Šiitske snage u Iraku: „Da, pregovaramo kupnju protuzračnog oružja s Rusijom, ali i Kinom i Iranom“

S-300 Ispaljivanje
13 komentara

„Kao odgovor na nedavne napade Izraela dronovima na iračke Narodne mobilizacijske jedinice (PMU), također poznate kao Hashd Al-Sha’abi snage, sve su opcije na stolu“, izjavio je vodeći irački zastupnik frakcije Fatah Ahmed Al-Asadi.

Govoreći u subotu za libanonski televizijski kanal Al-Mayadeen, Ahmed Al-Asadi, irački zastupnik i glasnogovornik iračkog političkog saveza Fatah, druge po veličini frakcije u parlamentu, rekao je da su napadi Izraela svakako “objava rata”.

Zastupnik je rekao da Irak vidi Izrael kao okupacijski entitet i kao svog neprijatelja, dodajući da nijedan ugovor ne može zaustaviti ono što Irak vidi kao svoj rat protiv nelegitimne države.

Al-Asadi je dodao da su provladine Hashd Al-Sha’abi snage dio iračke sigurnosne arhitekture i da će sigurno imati ulogu u bilo kojem odgovoru Izraelu.

Dodao je da su snage PMU bile u velikoj pripravnosti tijekom udara bespilotnih letjelica, dodajući da ta organizacija trenutno pregovara s Rusijom, Kinom i Iranom o kupnji sustava protuzračne obrane s ciljem obrane zračnog prostora Iraka.

Ovi komentari dolaze nakon što su proiranske snage u Iraku bile meta brojnih zračnih napada pripisanih Izraelu.

U govoru u subotu, Al-Asadi je naglasio da su istrage nekih nedavnih napada otkrile putanju leta bespilotnih letjelica i odakle su i lansirane, dodajući da su napadi očigledno provedeni uz nadzor Washingtona.

Osvrćući se na američku vojnu prisutnost, irački zastupnik dodao je da bi irački parlament danas trebao razgovarati o prisutnosti stranih trupa u zemlji.

Al-Asadi je sugerirao da prisutnost američkih savjetodavnih postrojbi mogu zamijeniti snage drugih zemalja, poput Rusije, Kine ili europskih i latinoameričkih zemalja.

Govoreći o ulozi Irana u Iraku, Al-Asadi je rekao da Iran ima središnju ulogu u jamčenju regionalne stabilnosti.

Osvrćući se na nedavnu posjetu istaknutog iračkog šiitskog svećenika Moqtada Al-Sadra Teheranu, Al-Asadi je rekao da “kao dio otpora sa zadovoljstvom vidi Sadra zajedno s vođom islamske revolucije ajatolahom Sayedom Alijem Hamneijem i generalom Qassemom Suleimanijem”, zapovijednikom Quds snaga Iranske revolucionarne garde (IRGC).

Irački parlamentarac je pohvalio i libanonski pokret otpora Hezbollah zbog njegovog otpora Izraelu, rekavši da je on “izvor inspiracije” za sve pokrete otpora u regiji.

I Washington i Tel Aviv već dugo pokušavaju suzbiti stvaranje ujedinjenog fronta snaga, obično u regiji poznatog kao “Osovina otpora”.

Pokret otpora formiran je postupno, suzbijajući terorizam podržan od strane Sjedinjenih Država i intervencijom Washingtona i njegovih saveznika u regiji, zajključio je Ahmed Al-Asadi.

Shiite News

Nakon pregovora u Moskvi iračke šiitske Hashd snage najavile stvaranje zrakoplovstva i PZO

Irački klerik Moqtada Al-Sadr iz Teherana „poslao poruku“ i šokirao zaljevske monarhe

Hashd Al-Shaabi
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Pokušaj iranskih proxy snaga u Iraku, da medijski pripreme teren za uvođenje u igru novog elementa, PZO oružja. Na dijelu iračkog, ali još više zbog libanonskog teritorija. Države kao što su Rusija i Kina, takvo oružje prodaju samo centralnim vlastima država. Ozbiljnije stvari su dobili Sirijci, pa i tu Rusi nisu ispustili nadzor iz svojih ruku. Rušenje tuđih borbenih zrakoplova je puno teži ratni akt, koji diže veliku prašinu, nosi uz sebe rizik, jer poslije toga uvijek uslijede neki drugi potezi, novo miješanje karata i preslagivanje, što bitno utječe na daljnji razvoj situacije. Sigurno nije nevažno i da veliki imaju dogovor da se takvo oružje ne dijeli okolo svakome, kao onoga puta u Afganistanu talibanima. Jer batina ima dva kraja. U ovom slučaju, razlog nabave PZO oružja su izraelski, a eventualno i američki zrakoplovi. Nakon toga, posredno i ruski. To nije u ruskom interesu. Ali je u iranskom. Jer Iran… Čitaj više »

Z.A.
4 godine prije

Nesumnjam da bi Iracani expresno urucili amerikancima otkaz i istjerali ih iz Iraka. I Iracani su to ustanju uradit po vrlo kratkom postupku. A sto se to ne desava? Razlog samo moze biti da se iracani boje americke odmazde i to u vidu sankcija koje bi im ovi nametnuli na izvoz nafte.A sto se tice PVO sistema iracanima nece biti problem da ih upotrijebe protiv onih koji su im unistili zemlju.Iracani vrlo dobro znaju ulogu Izraela u davanju podrske Kurdima za otcijepljenje od Iraka. I sad iznositi teze da se nesmiju obarati tudji avioni je smijesno. Ako sitske milicije koje su u sklopu iracke vojske ne dobiju od Rusa ili Kineza PVO sisteme dobit ce ih od Irana a nesumnjam da ce ih dobiti i centralne vlasti Iraka i od rusa i kineza.Ako bi rusi ganjali svoje interese po arapskim zemljama na ustrb samih arapa najvjerojatnije ce onda trebati da… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Pregovaraju sonom stranom koja im hoće pomoći.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Koliko se da primjetiti nekolicina Vas misli da sam napisao nekakve bedastoće.
I to je sasvim u redu……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI