Iran uhitio skupinu terorista povezanih s SAD-om

Uhapsen
4 komentara

Objavljeno je da je obavještajna operacija ciljala šefa Tondara, malo poznate iranske kraljevske grupe sa sjedištem u Los Angelesu u Kaliforniji, čiji planovi uključuju svrgavanje Islamske Republike i obnovu iranske monarhije.

Iran je uhitio Jamshida Sharmahda, navodnog voditelja terorističke skupine Tondar (”Grom”), objavilo je u subotu Ministarstvo obavještajnih službi.

Iranski mediji navode kako su šefa Tondara “uhitile iranske snage tijekom komplicirane obavještajne operacije”, a njegovo uhićenje nazvano je “teškim udarcem” za tu organizaciju.

Nije razjašnjeno kako ili gdje se dogodilo uhićenje. Ministarstvo obavještajnih službi obećalo je da će naknadno pružiti dodatne informacije.

Tondar, poznat još kao”Vojska Kraljevske skupštine Irana” ili ”Kraljevska skupština Irana”, rojalistička je skupina koja želi provesti promjenu režima u Iranu i vratiti monarhiju, koja je vladala zemljom prije revolucije 1979. Grupa je potvrdila odgovornost za bombardiranje džamije Seyedal-Shohada u južnom iranskom gradu Shirazu u 2008. godine, u kojoj je ubijeno 14, a ranjeno 202 osobe. Dvije osobe za koje se vjeruje da su povezane s tom skupinom uhićene su i pogubljene 2010. godine. Vjeruje se da je skupina odgovorna i za atentat u Iraku koji je proveden 2010. godine na iranskog nuklearnog fizičara Masouda Alimohammadija.

Organizacija je optužena i za planiranje niza drugih napadačkih terorističkih i sabotažnih napada, uključujući plan uništavanja brane Sivand koja se nalazi u provinciji Fars, na jugu Irana.

Iran je optužio Tondar za planiranje daljnjih terorističkih napada te je pozvao SAD na izručivanje osoba za koje se vjeruje da su povezani s tom grupom. SAD ne klasificiraju ovu skupinu kao terorističku organizaciju,  no osim toga SAD su navodno skupini dopustile i slobodno djelovanje iz njihove matične baze koja se nalazi u Los Angelesu u Kaliforniji. Iz te bazeTondar koristi različite radio i televizijske postajekoje u svom sadržaju pozivaju na nasilno svrgavanje iranske vlade.

obavještajne službe
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Što će im ovi?!? Šta nemaju dovoljno svojih terorista?

Max
3 godine prije

Tako se radi protuteroristička akcija; 1. Lociraj 2. Pratiiš 3. Uhitiš. Ili se možda likvidira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI