Iran isporučuje gasne turbine Rusiji

Gasna turbina
27 komentara

Moskva i Teheran postigli su dogovor prema kojem će Islamska Republika prodati Rusiji 40 gasnih turbina domaće proizvodnje, rekao je Reza Noushadi, izvršni direktor Iranske kompanije za plinski inženjering i razvoj, u nedjelju novinskoj agenciji iranskog ministarstva nafte Shana.

Prema Noushadiju, Iran je trenutno sposoban samostalno proizvoditi “85 % … opreme potrebne u industriji plina”. Ta sposobnost mu je omogućila da potpiše ugovor sa Moskvom, dodao je. Izvršni direktor nije otkrio kada je tačno sklopljen posao i kada turbine treba da stignu u Rusiju.

Ruski zvaničnici za sada nisu komentarisali Noushadijeve izjave. Do ovog događaja dolazi kada je politika sankcija SAD-a i njihovih saveznika pogodila industrijske veze između Rusije i njenih zapadnih dobavljača opreme. Ranije ove godine, državni energetski gigant Gazprom morao je postepeno smanjivati ​​isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1 zbog tehničkih problema u vezi sa servisiranjem turbina.

Problemi su nastali zbog sankcija Rusiji koje su onemogućavale održavanje neke opreme i isporuku rezervnih dijelova, saopštila je ta kompanija. Jedna takva turbina, koju je u Rusiju prvobitno isporučila njemačka kompanija Siemens, zapela je u Kanadi, gdje je poslana na održavanje, zbog politike sankcija Otave. Berlin ju je na kraju uspio vratiti, ali nikada nije isporučen iz Njemačke u Rusiju.

Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, koji još nije pokrenut zbog protivljenja Berlina, trenutno su van pogona zbog curenja na oba cjevovoda zbog serije podmorskih eksplozija, za koje mnoge zemlje vjeruju da je bio čin sabotaže.

U međuvremenu, Rusija širi svoju ekonomsku saradnju sa Iranom. Krajem septembra, iransko ministarstvo nafte objavilo je planove za kupovinu devet miliona kubnih metara gasa dnevno od Rusije preko Azerbejdžana za svoje potrebe, kao i dodatnih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, kao dio ugovora o zamjeni koji bi nadgledao kako se gas izvozi dalje u druge zemlje sa iranskih terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Najava je objavljena u trenutku kada je Teheran otkrio detalje sporazuma postignutog u julu između Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC) i Gazproma. Sporazum uključuje saradnju u oblasti razvoja naftne i gasne infrastrukture, uključujući izgradnju LNG terminala i gasovoda, rekli su iranski zvaničnici. Prema pisanju lokalnih medija, sporazum je vrijedan 40 milijardi dolara.

Ambasador Irana u Rusiji Kazem Jalali u petak je također rekao novinarima da Islamska Republika planira povećati uvoz ruskih žitarica i postati najveći uvoznik ovog proizvoda. “Prošle godine, vjerujem, bili smo na drugom mjestu po kupovini iz Rusije. Sljedeće godine ćemo, mislim, biti broj jedan”, rekao je diplomata na nedavnom forumu “Made in Russia”.

gasiranrusijaTurbine
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Sta ce rusi nego traziti alternativu na drugoj strani. Simens je puko, vise nije u stanju da proizvede turbinu pa cak ni da je popravi. Nekadasnja Njemacka koju ja poznajem nebi se mjesecima natezala sa kanadjanima vec bi proizvela novu turbinu za mjesec dana i ugradila, kako nebi izgubila musteriju.
Sad ce ubiti i autoindustriju. Morace se dobar auto traziti na nekoj drugoj strani. Vlasnici njemckih vozila morace ih odrzavati djelovima iz Turske i Kine. Ko zna, mozda ce za koju godinu kod nas vecina auta biti iz Irana i Turske.
Dosao je kraj jedne epohe. Evropa ce dozivjeti sudbinu bivse SFRJ – bice usitnjenja, deindustijalizovana i beznacajna. Mi smo to prezivjeli pa nam nece biti tesko prihvatiti novu realnost.

Jan
1 godina prije

Iran proizvodi svoje turbine, dronove, auta i mnoge druge stvari hvala demokratskim sankcijama.

Tonco
1 godina prije

Sve dovoljno govori koliko je rusija jaka , mislim zalosno da ruse iranci pomazu …

Max
1 godina prije

Sasvim logično svezništvo.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Hahaha ovo ko zona sumraka ,do jučer zapad je Iran smatrao srednjovjekovnom tvorevinom a danas ih gledaju u strahu ,čudo kako stvari polako dolaze na svoje

Dokurčilomi
1 godina prije

Predlažem amerima još dodatnih sankcija i Iranu tako da što prije usavrše i ove turbine s vlastitom pameću.

Keki
1 godina prije

Gledah jučer dokumentarac na HRT-u, Kostarika. Ljudi, kakva država, kakvo uređenje. Pa oni mlate milione na dnevnoj bazi. Školskolstvo na vrlo visokom nivou, zakonom zabranjeno uništavanje prirode, duhan, kava, banane, turizam. Sigurno je da Iran raspolaže resursima, samo zato jer ga se u ms medijima zapostavlja, dapače predstavlja kao izvorište srednjevjekovnog divljaštva, ne znači da je zaostao, dapače.

banDemetrije
1 godina prije

Jel mi more neko reći zakej Iranci uvoze ruski plin? Kolko je meni poznato Katar i Iran imaj najveće zalihe plina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI