedna u Davosu kako bi sudjelovali na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Šiitska armija je podsjetila predsjednika Saliha da će stisnuti ruku ubojici njenih zapovjednika, aludirajući na ubojstvo zapovjednika Quds snaga Iranske revolucionarne garde, generala Sulejmanija i zamjenika zapovjednika Hashd Al-Shaabi armije, Abu Mahdija Al-Muhandisa, koji su likvidirani u američkom bombardiranju u Bagdadu 3. siječnja.

Irački pokret Hezbollah Al-Nuyaba je u svojoj noti naglasio da je “iznenađujuće” što se Salih, koji “predstavlja” narod i irački parlament, koji su se odlučili za protjerivanje okupatora, sastao s predsjednikom zemlje koja je okupirala irački teritorij.

Kataib Hezbollah je američkog predsjednika nazvao “glupim” i “ubojicom” i izjavio da se Salih i Trump ne bi trebali sastati u Davosu.

„Ne smijemo zanemariti prolivenu krv iračke vojske i civila i djelovati protiv volje nacije. U svakom drugom slučaju, poduzeti će se mjere za protjerivanje” Saliha iz Bagdada“, poručili su iz Kataib Hezbollaha.

Projekt protjerivanja američke vojske je počeo nakon što su američke snage 30. prosinca bombardirale nekoliko položaja Kataib Hezbollaha u okrugu Al-Qaim, u zapadnoj iračkoj provinciji Al-Anbar. Hashd Al-Shaabi snage su dan nakon “kukavičkog napada” Sjedinjenih Država na njihove položaje rekle da je trasiran put američkog odlaska iz Iraka.

Atentat na iranskog visokog stratega bila je kap koja je prelila čašu i ubrzala taj proces. Irački parlament je 5. siječnja donio rezoluciju kojom se od iračke vlade traži da otkaže zahtjev za pomoć Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma i da se okonča nazočnost američke vojske u zemlji.

Međutim, Barham Salih se sastao s Trumpom u Davosu i oglušio na upozorenja dvije vrlo moćne i utjecajne milicije u krovnoj organizaciji koja okuplja iračke šiitske milicije.

Barham Salih i Donald Trump na sastanku u Davosu danas oko podneva po srednjoeuropskom vremenu
FOTO: Barham Salih i Donald Trump na sastanku u Davosu danas oko podneva po srednjoeuropskom vremenu

Ovoje bio loš potez od strane predsjednika Iraka, jer se šiitskoj armiji u Iraku pridružio i klerik Moqtada Al-Sadr.

U jučerašnjoj izjavi je Moqtada Al-Sadr osudio američku vojnu nazočnost u Iraku i obećao „da Irak više neće tolerirati strance iz Sjedinjenih Država“.

“Naša zemlja nije mjesto za strance”, rekao je šiitski klerik Moqtada Al-Sadr u utorak i osudio američku vojnu prisutnost u arapskoj zemlji.

Ovaj utjecajni irački akter također je iskoristio priliku da apelira na narod da u petak krene na mirni marš “Marš milijuna” protiv nazočnosti američkih okupatorskih snaga.

“Irak vas zove. Ne budite nemarni i pomozite zemlji“, dodao je Al-Sadr.

Poziv je odgovor na američki teroristički napad počinjen 3.  siječnja u Bagdadu  protiv iranskog generala Sulejmanija i dozapovjednika iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije.

“Nacija je ustala i ujedinjuje se glas naroda koji se čuje poput rike lava. Ako ga podignemo, zaustavit će ugnjetavanje i korupcija”, stoji u izjavi Al-Sadra.

Vrijedi spomenuti da su u Iraku iznova eskalirali prosvjedi protiv korupcije i da su prosvjednici jučer zauzeli i blokirali ključne prometnice u iračkoj prijestolnici. Kako Moqtada Al-Sadr ima ogroman utjecaj na većinu onih koji su izašli na ulice, zahtjevima protiv korupcije vrlo lako može dodati i onaj za protjerivanjem američkih trupa iz zemlje, što bi stvorilo kritičnu masu s kojom se predsjednik i vlada ne bi mogli nositi.

Osim toga, ovaj zahtjev podržava i iračka vojska, koja je preko glasnogovornika Abdula Karima Jalafa poručila da su Iračani odlučniji no ikad da izbace SAD sa svoj teritorija.

Sada se čeka povratak u Bagdad iračkog predsjednika Barhama Saliha, koji će šiitskoj armiji i Moqtadu Al-Sadru prenijeti što je čuo od američkog predsjednika, nakon čega možemo očekivati nove korake iračkih političkih aktera kojima je glavni cilj protjerati Amerikance iz zemlje.

Hashd Al-ShaabiWorld Economic Forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Jedini način da Amere protjeraju je da zauzmu izvore nafte i to bez oružja,u stilu Ghandi a.

Jeremya
4 godine prije

A što se čeka? Da hoće, mogu izbaciti šugave amere za 2 dana,a da su pametni još ih i tužiti na svjetskom sudu za terorizam i sve ostalo…

Z.A.
4 godine prije

Barham Salih kao Kurd veoma opasnu igru igra ,e sad je pitanje dali on to svijesno radi ili je primoran. Nemislim da ce ista dobro iz ovoga proizaci.Kurdi po meni nikad nemogu imati status kao recimo sto ga ima Izrael, ali u stvaranju svojih neprijatelja su neumorni jednostavno mudrost nije odlika kurdskih politicara.U ovakoj konstalaciji odnosa na globalnoj sceni iluzorno je nadati se stvaranju neovisnog Kurdistana na teritoriji cetri drzave.Ali ko zna, sto kaze Subaru igraci tame su veoma mocni .

Davor drugi
4 godine prije

Predsjednik Salih je zasigurno u pravu kada želi dati prioritet dijalogu i diplomaciji, a ne eskalaciji. Mogući vojni sukob kao rješenje tek se može i treba uzeti u obzir, kada svi politički i diplomatski napori za mirno rješenje budu iscrpljeni. Ultimativno i pod prijetnjom sile teško će sa USA postići neke rezultate bez teskih posljedica i možda čak uvlačenja, što je po mom mišljenju jako velika mogućnost, Irana u sukob koji bi mogao lako postati njihov primarni cilj sukoba.

Alen
4 godine prije

Usa svejedno pakuje kofere iz sirije i iraka , stvar je jedino cijene i malo širih dogovora sa drzavama u okruženju ipak će ovo biti značajan rebalans snaga na bliskom istoku plus imamo i nove sile prisutne … Koja petarda tu i tamo , pritisak politički , naroda je ok ali ne više od toga , jer situacija je sad u najosjetljivijoj fazi i neko treći lako može stvari odvesti gdje ne treba..I onako ima sve bitne aktere na jednom mjestu , dovoljna je mala iskra..Zatvaranje vrata guz.icom koliko god djelovalo pravedno će samo donijeti veće probleme i veću eskalaciju..

Siniša
4 godine prije

Sekularizam, sekularizam i samo sekularizam….odvojiti vjeru od države i državu od vjere;”božije stranke” i “u ime Boga” nikada ništa nisu donijeli dobro. Vjernika sam, trudim se biti, i vjerujem da bez Boga i njegovog blagosova ili suda ništa ne može da se desi ali protiv sam manipulacije države vjerom ili manipulacije vjerodostojnika državom.

Umpah
4 godine prije

foto :
Barham Salih al Provizioni
prilikom neispravnog rukovanja sa Donaldom ?

Ako pokvari Trumpa,
zakukaće Davosova majka ?

Trumpe !
Čuvaj dupe !
I povlači trupe !

Ivo
4 godine prije

Ništa bez crnih vreća. Životinje s bjesnilom razumiju samo čizmom u gubicu.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
4 godine prije

A što su iračani očekivali od kurda, pa ti su se prodali ciokaubojgusarima i vire iz kloakemaxime im.

Max
4 godine prije

Ljudi su direktni nema što

Jomla
4 godine prije

Šta je i tko ona izblajhana koka iza Trumpete?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI