Iran prikazuje misteriozni novi kopneni okomiti lansirni raketni sustav

Iranski misteriozni raketni sustav
16 komentara

Tijekom posljednjih deset i pol godina Islamska Republika razvila je veliki arsenal domaćih raketnih sustava koji imaju za zadatak sve od pružanja protuzračne obrane do masovnih napada na kopnene instalacije i ratne brodove u slučaju neprijateljske agresije.

Iran je pokazao misteriozan novi sustav protuzračne obrane koji koristi tehnologiju vertikalnog lansiranja.

Bezimeni sustav snimljen je kako u utorak i srijedu sudjeluje u velikim zajedničkim vježbama protuzračne obrane u središnjem Iranu. Vježbe, nazvane “Čuvari Velayetovog neba-1400”, uključuju postrojbe protuzračne obrane iz iranske elitne Revolucionarne garde, kao i regularnu vojsku.

Sustav sadrži četiri lansirna spremnika spremna za lansiranje i radarski kompleks smješten na samom lanseru, s konfiguracijom poznatom kao TELAR (Transporter Erector Launcher And Radar). Upravljačka soba sustava vjerojatno se nalazi ispod radara.

Zapovjednik Zračno-svemirskih snaga Revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh pohvalio se kako se nova vježba prikazuje na vježbama. “Prije 15 godina nismo imali takve mogućnosti, a ovisili smo o stranoj opremi u radaru, zapovijedanju i upravljanju, kao i o raketnim sustavima zemlja-zrak. Sada je sva oprema koja se koristi u godišnjoj vježbi razvijena u Iranu”, rekao je.

S misterioznim vertikalnim sustavom lansiranja, vježbe Čuvari Velayetovog neba-1400 prvi su puta koristile radarski sustav velikog dometa poznatog kao Qods. Rečeno je da je taj radar koji je ugrađen u vozilo sposoban detektirati ciljeve na dometima većim od 500 km i na nadmorskim visinama iznad 90.000 stopa.

Na vježbama je također primijenjen sustav protuzračne obrane Joshan i Khatam, od kojih je prvi bio nadogradnja raketnog sustava zemlja-zrak Khorrdad 15 koji je prvi put predstavljen 2019. godine, a promatrači su ga okarakterizirali kao “Mini-S-300”. Raketni sustavi Dezful i Majid također su sudjelovali.

Iran ima jedan od najsofisticiranijih domaćih obrambenih sektora na Bliskom istoku i stvorio je široku lepezu raketnih sustava kratkog, srednjeg i dugog dometa. Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušali su ugovorom zavladati raketnom moći Islamske Republike, ali Teheran je više puta rekao da se nikada neće odreći oružja i da ga smatra sigurnosnim jamstvom protiv strane agresije.

iranIranski raketni programraketni sustav
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Друг Гавран
2 godine prije

А ево стања код конкурената-
ttps://topwar.ru/188001-sivulf-i-skala-tak-realno-nado-umet.html?yrwinfo=1634300289751870-8359144902052473027-man1-3319-man-l7-balancer-8080-BAL-5454

Max
2 godine prije

Eto Jamstva Iranske snage slobode i Sigurnosti. Sve dok je Iranskh ućenjaka Iranski narod više neće ovisiti ni o kom drugom.

Ante
2 godine prije

Sta je to od stiropora napravljeno??
Neka ga posalju u Siriju na testiranje.

Hamer
2 godine prije

Vjerojatno kopija s 400 ali na iranski način

Jozinjo
2 godine prije

Nece im pomoci kad im Zidovi ubrzo razlupaju nuklearna postrojenja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI