Senator potvrđuje da su SAD pomogle Ukrajini u kontraofanzivi

Ukrajinska vojska
19 komentara

Aktivna podrška SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a – kao i razmjena obavještajnih podataka između Washingtona, Londona i Kijeva – bili su od ključnog značaja za pomoć ukrajinskim trupama da ostvare “velike dobitke” tokom njihove kontraofanzive u regiji Harkov, rekao je senator Mark Warner za CNN u nedjelju.

“Ova vrsta saradnje pokazuje snagu naše kombinovane vojne obavještajne službe”, rekao je Warner, koji je šef obavještajnog odbora američkog Senata, dodajući da američka i britanska obavještajna zajednica “rade s Ukrajincima”. Senator, međutim, nije dao nikakve detalje o prirodi ove “saradnje” .

Warner je također pozdravio, kako je rekao, “ogromnu podršku SAD-a i naših saveznika iz NATO-a” koji “brinu da Kijev dobije vojnu opremu koja je “potrebna” ukrajinskim trupama. Njegove riječi došle su usred masovne ukrajinske ofanzive uz korištenje oružja koje su isporučile SAD i druge zapadne zemlje.

U napadu koji je u četvrtak započeo u oblasti Harkov, rusko Ministarstvo odbrane je najavilo povlačenje svojih trupa iz nekoliko naselja na sjeveroistoku Ukrajine, uključujući grad Izjum. Moskva je tvrdila da je taj korak preduzet u cilju jačanja ruskih snaga u regionu Donjecka. Kijev je slavio rusko povlačenje kao pobedu.

U subotu je New York Times izvijestio da su Kijev i Washington intenzivirali razmjenu obavještajnih podataka, a Ukrajina je otkrila svoje planove za kontraofanzivu SAD-u u pokušaju da dobije veću pomoć. U izvještaju se također navodi – pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika – da su Washington i Kijev “stalno” razgovarali o načinima da ometaju rusku ofanzivu.

Rusija je ranije više puta upozoravala SAD da ne daju oružje i obavještajne podatke Kijevu, tvrdeći da bi takve akcije mogle dovesti do toga da SAD postanu strana u sukobu.

kontraofanzivaobavještajne službeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Izostavio je reći da u borbama učestvuju regularni vojnici USA-NATO vojske, pod maskom “plaćenici” , komandne štabove su potpuno preuzeli USA-NATO oficiri, modernim oružjem upravljaju USA-NATO vojnici, a logistička i obaveštajna struktura USA-NATO u punom kapacitetu učestvuje u svim borbenim dejstvima. Izgleda da Rusi nisu to očekivali i kao često do sada ispali su naivni. Verovatno će se Rusi opametiti i promeniti taktiku da sa malim snagama taktiziraju, pa će morati promeniti i naziv “specijalna pperacija” . Ameri i NATO snage vode klasičan rat protiv Rusije, pa će i Rusi morati da odgovore na isti način.

rade
1 godina prije

Naravno da Nato ratuje na strani ukrajine,ali su se malo previse zaigrali.Nato ce i dalje uz pomoc brojnije ukrajinske pjesadije napredovati prema Rusiji,a kada dodju do granice onda ce se Rusi morati braniti nuklearnim oruzjem.

hiber
1 godina prije

Sad kad su Rusi preuzeli dodatno opremanje Ukrainske vojske, Ameri im trebaju samo za dalekometno oružje. Donacija Rusa je bila izdašna i oklopom se može opremiti cijela oklopna divizija čime je Rusija prestigla svoje EU zapadne partnere, osim možda Poljske i Baltika. Dakle, više je Putler postigao u uništenju ruske vojske nego što bi Amerika to mogla u 100 godina.

Ringo10
1 godina prije

Nemaju Rusi u Ukrajini dovoljno ljudstva. DA je tu milijun vojnika mogli bi se oni jebat sa svojim obavjestajnim podacima

Max
1 godina prije

To su oni i odradili jer Ukrajinci nisu mogli braniti ni Kijev a sad su zauzeli 3000 km2 u tri dana ali su ušli i u prazan jer su Rusi otišli umjesto da brane područje.

gargamel
1 godina prije

Što su ukri imali, to su potrošili. Bolnice i mrtvačnice pucaju po šavovima, sumnjam da postoji afrodizijak da digne moral.I najgluplji rusofob bi morao shvatiti, da su ovakvim povlačenjem ,Rusi isterai zvjerad na čistinu. Jaka neka stvar, povlačenje. Pa to Rusija radi u svakom rat, čak su i Moskvu dali Napoleonu, koji nije znao šta da radi s tim ” poklonom” . Zato kupite kokice, bensedine i uživajte u sledećoj epizodi.u,

petar schroder
1 godina prije

Nama ne treba taj senator nista da govori Ptice na grani znaju DA SE OVDJE VODI RAT IZMEDU AMERIKE I RUSIJE PREKO UKRAINE.Ovaj glumac koji se javlja svaki dan je placen da glumi PREDSJEDNIKA u ratu.ON POSJEDUJE LUKSUZNE NEKRETNINE U LONDONU FLORIDI TOSKANI GDJE IZNAJMLJUJE SVOJU VILU BOGATIM RUSIMA Zao mi je Ukrainaca koji ginu svaki dan za ovoga glumca koji nece mir.Amerika je uvukla u ovaj rat EVROPU Evropa nema nista sa ovim ratom.Sada ce placati veliku cjenu , jer im Rusi vise ne daju jeftini plin.Amerika hoce da prodaje Evropi SKUPI UKAPLJENI GAS Ljudi u njemackoj su poceli da dobivaju racune za plin i mnogi su se sokirali .Danas je BILD OBJAVIO DA NEKI MORAJU DA PLATE MJESECNO UMJESTO 180 euro SADA PREKO 2268 EURO MJESECNO: gas.TO SE ZOVE NOVI RESET KLAUSA SCHWABA :NECES IMATI NISTA A BITI CES SRETAN:Ovaj rat je bio planiran od Amerikanaca i Nato… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI