Iran tvrdi da je izgradio podzemne „raketne gradove“ duž obale Persijskog zaliva

Iranske rakete
16 komentara

Teheran je izgradio više “raketnih gradova”, na kopnu i u moru, duž svoje južne obale, otkrio je šef mornaričke revolucionarne garde (IRGC), nazivajući te objekte “noćnom morom” za neprijatelje zemlje.

Mreža uključuje podzemne bunkere, kao i obalne plutajuće platforme, rekao je kontraadmiral Ali Reza Tangsiri u intervjuu objavljenom u nedelju.

“Iran je uspostavio podzemne i priobalne raketne gradove duž obala Perzijskog i Omanskog zaljeva, što predstavlja noćnu moru za iranske neprijatelje”, izjavio je Tangsiri.

IRGC je sada prisutna „svuda“ u ovim vodama – njena mornarica je mobilisala 23.000 pripadnika vojnog sastava i 428 flotila duž južnih granica, dodao je admiral. Tangsiri je takođe nagovijestio nove projektile dugog dometa, kao i potpuno nova vojna plovila „nezamisliva“za neprijatelja zemlje.

Iranski elitni gardijski korpus sigurno ima moć za podzemne objekte, i više puta je nagovješteno da ima dobro skrivene zalihe i lansirne rakete i čak potpuno podzemne fabrike. Do sada nisu dostupni vizuelni dokazi o mornaričkim jedinicama IRGC-a.

U Perzijskom zaljevu je došlo do porasta strane vojske od prošlog ljeta, poslije niza pomorskih incidenata, uključujući misteriozne napade na naftne tankere. SAD i Velika Britanija brzo su okrivili Iran za ove incidente, ali Teheran je negirao optužbe, ukazujući na nedostatak dokaza. Washington je posebno rasporedio dodatne snage u to područje kako bi osigurao “sigurnu” plovidbu.

Iran je, sa svoje strane, oduvijek tvrdio da je u stanju da jednom rukom pruži svu potrebnu bezbjednost u regionu i pozvao je strane države da se drže dalje od problematičnih voda.

iranPerzijski zaljevrakete
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emi
3 godine prije

Utvrđenja ni utvrde nikad nisu dobijale moderne ratove. Bačen novac.

Max
3 godine prije

Pročitah ovaj Interviju na topwar.ru i mislim kako Bi bio dobar za Logično Hvala vam.. Eto to je snaga Irana iz dana u dan raste osobito po pitanju raketa ali prave i vlastite avione brodove dronove bacače i što god im treba, Sa strateškog gledištta zadovoljena su dva elementa zaštita morske obale i raketnog arsenala od zračnih napada zbog dubokog i sigurnog smještaja avioni ne bi mogli ništa.

VasilisaPremudra
3 godine prije

Ako Iranci vele da su izgradili podzemne raketne gradove, onda su ih izgradili.
Iskustva s podzemnim objektima imaju, i to tisucljetnog.
Podzemlje je Irancima tradicionalno jednako bitno kao i – povrsina zemlje. Ako ne i bitnije. Pitanje opstanka, reklo bi se.

Osim primjerice podzemnih kanala za navodnjavanje, spremista za led ili drevnih rashladnih sistema, Iranci su pod zemlju smjestali i citave gradove. Jedan takav sam imala prilike i sama posjetiti.

Nūshābād je 1500 godina stari podzemni grad zacudne arhitekture na rubu Maranjab pustinje, na dubini do impresivnih 18 metara.
Samoodrziv je zahvaljujuci vodoopskrbi sistemom kanala, spremnicima hrane, sistemu ventilacije, tunelima koji povezuju individualne prostorije, rijesenim sanitarnim cvorom, tajnim prolazima/izlazima/ulazima, zbunjujucim labirintom i zamkama za eventualne agresore…i nikada nije bio osvojen.
Bit ce da su Iranci i tada vrlo dobro znali sta (g)rade.
comment image

Strop/plafon – kupola u Nūshābādu…tisucljece i pol star podzemni grad
Photo by author vasilisapremudra

VasilisaPremudra
3 godine prije

Uz ispriku, ovaj je komentar (tehnička) proba

*Ime
3 godine prije

Jbg, Putin im je daljinski isključio famozne S sustave dok cionisti nisu ispalili rakete 🙂

alex
3 godine prije

Jedna neutronska bomba lako to očisti. Bio bi to za Amere rat kao rat doseljenika protiv Indijanaca. Bez nuklearnog naoružanja, Iran je smijurija i za Izrael, a kamoli za USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI