Iran, Rusija i Turska za rješenje sirijske krize ne trebaju SAD

Rohani - Erdogan - Putin
26 komentara

Jučer se u Ankari održao trilateralni sastanak predsjednika Rusije, Irana i Turske. Vladimir Putin, Hassan Rohani i  Recep Tayyip Erdogan su potvrdili svoju predanost radu na postizanju održivog prekida vatre između zaraćenih strana u Siriji i mira i stabilnosti u ratnom razorenoj arapskoj zemlji.

Rouhani, Putin i Erdogan su potvrdili svoju odlučnost da nastave aktivnu suradnju o Siriji, kako bi se postigao trajni prekid vatre između sukobljenih stranaka i potaknuo politički proces predviđenog Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, stoji u zajedničkoj izjavi objavljena na kraju sastanka trojice vođa u Ankari.

U izjavi su Rohani, Putin i Erdogan također naglasili svoju “snažnu i kontinuiranu predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu, teritorijalnom integritetu i nesektaškom karakteru Sirije”.

Također su istaknuli kako se sirijski sukob nema “vojnog rješenja” i da se sukob može riješiti samo “pregovaračkim političkim procesom”.

Predsjednici Irana, Rusije i Turske su potvrdili svoju odlučnost da nastave suradnju kako bi konačno eliminirali ISIL, Nusra Front i sve ostale pojedince, skupine i entitete povezane s Al-Qaedom ili Islamskom državom i naglasili su uspjeh kolektivnih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Također su naglasili zajedničku odlučnost da “ubrzaju napore kako bi osigurali mir na terenu i zaštite civile u područjima de-eskalacije sukoba, ta da olakšavaju brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup tim područjima”. Trojica predsjednika su istaknula da su ova područja bila privremeno rješenje, kako je i predviđeno njihovim dogovorom od 4. svibnja 2017. godine.

Odlučeno je da će se sljedeći sastanak održati u Iranu.

Hassan Rohani: Afrin treba dati sirijskoj vojsci

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani
FOTO: Vladimir Putin – Hassan Rohani

Iranski predsjednik Hassan Rohani je kazao “da, iako su ISIL, Al-Nusra Front i ostale terorističke skupine na rubu uništenja, neke ih zemlje nastavljaju naoružavati i omogućuju teroristima nastavak brutalnih akcija protiv sirijskog naroda, uključujući i stanovnike Damaska”.

“Stalna prijetnja tjera sirijsku vladu na vojne akcije, uz neprestani pritisak da se zaustavi represija protiv terorističkih skupina, a rezolucija Vijeća sigurnosti je postala neučinkovita zbog dvostrukog pritiska na sirijski narod”, rekao je iranski predsjednik.

“Bez sumnje, dio pritiska na sirijski narod je rezultat postupaka zapadnih vlada, posebno Sjedinjenih Država. Stoga je nesretno, ali se mora reći da su životi, imovina, čast i postojanje Sirije, po njihovom mišljenju, pitanje vrijedno samo kada su ugroženi interesi Zapada”, istaknuo je Rohani.

“Američka vlada mora odgovoriti na pitanje što radi u Siriji, tisuće kilometara daleko od svoje zemlje. Na čiji su zahtjev američki vojnici pozvani u Siriju? Ilegalna američka prisutnost i vojna intervencija u Siriji samo povećavaju napetost i na kraju mogu dovesti do podijele zemlje”, kazao je iranski predsjednik.

Dodao je kako sirijsku regiju Afrin, gdje je turska vojska bila angažirana u operaciji protiv kurdskih militanata koje podupiru SAD, treba predati sirijskoj vojsci.

Razvoj situacije u Afrinu može samo pomoći postizanju naših zajedničkih ciljeva procesa iz Astane, ako ne dođe do kršenja teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Sirije i ako se nadzor nad tim područjima preda sirijskoj vojsci, koja, usprkos aktualnim sukobima, ostaje simbol nacionalnog suvereniteta zemlje”, rekao je iranski predsjednik.

Sastanak između trojice čelnika bio je njihov drugi trilateralni summit u šest mjeseci s ciljem ubrzanja mirovnog procesa u Siriji.

Erdogan: Turska se neće zaustaviti dok ne budu poražene sve terorističke skupine

Turski predsjednik Erdogan je na sastanku kazao kako teritorijalni integritet Sirije ovisi o tome hoće li sve terorističke skupine biti poražene.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon summita, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako je Turska ispunila sve obveze na područjima de-eskalacije krize u Siriji i pružila potrebnu pomoć.

Govoreći o summitu, Erdogan je rekao kako su čelnici razgovarali o koracima koji će biti poduzeti narednih dana kako bi se riješila sirijska kriza.

“Glavni cilj trilateralnog summita jest obnoviti Siriju i da zavlada mir. Međutim, Turska se neće zaustaviti sve dok se ne osiguraju sva područja pod kontrolom YPG / PKK milicija, uključujući i Manbij. Nikada nećemo dopustiti da se Sirija ili naša regija bude napadnuta od nekoliko terorističkih skupina”, dodao je Erdogan.

Izrazio je spremnost Turske da poduzme akciju u sjevernom sirijskom gradu Tal Rifaatu zajedno s Rusijom i Iranom, kako bi izgradilo mirno okruženje za sve njegove stanovnike. Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži političko rješenje sirijske krize.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je posebno naglasio “kako želi da svi priznaju jedinstvo Sirije”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio: “Zajedničkom odlukom se Turska, Rusija i Iran obvezuju da će osigurati teritorijalni integritet i suverenitet Sirije.”

Kako prenosi turska agencija Anadolu, zajedničkom izjavom nakon summita u Ankari turski, ruski i iranski predsjednici naglašavaju zajedničku odlučnost u suprotstavljanju separatizmu, kao i uporabi terorizma kao izgovora za preoblikovanje Sirije.

Izjava, nakon gotovo dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata između turskog predsjednika Erdogana, ruskog predsjednika Putina i iranskog predsjednika Rohanija “odbacuje sve pokušaje stvaranja novih entiteta na teritoriju Sirije pod izgovorom borbe protiv terorizma”.

Dodaje se kako su tri lidera “izrazili svoju odlučnost u suprotstavljanju separatističkim programima usmjerenim na potkopavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nacionalne sigurnosti susjednih zemalja”.

Sirijcima će se pružiti potpora u pisanju novog ustava, jer ovaj sukob može završiti samo pregovaračkim političkim procesom.

Naglasili su da je format iz Astane “bio jedina učinkovita međunarodna inicijativa koja je pomogla smanjenju nasilja diljem Sirije i doprinijela miru i stabilnosti, te dala poticaj Ženevskom procesu za trajno političko rješenje sirijskog sukoba”.

Borba protiv terorizma

Vladimir Putin Hassan Rouhani Recep Tayyip Erdogan
FOTO – Konferencija za novinare nakon trilateralnog sastanka predsjednika Irana, Rusije i Turske

Tri zemlje će nastaviti suradnju kako bi se “konačno eliminirali” ISIL, Al-Nusra Front i svi ostali pojedinci, skupine i subjekte povezane s Al-Qaedom ili takozvanom “Islamskom državom”.

Posebno će se posvetiti zaštiti civila i olakšati dostava humanitarne pomoći.

“Rusija, Iran i Turska su pozvali međunarodnu zajednicu, posebice UN i njezine humanitarne agencije, da povećaju pomoć Siriji putem slanja dodatne humanitarne pomoći, olakšavanjem humanitarnog protuminskog djelovanja, obnove osnovne infrastrukture, uključujući društvene i gospodarske objekte, te očuvanja povijesne baštine” navodi se u priopćenju.

Sastanak ministara obrane Rusije i Irana u Moskvi

Sojgu
FOTO – Iranski general Amir Hatami i general Sergej Šojgu u Moskvi 03. travnja 2018.

Dan prije Putinovog susreta s Erdoganom i Rohanijem u Ankari, iranski ministar obrane, general Amir Hatami, posjetio je Moskvu  gdje je razgovarao sa svojim ruskim kolegom, generalom Sergejem Šojguom.

General Amir Hatami je izjavio kako je Iran spreman nastaviti svoju protuterorističku suradnju s Rusijom sve dok Sirija i čitava regija ne budu potpuno očišćeni od terorističkih skupina.

Hatami je to izjavio tijekom susreta s ruskim kolegom Sergejem Šojguom u Moskvi, gdje je sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.

Iranski general je pozdravio sastanak s ruskim kolegom i rekao kako su razmijenili stajališta o borbi protiv terorizma, glavnom pitanju na dnevnom redu Moskovske konferencije o međunarodnoj sigurnosti, koja se održala dan poslije, u srijedu 4. travnja.

“Kao što je obećano sirijskoj naciji i narodima regije, ova protuteroristička suradnja će se nastaviti sve do potpunog uništenja terorista i oslobađanja regionalnih zemalja od kriminalnih terorističkih skupina”, rekao je iranski ministar obrane, general Amir Hatami.

Ruski ministar obrane je sa svoje strane  izjavio kako su zajednički napori Irana i Rusija u Siriji doveli su do “znatnih rezultata”.

Također je istaknuo kako se Moskva i Teheran sada trebaju usredotočiti na jačanje regionalne sigurnosti, vraćanje stabilnosti u Siriji i pomoći povratku izbjeglica.

HezbollahISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miller
5 godine prije

Ove izjave vjerovatno su napisane prije par dana i ne znače gotovo ništa. Prave izjave u vezi ovih razgovora nikad neće ni biti objavljene. Mada jedno su naučili od Amera, sve aktivnosti pokrivaju borbom protiv ISIL-a.

Željko
5 godine prije

Ne trebaju “velikog brata”? OK, ali tko kontrolira sjeveroistok Sirije?”Veliki brat”!

zwizdan007
5 godine prije

Kurdi teška pušiona 🙂

čokolino
5 godine prije

SAD su uzrok a ne riješenje krize. Brez njih krize u Siriji ne bi ni bilo

Antiglobalist
5 godine prije

Turska je ovdje trojanski konj ubačena od SAD-a, a ove naizgled razmirice sa SAD-om su priče za malu djecu. Turska je direktno radila na pomaganju kojekakvih terorističkih organizacija kojima je rušila sirijski režim. Pitanje je trenutka kada će Erdogan opet promijeniti ponašanje za 180.

barrack
5 godine prije

turci se povlače kad i iz cipra

ive
5 godine prije

Službena izjava Rusije je ustvari data noćas – udari Ruaf-a po Idlibu i turkmenima!

Son of Alerik
5 godine prije

Jedan (navrnuti) pravoslavac i dva muslimana kroje dogovor, dijele interesne sfere u Siriji. Dogovor s figom u džepu.
Na to imaju pravo koliko god i Amerikanci – nikakvo. Jedino su Rusi u Siriji legitimno, svi ostali su agresori.
Čini se da će SAD Rusiji vratiti milo za drago. Kao što su se Rusi povukli iz Afganistana nakon godina i godina rata pa pustili SAD da se nekoliko godina o svom trošku bakću s Afganistanom, tako će i SAD prepustiti Rusima Siriju pa nek se oni o svom trošku bakću i s ISILOM, i s Turcima, i s Irancima.

Registracija
5 godine prije

SAD nejde nigdje. Ostaje u Siriji ili sa Kurdima u savezu ili sa Turcima. I to će sama Amerika odlučiti ko joj je bitniji a Erdogan može samo moliti Alaha da će njega izabrati. Ovaj trio savez može otjerati Amere jedino izravnim napadom a onda dolaze u igru i Izraelska kopnena vojska te vojska Saudijske Arabije. Ne volim Amere ali dosta vas tu navija kao CSKA bu razvalili Real Madrid. Malo teže . Bit će neriješeno.

mmne
5 godine prije

ajmo razloziti naslov ….Iran, Rusija i Turska za rješenje sirijske krize (problema)…. ne trebaju (drugi problem tj.) SAD !!!!
Jasnije ne moze….niti logicnije….

mmm
5 godine prije

Prodavac kiflica ce ih opet zavaljat,I nakon sastanka pripojit jos neke djelove sirije turskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI