Irački parlament danas odlučuje o „povlačenju američkih trupa iz Iraka“

Irački parlament
37 komentara

Jučer je irački premijer u ostavci, Adel Abdul Mahdi, zbog ponovljenih napada američkog zrakoplovstva na mete na iračkom teritoriju bez dopuštenja vlade, predsjednika i Vijeća za nacionalnu sigurnost zemlje, sazvao izvanrednu sjednicu parlamenta sa samo jednom točkom dnevnog reda. Raspravljat će se o statusu američkih i koalicijskih snaga nakon ubojstva dozapovjednika Hashd Al-Shaabi armije, Abu Mahdija Al-Muhandisa, ali i ubojstva generala Qassema Sulejmanija na iračkom teritoriju, obzirom da je iranski general bio na čelu regularnih snaga zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Irački premijer je ovaj atentat, kao i napade na bazu milicije Kataib Hezbollah početkom tjedna u mjestu Al-Qaim, nazvao „agresijom“. S ovim su se stavom složili i njegov politički protivnik, šiitski klerik Moqtada Al-Sadr, kao i Hadi Al-Amiri, bliski prijatelj  i suradnik Abu Mahdija Al-Muhandisa, koji u iračkom parlamentu zastupa političko krilo iračke šiitske armije.

Odlučeno je da će irački parlament danas raspravljati o prijedlogu „Zakona o povlačenju američkih trupa iz Iraka“, što bi se u ovim okolnostima moglo nazvati protjerivanjem američke vojske zbog učestalog kršenja iračkog suvereniteta.

Irački premijer Al-Mahdi već je pozvao na hitan sastanak.

Sličan zahtjev je stigao i od rukovodstva Hashd Al-Shaabi armije.

Glavne su šiitske stranke su već podržale odluku o povlačenju američkih trupa iz Iraka, ali za postizanje potrebne većine nisu dovoljni samo glasovi bloka Sadrove koalicije Sairoon i Fataha Hadija Al-Amirija.

Moqtada Al-Sadr pozvao je stranku bivšeg premijera Malikija i kurdsku stranku da podrže odluku o povlačenju američkih trupa.

Prije nadolazećeg sastanka, vođa bloka Fatah, Hadi Al-Amiri pozvao je iračke šiitske frakcije da se ujedine i protjeraju Sjedinjene Države iz Iraka.

Potpredsjednik parlamenta već je izjavio da će se u svakom slučaju poduzeti odlučne mjere koje će okončati američku vojnu prisutnost na iračkom tlu.

Naravno, ako se donese takva odluka, to će stvoriti probleme ne samo američkoj prisutnosti u Iraku, već i američkom okupacijskom režimu u istočnoj Siriji.

Jučer poslijepodne je i bivši premijer Nuri Al-Maliki, za kojeg se tvrdilo da je odani saveznik Washingtona, također pozvao da se poduzmu potrebne diplomatske i pravne mjere kao odgovor na ubojstvo generala Suleimanija i Abu Mahdija Al-Muhandisa.

O raspravi i rezultatu glasanja ćemo vas izvijestiti po završetku sjednice.

Irački parlament sastav 2019
FOTO: Aktualni saziv iračkog parlamenta s dvije najjače stranke Sairoon Moqtada Al-Sadra i Fatah Hadija Al-Amirija
Hashd Al-Shaabi
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Ispunice se Trampu zelja.
Jos da talibani potpisu mirovni ugovor i ispuni predizborno obecanje.

Crodaemon
4 godine prije

Jel i drug Tito sazva ovakvu sjednicu 🙂

gost
4 godine prije

Vjerojatno griješim ali tresla se brda rodio se miš, Arapi nikad nisu bili složni pa neće biti ni ovaj put, Al-sadr je američki trojanski konj 😉

Tupko Glupko
4 godine prije

Ovo je normalna posljedica djelovanja američkih zračnih snaga unazad nekoliko dana u Iraku (ubojstvo generala Sulejmanija, nekoliko dana prije ubojstva minimalno 25 pripadnika šiitskih milicija uključujući četiri zapovjednika), za koju je Trump jako dobro znao da slijedi.
I to u državi koja je dva puta već bila okupirana od izuzetnih unazad 30 godina.
Irakom odavno ne vlada Saddam Hussein, Irak i Iran odavno nisu u ratu već vojni/politički partneri, a geopolitički odnosi u regiji su se sasvim promijenili unazad desetak godina.
Možda je Trump napravio ovo da bi izbjegao veliki rat i imao razlog pred američkom javnošću da povuče američke trupe iz Iraka nakon što irački parlament izglasa da su Amerkanci okupatori na iračkom tlu nakon navedenih događaja?

Mis
4 godine prije

Napadnuta međunarodna zračna luka, uz to bez ijednog suda , dakle presude ubijen general legitimne vojske u Iraku. Naravno sve opravdano jer Amerik ima pravo djelovati i sve cibiti u ocivanju svojih građana i interesa. Interesi su siroko polje, dakle daju si moc da masakrima smaknu cak i jedan narod Scenarij indijanaca, jer sprecavaju provedbu njihovih interesa.

Demokratska tiranija

Mister x
4 godine prije

Ne bi me iznenadilo da ako glasanje bude negativno po Ameriku,onda slučajno netko nepoznat ispali par raketa i rasturi ih ko bugarsku skupštinu!

Adriana
4 godine prije

Da li je zgrada Parlamenta dobro osigurana sa PZO ?

kgfjč
4 godine prije

Baci bombu
goni bandu
nazad u ameriku . . .

karma
4 godine prije

Hirosima,Nagasaki,mrtva indijanska plemena,sprzeni Vijetnam,zapaljene arapske zemlje. Popis uzasa je dug. Sotona i zgrcanje novca krvavoga. Nije ovo vise ni rat ni mir nego beskrajno ludilo koje ugrozava planetu zemlju. Zasto ne idu na mars i tamo vladaju ….

eks
4 godine prije

Povodom razmatranja zahteva u iračkom parlamentu, da Amerikanci napuste Irak, savetnik Trampa , Robert O Brajan, izjavio je da će takva odluka, ukoliko se donese, biti tretirana kao ” neprijateljska i kao udar na sposobnost Amerike da pruža podršku iračkom narodu”. To je neprevazidjeno licemerje i bezobrazluk. Od kada su okupirali Irak ubili su preko milion ljudi, a on to naziva podrškom narodu. Podlost nevidjena. Onda, kada vidim da postoje amerofili, pitam se šta je u glavama tih ljudi .

4 godine prije

U slučaju pozitivnog glasanja, to bi ujedno bila i jedina prava iranska osveta za tog generala.

Savovic Danilo
4 godine prije

Ako je dovoljna prosta vecina imace je,a ako treba 2/3 vecina tesko. U svakom slucaju bilo koji clan(vojnik,diplomsta,”instruktori”) Americkog kontigenta u Iraku I Siriji se ne moze vise osjecati bezbjedno,tako da iako ostanu nece im biti “opusteno”

Grga
4 godine prije

Imam blagi osjećaj da zahtjev neće proći. Onako na prvu puna usta prijetnji a na glasanju svi pronađu razlog da odustanu. Na koji način se tako drastično promjeni pamet ostat će mi misterija zauvijek. Uvijek se sjetim Merkelice i frke sa SAD, pa glasanja u UN.

Xon
4 godine prije

Mislim da će ovaj američki potez dugoročno (u bližoj budućnosti) znatno oslabiti položaj SAD na Bliskom istoku. Ne treba podcjenjivati posljedice moguće odluke iračkog parlamenta. Ogromno nezadovoljstvo prema SAD je postojalo i prije, a ovaj je atentat samo pogoršao situaciju. Ako parlament izglasa ukidanje dozvole, vojska SAD će po međunarodnom pravu biti ilegalni okupator. Naravno, mogu odbiti otići, ali biti će pod velikim pritiskom ne samo Irana, nego i Kine, Rusije i sl. da se pokupe i odu.Ovdje se govorilo o slaboj reakciji Rusije, ali nije svaka reakcija nužno vidljiva odmah. Mislim da se tu radi prekovremeno iza scena. Teško da će i američki “saveznici” baš potrčati u pomoć s obzirom na situaciju. A ako SAD odu iz Iraka pozicija njihove vojske u Siriji će biti neodrživa pa će morati otići i iz Sirije. Tako da, vidim ovaj događaj kao nastavak kraja SAD utjecaja i prisutstva na Bliskom istoku (početak… Čitaj više »

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
4 godine prije

Sinoć kad su ciokauboji opet udarili iračane na sjeveru Bagdada ove kenjare prodane duše za judine škude su imale dovoljno razloga da istjeraju okupatore.

Ivo
4 godine prije

Glasanje bi pod ovakvim okolnostima trebala biti formalnost. Tko i nakon ovoa glasuje za ostanak amera, momentalno suđenje za veleizdaju i egzekucija isti dan. Ma u principu odvući životinju iz zgrade parlamenta u dvorište i upucati ga na licu mjesta.

Max
4 godine prije

Djelovanje SADa u Iraku je čista agresija sa stotinama tisuća žrtava. I ljudima je prekipjelo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI