fbpx

Novi napad na američku bazu i Iraku – Pompeo prijeti „još većom agresijom“

ua samy americka vojska Hawks

Iračka vojska objavila je u utorak, 17. ožujka, da su dvije rakete pale na američku bazu u blizini Bagdada.

Dvije rakete, ispaljene kasno u ponedjeljak, ale su u kamp u Bismayahu, smješten 60 kilometara južno od Bagdada, gdje su stacionirane španjolske jedinice NATO snaga u okviru američke koalicije za takozvanu „borbu protiv Islamske države“.

Još nije poznato tko je odgovoran za napad, navode iračke snage sigurnosti.

Ovo je treći ovakav napad u manje od tjedan dana u Iraku, koji se provode na baze u kojima su prisutne snage američke međunarodne koalicije.

Američke trupe se povlače iz „nekih manjih baza“

Kao odgovor na napad na američku bazu u Al-Taji u blizini Bagdada, kada su prošlog tjedna poginula dva američka i jedan britanski vojnik, takozvana koalicija za borbu protiv ISIL-a u Iraku je priopćila da će zatvoriti “neke baze” u zemlji.

Zapovjedništvo zajedničkih operacija u Iraku potvrdilo je u subotu da su 33 rakete pale u blizini baze koju su okupirale koalicijske snage, a predvode ih SAD. Ovo je bio drugi napad u prethodnom tjednu, a prvi se dogodio u srijedu. U napadima su ukupno ubijena dva američka i jedan britanski vojnik, a na desetke ih je ranjeno s različitim stupnjevima ozljeda

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, glasnogovornik takozvane koalicije za borbu protiv ISIL-a je najavio odluku o “zatvaranju nekih najmanjih vojnih baza koje SAD imaju na iračkom tlu”.

Iako je najava objavljena nakon napada, za kojeg je odgovornost preuzela skupina Asbat al-Saerin, ili „Grupa osvetnika“, koalicija pokušava umanjiti važnost ovih napada, rekavši da je odluka donesena „zbog uspjeha iračkih snaga u borbi protiv Islamske države“.

“Nakon uspjeha iračkih sigurnosnih snaga u njihovoj borbi protiv ISIL-a, koalicija premješta trupe iz nekih manjih baza”, rekao je glasnogovornik američke koalicije u Iraku, kojeg citira CNN.

Istovremeno narod Iraka zahtijeva povlačenje američkih trupa, a arapska zemlja postaje sve nesigurniji teritorij za vojnike Sjedinjenih Država.

Iz američke koalicije su rekli da će evakuirane baze biti vraćene pod nadzor iračkih snaga, dok će SAD I dalje će “pružati savjete” Bagdadu u borbi protiv ekstremista iz baza koje su još uvijek pod nadzorom Washingtona i njegovih saveznika.

Iako je poznato da Irak više nije siguran za strane okupatore i agresore, zapovjednici američke koalicije uvjeravaju novinare kako je planu premještanja trupa odlučen “mjesecima ranije” i da nema veze s nedavnim napadima, prenosi CNN.

Nedavni raketni napadi odgovor su na napade koje su pokrenule Sjedinjene Države protiv  vojske, savezne policije i iračkih Hashd Al-Shaabi snaga, šIitske armije pod izravnim zapovjedništvom premijera, čije se jedinice bore u Iraku, ali i Siriji.

Razni irački parlamentarci se slažu da su zračni udari američke vojske protiv njihovih sigurnosnih snaga čin “objave rata”.

Sukobi između stranih i iračkih snaga posljednjih dana su pogoršale situaciju do te mjere da su američke konzularne aktivnosti u arapskoj zemlji svedene na minimum.

Iračka šiitska Hashd Al-Shaabi armija, vojni korpus službeno integriran u iračke oružane snage, u stvari je trn u oku okupacijskih snaga, jer samo njeno postojanje neutralizira sve planove Washingtona u Iraku, od kojih treba izdvojiti prikrivenu podršku teroristima Islamske države, koju Pentagon i CIA održavaju u životu, jer samo njezinim postojanjem mogu pokušati opravdati svoju nazočnost u Iraku, ali i Siriji, gdje su američke snage raspoređene ilegalno i bez dozvole sirijske vlade.

Ovi su napadu u porastu, nakon čina državnog terorizma u kojem su američke snage 3. siječnja u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Sulejmanija i zamjenika zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdija Al-Muhandisa.

Bagdad od Ujedinjenih naroda traži osudu američke agresije

Irak se žalio Ujedinjenim narodima na nedavne američke napade protiv položaja iračkih snaga sigurnosti i šiitskih milicija.

“Iračko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je dva odvojena pisma Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti u kojima se traži da osuda napada SAD-a na iračke snage”, izvijestio je u utorak glasnogovornik ministarstva Ahmad Al-Sahaf.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova američke napade doživljava kao “neprijateljsku mjeru i grubo kršenje uvjeta nametnutih silom u nazočnosti američkih trupa u Iraku“.

Podsjetimo, američke su snage u petak provele niz napada na ciljeve koji  pripadaju iračkoj vojsci, saveznoj policiji i Hashd Al-Shaabi snaga u nekoliko iračkih gradova,  ostavivši za sobom šest mrtvih, od kojih 3 vojnika, dva policajca i jednog civila. U napadima je bilo  i 12 ranjenih.

Nakon napada, iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američkog i ambasadora Velike Britanije i uručilo im je službeni prosvjed protiv američke agresije na iračke vojne ciljeve.

Washington je tvrdio da njihovi napadi predstavljaju odmazdu za spomenuti raketni napad na vojnu bazu Al-Taji u blizini Bagdada.

U okviru ilegalne okupacije od strane Sjedinjenih Država, američki državni tajnik Mike Pompeo došao je u ponedjeljak kako bi upozorio Bagdad „da će se suočiti s još većom agresijom, ako se američke snage u Iraku budu i dalje napadale“.

Međutim, izjava Mikea Pompea nije impresionirala iračke zastupnike i visoke dužnosnike, još manje terenske zapovjednike šiitske armije, koji u izjavama i dalje traže „neposredno i bezuvjetno povlačenje svih okupacijskih snaga iz zemlje“.

Novi raketni napad na američku bazu u Iraku – „Sutra mora početi povlačenje“

Amerikanci i Britanci gube vojnike u napadima grupa otpora u Iraku

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Odlazite zlotvori! Bando agresorska uništili ste jednu prelijepu zemlju i vratili je u kameno doba. Posijali mržnju,stići će vas prokletstvo… već vas stiže!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Kako se meni čini svi iz 1982. Su u penziji. Sada su 3 mrtva i 20 ranjenih. Zar stvarno treba opet 300 kao u Bejrutu da shvate da moraju otići.

Medo
Gost
Medo
11 mjeseci prije

Corona kod njih u iznosu 500-1000 i jedno 50 u jednom napadu i to je to

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije

U Bejrutu nema nafte, u Kirkuku ima, što znači da kurdi dobijaju državu.

neko ime
Gost
neko ime
11 mjeseci prije

Pompy must go!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
11 mjeseci prije

Poškakljati ih raketom tu i tamo da ne zaborave da su na odlasku.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Nema te diplomatije koja će Amerikenjce privoleti da odu. Jedino rakete i što-više ubijenih Amerikenjaca i njihovih “saveznika” mogu ih naterati da napuste okupirani i napaćeni Irak. USA je imperija zla .

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  eks

Da, to je nova vrsta diplomacije, zove se “raketna diplomacija”.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Nadajmo se da će ih ovaj gospodarski kolaps koji je u tijeku dovesti u razum.
Tada se štedi na svemu nepotrebnom, a 700 milijardi dolara za vojsku godišnje koju izdvajaju izuzetni definitivno spada u najveću stavku koju će morati bitno sasjeći. Na takav način će krenuti i povlačenje američkih vojnika iz stranih država.
To bi mogao biti i jedan od razloga širenja korona virusa.

aeofngavnewwsngvnewirfwsfwsf
Gost
aeofngavnewwsngvnewirfwsfwsf
11 mjeseci prije

Iranci bi trebali upotrijebiti biološko oružje koje su im poslali ovi blizu njih.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Asimetrični rat koji će se vrlo vjerojatno nastaviti A SAD se mogu povući ili pokrenuti novi rat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik