Iran, Sirija i Saudijska Arabija – Tri priznanja glavnog američkog generala na Bliskom istoku

general Joseph Votel
13 komentara

Assad je pobijedio, sporazum s Iranom bi trebao ostati, a Saudijci koriste američko oružje bez ikakve odgovornosti u Jemenu, izjavio je čelnik Središnjeg zapovjedništva američke vojske u zapanjujućem svjedočenjem pred Kongresom, prenosi izraelski Haaretz.

Glavni američki general za Bliski istok svjedočio je u utorak pred Kongresom i da nekoliko zapanjujućih izjava, piše izraelski list. Dao je podršku nuklearnom sporazumu s Iranom, priznao  da SAD ne znaju što Saudijska Arabija čini s njihovim bombama u Jemenu i jasno rekao da je Assad pobijedio u ratu u Siriji.

General Joseph Votel je izjavio kako je iranski sporazum, za kojeg predsjednik Donald Trump prijeti da će se iz njega povući, odigrao važnu ulogu u rješavanju iranskog nuklearnog programa.

“Zajednički akcijski plan o iranskom nuklearnom sporazumu se bavi jednom od glavnih prijetnji koja dolazi iz Irana. Ako se sporazum raskine, morat ćemo naći drugi način da se bavimo njihovim programom nuklearnog oružja”, rekao je general Joseph Votel.

Podsjetimo, JCPOA ili Zajednički opsežni plan djelovanja formalno je ime sporazuma postignutog s Iranom u srpnju 2015. u Beču.

Trump je prijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz sporazuma između Teherana i šest svjetskih sila, osim ako Kongres i europski saveznici ne pomognu “revidirati” sporazum. Trumpu se, između ostalog, ne sviđa ograničeno trajanje ovog posla.

General Votel u američkoj vojsci nije bilo tko i zapovjednik je Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM), što znači da je odgovoran za Bliski istok i središnju Aziju, uključujući Iran. Razgovarao je s Odbora za oružane snage američkog Senata istog dana kada je Trump otpustio državnog tajnika Rexa Tillersona, nakon niza javnih sukoba oko vanjske politike, uključujući Iran.

Tillerson se pridružio ministru obrane Jamesu Mattisu u pritisku na skeptičnog Trumpa da se drži sporazuma s Iranom, piše Haaretz.

“Mislim da bi došlo do zabrinutosti u regiji o tome kako se namjeravamo baviti ovom određenom prijetnjom ako je ne riješimo kroz Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA). Trenutno, mislim da je u našem interesu ostati u sporazumu”, rekao je Votel.

Kada su senatori pitali generala je li o tome razgovarao s ministrom Jamesom Mattisom i načelnikom Glavnog stožera generalom Josephom Dunfordom, general Votel je rekao: “Da, dijelim njihova stajališta”.

Mattis je krajem prošle godine rekao kako bi Sjedinjene Države trebale razmotriti ostanak u iranskom nuklearnom sporazumu, ako se ne dokaže da se Teheran ne ponaša u skladu s dogovorom ili da sporazum nije bio u nacionalnom interesu SAD-a.

Raskid iranskog nuklearnog sporazuma bio bi “veliki gubitak”, priopćio je u nedjelju čelnik nuklearnog nadzornog odbora Ujedinjenih naroda, dajući punu potporu sporazumu.

Od kada je Trump stupio na dužnost, Iran je ostao unutar ograničenja sporazuma, ali je proteklih tjedana iritiran diplomatskim upozorenjima Washingtona. U ponedjeljak je Teheran priopćio kako brzo može obogatiti uran na višu razinu čistoće, ako se dogovor raskine.

Sirija

Sirija - Hama - oslobođenje

General Votel je na raspravi također govorio o situaciji u Siriji. Prema njegovim tvrdnjama, tijekom napada sirijske vojske u Istočnoj Gouti je umrlo više od 1100 civila. Snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, uz pomoć Rusije i Irana, kažu da ciljaju “terorističke” skupine koje granatiraju glavni grad.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley je u ponedjeljak upozorila kako je Washington “spreman djelovati, ako bude morao” i ako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne uspije utjecati na Damask.

General Votel je kazao kako je najbolji način za odvraćanje Rusije, koja podupire Assada, bio kroz političke i diplomatske kanale.

“Sigurno, ako postoje i druge stvari koje se razmatraju, učinit ćemo ono što nam se kaže. Ali ne preporučujem to u ovoj točki”, rekao je Votel, očito sugerirajući na vojnu opciju.

Republikanski senator Lindsey Graham pitao je li prejako reći da je uz pomoć Rusije i Irane Assad “pobijedio” u ratu u Siriji.

“Mislim da to nije pretjerano tvrditi”, rekao je general Votel.

Senator Graham je također pitao je li politika Sjedinjenih Američkih Država u Siriji i dalje uklanjanje Assada s vlasti?

“Ne znam da je to naša posebna politika u Siriji, nego da smo usredotočeni na poraz Islamske države”, rekao je Votel.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija

U vrlo zanimljivoj raspravi s demokratskom senatoricom Elizabeth Warren, general Votel je priznao da CENTCOM ne zna kako se američko gorivo i streljivo koriste u Jemenu.

“Generale Votel, prati li CENTCOM svrhu misija koje puni gorivom? Drugim riječima, tamo gdje lete zrakoplovi opskrbljeni američkim gorivom, što to ciljaju i koji su rezultat misija?”, upitala je Elizabeth Warren.

“Senatorice, ne”, odgovorio je general Votel.

Elizabeth Warren je navela priopćenja da se američko streljivo upotrebljava protiv civila u Jemenu i pitala je: “Generale Votel, kada ste primili ovakva izvješća od vjerodostojnih medijskih organizacija ili vanjskih promatrača, CENTCOM je u stanju reći jesu li američko gorivo ili američko streljivo korišteni u tom udaru?”

“Ne, senatorice, ne vjerujem da jesmo”, odgovorio je.

Gledajući iznenađenje u reakciji generala, Elizabeth Warren je zaključila: “Moramo biti jasni u vezi s tim. Saudijska Arabija je ona koja prima američko oružje i američku podršku, a to znači da mi ovdje snosimo odgovornost. To znači da moramo prozvati naše partnere i naše saveznike odgovornima za korištenje tih resursa”, rekla je.

General Joseph VotelNATOUSCENTCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
6 godine prije

Od utorka a danas objavljeno !??
Evo Trumpovog Krošea napaljenoj engleskoj
“Krasotici” !

Sovoranola
6 godine prije

General je iznio činjenice i realno stanje situacije.Ne pomaže više galama i “drž’ te lopova”.

Duki
6 godine prije

General je podnio raport! A sada je na redu min.financija (ove ali i prošle vlade)da opiše gdje je sprženo i zašto toliko bilijuna $$$ ?
“Borba protiv terorizma – tako što ih podupireš
“Strateški interesi- nafta nikad jeftinija
Asad “diktator- pogledati snimke od prekjučer
ALi istina boli a i taština je zaj…na !

?

MajorJS1
6 godine prije

Zasto imate toliko pravopisnih gresaka u tekstu? Vec sam i ranije to primjetio u drugim clancima. Djelujete neozbiljno, nije ovo neki tinedjerski blog.. Ostalo sve pet samo naprijed 🙂

palermo
6 godine prije

Lik i dalje govori o “iranskoj prijetnji” koja će se najlakše držati pod kontrolom uz pomoć ovog sporazuma. O izraelskoj prijetnji naravno ni slova.
Assad je pobijedio, ali to je Pirova pobjeda. Razorena zemlja, dijelom će i ostati okupirana za sva vremena. Rusiju treba “obuzdavati diplomatski”.
Što nije kritizirao ugovore sa Saudi Barabijom kada je to trebalo? Kao nije znao o kojim se primitivcima u Rijadu radi. Još jedna naknadna pamet.
Ovaj valjda glumi onong “dobrog murjaka”.
Business as usual!

Sparkling
6 godine prije

Opaaaa!! Ovaj nije neki bivši!! Ova ima težinu.

Alen
6 godine prije

Ovaj general je vec jednom dao izjavu u kongresu da je napad na siriju napad na rusiju….

Baba Vanga
6 godine prije

I gdje je sad potemkin,i ostali da cuju samo malo glas razuma sa Americke strane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI