Novi raketni napad na američku bazu u Iraku – „Sutra mora početi povlačenje“

Eksplozija ilustracija
24 komentara

Vojna baza Al-Taji, smještena sjeverno od Bagdada, koju koriste koalicijske snage na čelu sa Sjedinjenim Državama, iznova je bombardirana u subotu rano ujutro, prenijeli su mediji.

Pozivajući se na izvore u iračkim sigurnosnim službama, Associated Press javlja se da je više od desetak granata palo u samo područje baze. Na društvenim mrežama pristaša šiitskih skupina otpora su objavljene fotografije starih sustava „Kaćuša“ s kojima je proveden napad i govori se o 30 lansiranih projektila, od kojih je 20 palo u bazu.

Podataka o žrtvama još nema. Prvi medijski napisi govore o „najmanje jednom ranjenom američkom vojniku“, ali treba pričekati službena izvješća.

Podsjetimo, SAD su u četvrtak započele zračne napade na pet skladišta iračkog Kataib Hezbollaha u Iraku, nazivajući te napade „obrambenim“. U petak, Sjedinjene Države prebacile u Irak protuzračne obrambene sustave „Patriot“.

Prije toga, u srijedu, dva američka i jedan britanski vojnik ubijeni su u raketnom napadu upravo na bazu Al-Taji, a 14 vojnika američke koalicije je ranjeno.

Trump je tada ovlastio Pentagon „da učini ono što treba učiniti“ nakon smrtonosnog napada na američke i britanske trupe u Iraku

„Američki predsjednik Donald Trump je dao vojno dopuštenje Pentagonu da se osveti za smrt dva američka i jednog britanskog vojnika u raketnom napadu na kamp Al-Taji izvan iračke prijestolnice, Bagdada“, potvrdio je američki ministar obrane Mark Esper.

Prije prošlog napada je lider libanonskog Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, rekao „da će Amerikanci, ako ne budu htjeli napustiti Irak uspravno, iz njega otići vodoravno“.

Skupine iračkog otpora su poručile Amerikancima da im je sutra, 15. ožujka, „posljednji rok za početak povlačenja iz Iraka“.

Amerikanci i Britanci gube vojnike u napadima grupa otpora u Iraku

IrakRaketni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milić od bačve
4 godine prije

Njih je jedino silom moguće izbacit.Kad negdje dođu,imaju običaj pustiti korijenje i ponašati se kao gazde.

Savonarola
4 godine prije

Izuzetni bi tribali poceti shvacati da su oni postali lovina.

Abu TROLOVI ajde mi popusi ....
4 godine prije

“Ko zna ko stoji (kao narucilac) ovih napada? Da nisu mozda drekavci (l.s. l. gore)? ;o)

Kažun
4 godine prije

Prvo bombardiranje Al-Tadžija dogodilo se na dan rođenja generala Qassema Soleimanija 💪💪💪.

Frenky
4 godine prije

Inače nisam za rješavanje problema silom jer to u ogromnoj većini slučajeva izaziva samo kontraefekt. Irak može na ovakav način pokušati potjerati Amerikance ali ako su lobiji u SAD-u iz nekog razloga odlučili ostati tamo (dilanje oružja, proizvodnja droge, nafta…) onda ih vrlo vjerojatno niti Rusi nebi od tamo isterali. SAD živi od ratne industrije, posledično da bi Amerika mogla živjeti “američki san” moraju voditi ratove protiv nekoga. Konkretno će zbog ovog napada u Irak poslati još vojske i vojne opreme kako bi mogi “zaštititi američke vojnike” vidite uostalom da je Pentagon dobio ovlasti da osveti smrti 2 američka i jednog britanskog vojnika. U toj osveti će vjerojatno stradati 500-1000 “potencijalnih terorista” (čitajte nevinih civila). Ovaj se problem ne može riješiti vojnim putem jer usprkos što je moral na strani “domorodaca” svaka će ovakva akcija rezultirati stotinama smrti nevinih civila u Iraku. Još ću samo povući usporedbu s Nacističkom Njemačkom… Čitaj više »

palermo
4 godine prije

Oni će jedino silom biti izbačeni iz Iraka, ali pitanje je koliko je Iran jak za to, budući da je do guše u problemima sa korona virusom.

Alex
4 godine prije

Kad neće milom, hoće silom. Uništili su međunarodno priznatu zemlju, članicu UN, nakon agresije bez objave rata, što je međunarodni zločin koga mogu samo fašisti učinit.

nije bitno tko
4 godine prije

Jako udrite po američkom okupatoru.
Bez milosti do pljačkaša.

nije bitno tko
4 godine prije

USA su u Iraku pobile više civila nego svi irački vladari zajedno u cjeloj istoriji.

Zadranin
4 godine prije

Gazi tu amerokenjsku okupatorsku stoku!

P***!

Max
4 godine prije

To se dugo očekivalo asimetrični rat u kojem će Američko vodstvo imati dva izbora i, ili se povući ili započeti novi rat.

Kažun
4 godine prije

Evo jedna lijepa pjesma za podizanje morala konjokradicama u Iraku

https://www.youtube.com/watch?v=b3LdMAqUMnM

Ivi.tz
4 godine prije

Zlotvori ce morati pobjeci iz Iraka.samo sada traze nacin da to izgleda kao povlacenje…isto kao iz Afganistana.😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI