SAD gube još jednog kupca – Irak također želi ruski S-400

S-400 sirija
18 komentara

Irak će kupnjom ruskog raketnog sustava S-400, koji će ga zaštititi od Izraela, prekinuti vojne veze sa Sjedinjenim Državama, kaže irački parlamentarni zastupnik.

Karim Al-Muhamadavi, član Komisije za sigurnost i obranu iračkog parlamenta, komentirao je u utorak putovanje državnog savjetnika za nacionalnu sigurnost Faleha Al-Fayaza u Rusiju i napomenuo da je Bagdad “odlučan kupiti ruski S-400”.

“Al-Fayazovo putovanje u Rusiju početak je prekida vojnih veza sa Sjedinjenim Državama. (…) Proces naoružavanja iračke vojske iz SAD-a može se okončati”, rekao je Al-Muhamadavi za iračku novinsku agenciju Al-Maluma.

“Osim toga, ruski S-400 može zaštititi zračni prostor zemlje od stalnih napada izraelskih bespilotnih letjelica”, rekao je zastupnik, prije nego što je spomenuo da se Bagdad opredijelio za Rusiju, a ne za SAD.

“U tom pogledu, Sjedinjene Države nisu ispunile svoje obveze”, rekao je Karim Al-Muhamadavi.

Pozivajući se na nedavne napade koje su 20. kolovoza izvela četiri izraelska bespilotna zrakoplova na položaje iračkih Hashd Al-Shaabi snaga u središtu zemlje, Al-Muhamadavi je inzistirao na tome da će ruski S-400 braniti i položaje sigurnosnih snaga, suočavajući se sa stranim agresijama.

Abu Mahdi Al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hashd Al-Shaabi snaga, okrivio je SAD  za ove napade.

“Imamo dokaze koji pokazuju da su Sjedinjene Države dovele četiri izraelska bespilotna zrakoplova u Irak da napadnu iračke položaje i baze”, rekao je visoki vojni zapovjednik, koji je vrlo blizak s iranskim generalom Qassemom Sulejmanijem.

Čini se da iračke vlasti gube povjerenje u SAD, pa ih, poput Turske, privlači rusko tržište oružja, kojim se učinkovito mogu braniti od mogućih napada.

Sjedinjene Države već su zaprijetile da će uvesti sankcije Iraku ako Bagdad kupi ruske sustave protuzračne obrane. Kao odgovor, Bagdad je naglasio svoje legitimno pravo uvoza oružja iz bilo koje zemlje svijeta.

Irak već ima nekoliko ruskih helikoptera modela Mi-35M i Mi-28N, jurišnih zrakoplova Su-25 i druge vojne opreme, poput tenkova klase T-90S, koje je koristio u borbi protiv terorista Islamske države, čiji je poraz proglašen krajem 2017. godine.

Ruski stav u prodaji sustava S-400 Iraku

Ruski veleposlanik u Iraku Maksim Maksimov je ranije ove godine izjavio da je njegova zemlja spremna pružiti Iraku sustave S-400 Trijumf.

“U okviru vojno-tehničke suradnje , Rusija je već predala Iraku velike količine vojne opreme koja je odigrala važnu ulogu u borbi protiv terorističke skupine ISIL“ rekao je ruski veleposlanik u izjavi za arapsko izdanje agencije Sputnik .

Ruski veleposlanik također je objasnio da je Moskva osigurala Bagdadu helikoptere Mi-35M, Mi-28N, jurišne avione Su-25, raketne sustave Kornet-E i drugu ratnu opremu.

Maksimov je nagovijestio da se kontakti s Bagdadom na ovom području nastavljaju, zbog čega Rusija očekuje “primanje novih zahtjeva s iračke strane za kupnju protuavionskih raketnih sustava S-400”.

Diplomat je također komentirao kako će Rusija  u Irak isporučiti 46 tenkova T-90S. Tada je dodao kako ugovor o opskrbi tih tenkova “uspješno napreduje”.

Varijanta “T-90S”  tenka T-90  je izvozna verzija slična izvornom modelu kojeg koristi ruska vojska, osim što ima reaktivno naoružanje manjeg kapaciteta, a njegov motor također nije dovoljno moćan kao u ruske verzije.

Govoreći u travnju ove godine za Nacionalnu iračku novinsku  agenciju, general Walid Khalifa, zapovjednik 9. oklopne divizije iračke vojske, potvrdio je rekao da je četvrta serija ruskih borbenih tenkova T-90 sigurno stigla u Irak i da je isporučena iračkom ministarstvu obrane.

Od uspona terorističke skupine ISIL u Iraku u lipnju 2014. godine, Rusija se ponudila da opremi iračke oružane snage u njihovoj borbi protiv terorizma i poslala je Bagdadu ratne avione, borbene helikoptere i drugo teško naoružanje.

Sada Iraku prijetnju više ne predstavlja ISIL, već Izrael, stoga su se promijenile potrebe iračke vojske, koja za obranu zračnog prostora treba sustave S-400. Rusija je spremna prodati ovo oružje Iraku i drugim arapskim zemljama, jer smatra da se radi o čisto obrambenom oružju koje neće ugroziti mir i stabilnost regije. Štoviše, kao učinkovito oružje odvraćanja samo može doprinijeti smirivanju napetosti.

PVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
4 godine prije

Za odbranu od dronova, kako da ne 😉
Za to služi Pancir, koliko ja znam.
Pre će biti da Irak planira da “obeshrabri” Izrael da koristi F-16, F-15 i F-35 u svom vazdušnom prostoru.

Stjepan
4 godine prije

Još da S-400 kupi i instalira Egipat, i uz naručene Su-35, najvažniji krug na BI će biti zatvoren … 😉😉 👍👍 🕊🕊🕊🕊🕊

Sparkling
4 godine prije

Znači Izrahell ima ilegalnu bazu na istoku Sirije i od tamo šalje dronove na Irak? Pa kak to? Znači teritorij koji kontroliraju Kurdi?
Sad bi se Iračani trebali napravit malo blesavi i zbombat Kurde i reči da su pogriješili misleči da se tamo nalazi teroristički kamp za obuku.
Ps. teško če se izuzetni odreči Iraka. Ako se to jednog dana dogodi, izgubili su cijeli BI.
LP

burt
4 godine prije

protiv koga bi oni htjeli imati S-400? irački šijti su nekad bili na istoj strani skupa sa SAD-om, Izraelom i Saudijskom Arabijom protiv Saddama i zato su podržali prvi i drugi zaljevski rat i zbacivanje Saddama ali sada dolazi do revidiranja stavova i izvornog cilja realizacije Homeinijevog manifesta i u skladu s njim IRGC naoružavaju iračke milicije i šalju im balističke rakete dometa 200-700 km da bi ih u budućnosti koristili protiv baza SAD-a i teritorija Izraela i Saudijske Arabije, ISIS nikad nije bio stvarna prijetnja Iraku jer nisu imali dovoljno ljudstva i oružja da osvoje Irak i zato je ISIS propao ali sada u Iraku djeluju puno jači igrači od ISIS-a a to su iračke milicije koje su pod direktnom komandom IRGC-om i koje imaju više vojnika nego libanonski Hezbollah i Hamas zajedno a imaju samo jedan osnovni cilj, stavljanje Iraka pod političku i vojnu kontrolu vlasti u Teheranu… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Sasvim logičan potez Iraka s obzirom da ih “savezninci ne opremaju nego još i bombardiraju njihovu zemlju.

Max
4 godine prije

Kako reče kolega hogar hvala što ste me podsjetili) S400 je preskup i prevelik za dronove. on uglavnom služi protiv raketa i aviona lovaca i bombardera.

Odisea
4 godine prije

Slažem se sa komentarima da je S400 i viši,kao fantomski sistemi.Nikad nisu dejstvovali, ali su generali dovoljno pismeni da ne kupuju mačka u vreči? Ili možda nisu?Dok se ne dokaže njihovo djelovanje, ne vjerujem u marketinške trikove.Jer USA i Rusija nabacuju jedan drugima loptu i prodaju svoje oružje.Ne bih se začudio da su u kako narod kaže ” TALU”.Ako prodaš tenk znaš da imaš kupca za održavanje sljedećih 30_ak god.
Ko , oni nas napadaju, a ovi ko brane! A samo mi donji!

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Ameri pokusavaj preko Izraela ne postavljajuci sebe u prvi plan prikazat Izrael nad silom. Malo sutra.Povlace vojsku iz Avgan.a morat ce i iz Eu.NAJVECA ORUZANA DOMINACIJ JE RUSKA.EVROPA JE SHVATILA .NA BI AMERI CE SE MORAT POVUC I IZRAEL BI DOBIO SKO I ZASLUZI.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Uzmimo u obzir.F 35 NEDOVRSEN I SVE STO JE VEZANO UZ NJIH(F) NEUSKLADENO RUSKI SISTEMI NA ZEMLJI I U ZRAKU POKR.2000KM. ZASTO SU AMERI MOLILI TURSKU DA NE PALE RADARE S400.SVAKI AVION KOJI UPALI MOTOR REGISTRITA .A STA SAD?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI