Nakon pregovora u Moskvi iračke šiitske Hashd snage najavile stvaranje zrakoplovstva i PZO

Hashd Al-Shaabi iRAK
9 komentara

Kako javlja Iraqi News, iračke Narodne mobilizacijske snage, poznate kao Hashd Al-Shaabi snage, podržane od Irana, u četvrtak su proglasile formiranje vlastitih zrakoplovnih snaga, pokazao je dokument pripisan njegovom vodstvu.

Izjava ove iračke vojne formacije od 150 000 boraca, koja je proslijeđena iračkim medijima, navodi da je zamjenik zapovjednik Abu Mahdi Al-Muhandis naredio formiranje zapovjedništva zračnih snaga, imenujući Salaha Mahdija Hantousa za glavnog zapovjednika nove formacije do sada isključivo kopnenih snaga.

Korak je uslijedio nekoliko tjedana nakon zračnih napada koji su usmjereni na Hashd Al-Shaabi snage u Bagdadu i drugim pokrajinama, za koje je vodstvo većinski šiitske formacije u konačnoj verziji okrivilo izraelske bespilotne letjelice koje su koristile američke baze u Iraku.

Izrael nije službeno preuzeo odgovornost za napade, ali je premijer Benjamin Netanyahu rekao „kako Iran, postavljanjem baza u Iraku, Siriji i Libanonu, prijeti sigurnosti Izraela“.

Izrael je potvrdio da je proveo napade na lokacije navodnih proiranskih snaga u Siriji i na Hezbollah u Bejrutu.

Visoki dužnosnik iz američke koalicije za navodnu „borbu protiv ISIL-a“ je rekao da je Izrael izveo “nekoliko udara posljednjih dana u Iraku”, uključujući napad 19. srpnja sjeverno od Bagdada, kojim je ciljao bazu koju Iranska  revolucionarna garda navodno koristi “za prebacivanje oružja u Siriju”.

Tvrdnje su uslijedile nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio da je njegova zemlja uključena u najnovije napade na skladišta municije u Iraku, koja pripadaju Narodnim mobilizacijskim snagama, sastavljenim većinom od šiitskih muslimanskih skupina.

Tajnik iranskog Vijeća za ekspeditivnost Mohsen Rezaei rekao je u nedjelju da će i Irak i Sirija odgovoriti na najnovije izraelske napade na njihovom tlu.

„Mjere koje Izrael i Amerika zajednički provode u Siriji i Iraku su u suprotnosti s međunarodnim pravom. I sirijski i irački branitelji uskoro će im odgovoriti “, rekao je Mohsen Rezaei za agenciju ISNA u nedjelju na marginama događaja u provinciji Qazvin.

Podsjetimo, Hashd Al-Shaabi snage su formiranu od uglavnom šiitskih milicija 2014. godine, kada je veliki ajatolah Ali Sistani izdao fetvu o nužnosti pružanja oružanog otpora teroristima „Islamske države“, koji su tada bili pred vratima Bagdada. Kasnije, tijekom borbi i uspješne koordinacije sa saveznom policijom i oružanima snagama Iraka, Hashd je stekao priznanje kao legalno priznata nacionalna sila pod izravnim zapovjedništvom ureda premijera.

Odluku su navodno donijeli Muhandis, irački premijer Adil Abdul-Mahdi i ključni čelnik iračke većinski šiitske armije Falih Al-Fayyadh, nakon više napada na baze i skladišta oružja Hashd Al-Shaabi snaga posljednjih tjedana.

Međutim, jedan vladin dužnosnik je rekao za New Arab da iračka vlada nije svjesna tog poteza, jer su Hashd Al-Shaabi snage u srpnju ove godine stavljene pod puno zapovjedništvo iračkih oružanih snaga.

Prije objave stvaranja zrakoplovstva, Falih Al-Fayyadh je posjetio Moskvu, ali nije bilo izjava o vojnim stvarima, koje su bile tema razgovora. Ipak, kako se izvještava, cilj pregovora je bio osigurati ruske protuzračne sustave za proturaketnu zaštitu.

Posjeta Moskvi dolazi u vrijeme kada se iračka vlada priprema za podnošenje žalbe UN-u, nakon što je utvrdila da Izrael sigurno stoji iza nedavnih nekoliko napada na baze iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga.

Rusija je, kako se izvješćuje, obećala potporu iračkim zračnim snagama, jer su sustavi S-400, koji su u pitanju, isključivo obrambeno oružje.

Dužnosnik iračke vlade rekao je da je Al-Fayyadhov posjet Rusiji koordiniran s onim koji je učinio irački premijer Adil Abdul-Mahdi, te da će razgovarati o mogućnosti Rusije da Iraku osigura sustave protuzračne obrane.

Predsjednik iračkog parlamenta Mohammed Halbousi najavio je pomoć Moskve Iraku, što je učinio prošli tjedan nakon sastanka s ruskim veleposlanikom u Bagdadu.

Lokalni mediji u Iraku citirali su ruskog veleposlanika kako Moskva želi podržati Irak u Vijeću sigurnosti UN-a u cilju povećanja njegovih sposobnosti protuzračne obrane.

Analitičari kažu kako je „sumnjiva uloga Rusije, koja je u kontaktu s Izraelom, a obećava da će pomoći obrani milicija modernizacijom iračkih zrakoplovnih snaga još je jedan dokaz misteriozne uloge Rusije na Bliskom istoku“.

Nakon objave vijesti su SAD i Izrael izrazili zabrinutost da bi neke postrojbe bliske Irana, opremljene su precizno navođenim raketama, mogle gađati čak i Izrael.

Jačanje snaga sa zrakoplovstvom i protuzračnom obranom će dodatno ojačati borbene mogućnosti Hashd Al-Shaabi snaga, koje ne skrivaju svoje bliske veze s Iranom, što se vidjelo iz brojnih sastanaka iranskog generala Qassema Sulejmanija, zaduženog za aktivnosti Quds snaga IRGC u inozemstvu, na frontama diljem Iraka, sve do sloma „Islamske države“ u arapskoj zemlji.

SAD gube još jednog kupca – Irak također želi ruski S-400

Izaslanstvo iračkih šiita na pregovorima u Moskvi suglasno da se Rusija vrati u Irak

Iraqi News / Al-Araby

Dekret Hashd Al-Shaabi snaga o osnivanju vlastitih zrakoplovnih snaga
FOTO: Dekret Hashd Al-Shaabi snaga o osnivanju vlastitih zrakoplovnih snaga
Hashd Al-Shaabi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

“Nakon objave vijesti su SAD i Izrael izrazili zabrinutost da bi neke postrojbe bliske Irana, opremljene su precizno navođenim raketama, mogle gađati čak i Izrael”
Iznova i još bezbroj puta treba ponavljati da S-protuzračni sistemi nisu ofanzivno oružje. No to izuzezne “svrbi” i nikako da se pomire s tim.
A bit če zabrinuti još više jer sve više zamalja shvača da lijepe riječi ne djeluju ako ih nemaš čime potkrijepiti. A onaj koji razumije samo jezik sile , njemu itako pomoči nema.
LP

Red Dog
4 godine prije

To, bajo.
Dobro je imati ofanzivno oruzje ali defanzivno je apsolutno neophodno.
Malo je poznato da su se posle obaranja samo tri aviona od strane SRJ povukli svi iz koalicije osim USA i GB. I oni bi da su nastavili pasti avioni.
Oni su kao deca. Muce zivotinje zato sto mogu, zato sto su bespomocne. Kad zivotinje uzvracaju, kad ih pocinje boliti, prestaju. Kad se procuje da uzvracaju ni ne pokusavaju vise.

Nije bitno tko
4 godine prije

To, bravo !!!
E, pa da sad vidimo ješe kako če da lete iznad Iraka i gađaju što jim se prohne.
Došo kraj sionfašistima.

Z.A.
4 godine prije

Amerikanci su svojom politikom okrenuli i ostatak Sita izvan Irana protiv sebe. Teoretski nema sanse da ce se oni odrzati na prostoru gdje su Siti u vecini. Tajnik Mohsen Reazei je jasno i nedvosmisleno upro prst na krivce Amerika i Izrael. Jer bez suglasnosti Amerike, Izrael nebi bio u mogucnosti da izvede taj napad. Dopustanjem Amerike da Izrael izvrsi napad na pro Iranske sitske milicije isti amerikanci nisu svjesni da su tim potezom ugrozili svoje trupe na terenu. Hashd-Al-Shaabi su odmah uputile Moskvi zahtjev za isporuku sistema za PVO. nasta amerikanci najvjerojatnije nisu racunali i ovo trazenje sistema PVO govori da su Hashd-Al-Shaabi snage spremne da napadnu inicijatore napada na njih. Tajnik je naglasio da ce Irak i Sirija uskoro odgovorit a u to i nesumnjam. Prosla su vremena gdje Amerika podrzava otvoreno Izrael na stetu drugih i jos pokusava u tim zemljama kojim izravno nanosi stetu ostvarit svoj interes.… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Kako su dragi kolege spomenuli S300 i 400 nisu ofenzivna oružja nego bi ovim postrojbama omogućile da se brane od zračnih i raketnih napada.

Max
4 godine prije

Ovakav razvoj događaja se mogao očekivati. Bilo je pitanje vremena kad će se napdnute zemlje opremiti i uzvratiit istom mjerom.Uz Ruskz pa možda i Kinesku pomoć.

Stjepan
4 godine prije

Još jedan propagandno strareški potez glavnih antimerčkih aktera! Ovo je još jedna opomena razbijačima BI. Posebno Izraelcima i da ima još puno mogučnosti da im se zaprijeti, a po potrebi i djeluje protiv njih bez obzira na njihove saveznike!
Timska disciplinirana “igra” svakog pojedinca je najbolja za ekipu jer se tako najlakše dobiva prvenstvo, a ne samo poneka utakmica … 😉😉 👏👏👏

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI