Novi napad na američku bazu i Iraku – Pompeo prijeti „još većom agresijom“

ua samy americka vojska Hawks
10 komentara

Iračka vojska objavila je u utorak, 17. ožujka, da su dvije rakete pale na američku bazu u blizini Bagdada.

Dvije rakete, ispaljene kasno u ponedjeljak, ale su u kamp u Bismayahu, smješten 60 kilometara južno od Bagdada, gdje su stacionirane španjolske jedinice NATO snaga u okviru američke koalicije za takozvanu „borbu protiv Islamske države“.

Još nije poznato tko je odgovoran za napad, navode iračke snage sigurnosti.

Ovo je treći ovakav napad u manje od tjedan dana u Iraku, koji se provode na baze u kojima su prisutne snage američke međunarodne koalicije.

Američke trupe se povlače iz „nekih manjih baza“

Kao odgovor na napad na američku bazu u Al-Taji u blizini Bagdada, kada su prošlog tjedna poginula dva američka i jedan britanski vojnik, takozvana koalicija za borbu protiv ISIL-a u Iraku je priopćila da će zatvoriti “neke baze” u zemlji.

Zapovjedništvo zajedničkih operacija u Iraku potvrdilo je u subotu da su 33 rakete pale u blizini baze koju su okupirale koalicijske snage, a predvode ih SAD. Ovo je bio drugi napad u prethodnom tjednu, a prvi se dogodio u srijedu. U napadima su ukupno ubijena dva američka i jedan britanski vojnik, a na desetke ih je ranjeno s različitim stupnjevima ozljeda

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, glasnogovornik takozvane koalicije za borbu protiv ISIL-a je najavio odluku o “zatvaranju nekih najmanjih vojnih baza koje SAD imaju na iračkom tlu”.

Iako je najava objavljena nakon napada, za kojeg je odgovornost preuzela skupina Asbat al-Saerin, ili „Grupa osvetnika“, koalicija pokušava umanjiti važnost ovih napada, rekavši da je odluka donesena „zbog uspjeha iračkih snaga u borbi protiv Islamske države“.

“Nakon uspjeha iračkih sigurnosnih snaga u njihovoj borbi protiv ISIL-a, koalicija premješta trupe iz nekih manjih baza”, rekao je glasnogovornik američke koalicije u Iraku, kojeg citira CNN.

Istovremeno narod Iraka zahtijeva povlačenje američkih trupa, a arapska zemlja postaje sve nesigurniji teritorij za vojnike Sjedinjenih Država.

Iz američke koalicije su rekli da će evakuirane baze biti vraćene pod nadzor iračkih snaga, dok će SAD I dalje će “pružati savjete” Bagdadu u borbi protiv ekstremista iz baza koje su još uvijek pod nadzorom Washingtona i njegovih saveznika.

Iako je poznato da Irak više nije siguran za strane okupatore i agresore, zapovjednici američke koalicije uvjeravaju novinare kako je planu premještanja trupa odlučen “mjesecima ranije” i da nema veze s nedavnim napadima, prenosi CNN.

Nedavni raketni napadi odgovor su na napade koje su pokrenule Sjedinjene Države protiv  vojske, savezne policije i iračkih Hashd Al-Shaabi snaga, šIitske armije pod izravnim zapovjedništvom premijera, čije se jedinice bore u Iraku, ali i Siriji.

Razni irački parlamentarci se slažu da su zračni udari američke vojske protiv njihovih sigurnosnih snaga čin “objave rata”.

Sukobi između stranih i iračkih snaga posljednjih dana su pogoršale situaciju do te mjere da su američke konzularne aktivnosti u arapskoj zemlji svedene na minimum.

Iračka šiitska Hashd Al-Shaabi armija, vojni korpus službeno integriran u iračke oružane snage, u stvari je trn u oku okupacijskih snaga, jer samo njeno postojanje neutralizira sve planove Washingtona u Iraku, od kojih treba izdvojiti prikrivenu podršku teroristima Islamske države, koju Pentagon i CIA održavaju u životu, jer samo njezinim postojanjem mogu pokušati opravdati svoju nazočnost u Iraku, ali i Siriji, gdje su američke snage raspoređene ilegalno i bez dozvole sirijske vlade.

Ovi su napadu u porastu, nakon čina državnog terorizma u kojem su američke snage 3. siječnja u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Sulejmanija i zamjenika zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdija Al-Muhandisa.

Bagdad od Ujedinjenih naroda traži osudu američke agresije

Irak se žalio Ujedinjenim narodima na nedavne američke napade protiv položaja iračkih snaga sigurnosti i šiitskih milicija.

“Iračko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je dva odvojena pisma Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti u kojima se traži da osuda napada SAD-a na iračke snage”, izvijestio je u utorak glasnogovornik ministarstva Ahmad Al-Sahaf.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova američke napade doživljava kao “neprijateljsku mjeru i grubo kršenje uvjeta nametnutih silom u nazočnosti američkih trupa u Iraku“.

Podsjetimo, američke su snage u petak provele niz napada na ciljeve koji  pripadaju iračkoj vojsci, saveznoj policiji i Hashd Al-Shaabi snaga u nekoliko iračkih gradova,  ostavivši za sobom šest mrtvih, od kojih 3 vojnika, dva policajca i jednog civila. U napadima je bilo  i 12 ranjenih.

Nakon napada, iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američkog i ambasadora Velike Britanije i uručilo im je službeni prosvjed protiv američke agresije na iračke vojne ciljeve.

Washington je tvrdio da njihovi napadi predstavljaju odmazdu za spomenuti raketni napad na vojnu bazu Al-Taji u blizini Bagdada.

U okviru ilegalne okupacije od strane Sjedinjenih Država, američki državni tajnik Mike Pompeo došao je u ponedjeljak kako bi upozorio Bagdad „da će se suočiti s još većom agresijom, ako se američke snage u Iraku budu i dalje napadale“.

Međutim, izjava Mikea Pompea nije impresionirala iračke zastupnike i visoke dužnosnike, još manje terenske zapovjednike šiitske armije, koji u izjavama i dalje traže „neposredno i bezuvjetno povlačenje svih okupacijskih snaga iz zemlje“.

Novi raketni napad na američku bazu u Iraku – „Sutra mora početi povlačenje“

Amerikanci i Britanci gube vojnike u napadima grupa otpora u Iraku

Hashd Al-ShaabiNapadNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Odlazite zlotvori! Bando agresorska uništili ste jednu prelijepu zemlju i vratili je u kameno doba. Posijali mržnju,stići će vas prokletstvo… već vas stiže!

Laki Topalović
4 godine prije

Kako se meni čini svi iz 1982. Su u penziji. Sada su 3 mrtva i 20 ranjenih. Zar stvarno treba opet 300 kao u Bejrutu da shvate da moraju otići.

neko ime
4 godine prije

Pompy must go!

Kgfjč
4 godine prije

Poškakljati ih raketom tu i tamo da ne zaborave da su na odlasku.

eks
4 godine prije

Nema te diplomatije koja će Amerikenjce privoleti da odu. Jedino rakete i što-više ubijenih Amerikenjaca i njihovih “saveznika” mogu ih naterati da napuste okupirani i napaćeni Irak. USA je imperija zla .

Tupko Glupko
4 godine prije

Nadajmo se da će ih ovaj gospodarski kolaps koji je u tijeku dovesti u razum.
Tada se štedi na svemu nepotrebnom, a 700 milijardi dolara za vojsku godišnje koju izdvajaju izuzetni definitivno spada u najveću stavku koju će morati bitno sasjeći. Na takav način će krenuti i povlačenje američkih vojnika iz stranih država.
To bi mogao biti i jedan od razloga širenja korona virusa.

aeofngavnewwsngvnewirfwsfwsf
4 godine prije

Iranci bi trebali upotrijebiti biološko oružje koje su im poslali ovi blizu njih.

Max
4 godine prije

Asimetrični rat koji će se vrlo vjerojatno nastaviti A SAD se mogu povući ili pokrenuti novi rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI