Novi američki ultimatum „saveznicima“: Ili Huawei ili mi!

Donald Trump
72 komentara

Embargo, sankcije, trgovinski rat, ucjene, prijetnje i pokušaji destabilizacije kako „neprijatelja“ tako i „saveznika i partnera“ su arsenal svih američkih uprava, ali su trenutno dosegle najvišu razinu poslije Drugog svjetskog rata. Očiti gubitak konkurentskih prednosti na globalnom tržištu, SAD energetsko, tržište zrakoplova, automobila i sektora visoke tehnologije, da spomenemo samo neke,  pokušavaju očuvati gore navedenim mjerama. Ali svaka izjava, prijetnja i korak u tom smjeru samo potvrđuju strmoglavi pad Sjedinjenih Američkih Država kao svjetske supersile, status koji su uživale tijekom ’90-ih i ranih 2000-ih.

Plinovod Sjeverni tok 2 će biti sigurno gotov, Turski tok je pušten u rad, LNG terminal Klaipeda u  Litvi kupuje jeftiniji ruski ukapljeni plin, ali nije jedini. Sada američka uprava pokušava spasiti tržište visoke tehnologije i 5G usluge. Hoće li uspjeti? Vidjet ćemo. Sve ovisi o reakciji europskih „saveznika“, gdje se odozdo budi otpor diktatu Washingtona i političke elite će, prije ili kasnije, morati slušati volju građana, ili će biti pometene od strane suverenističkih stranaka, koje se pogrešno u medijima prikazuju kao „fašističke“.

U ratu u kojem očito gube, SAD su poručile da uskoro više neće dijeliti bilo kakve obavještajne podatke sa zemljama koje budu upotrebljavale opreme ili instrumente spojene koji se mogu na bilo koji način „umrežiti“ s nekim od sustava kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei Technologies.

Prema izvješćima agencije Reuters, sve je počelo prijedlogom zakona kojeg je u srijedu predložio republikanski senator iz Arkansasa Tom Cotton. Ova mjera, ako je odobri Kongres, spriječila bi Washington da dijeli osjetljive informacije vladama koje kineskom divu iz Shenzena omogućuju da unutar njihovih granica koristi 5G tehnologiju ili koje koriste bilo što od visoke tehnologije marke Huawei.

Sjedinjene Države već duže vrijeme provode globalnu kampanju protiv tvrtke koju je osnovao Ren Zhengfei jer bi, prema američkim vlastima, Huawei mogao špijunirati kupce u ime vlasti iz Pekinga. Kako su među kupcima i „partnerske“ zemlje Bijele kuće, za Trumpovu administraciju je „problem što bi nesavjesni i neoprezni saveznici povjerljive informacije nenamjerno proslijediti Kini“.

Vraćajući se ovdje na tajni program nacionalne sigurnosne agencije kojeg je otkrio Edward Snowden je bespredmetno, jednako kao i rezultati službenih istraga u EU u kojima stoji kako kineska tehnologija nema takozvane „back door“ prolaze kroz koje može prikupljati informacije. Uvijek je slučaj da je „istina“ ono što kaže Bijela kuća, a za to nisu potrebni nikakvi dokazi.

Prošle godine, nakon mjere koju je potpisao predsjednik Donald Trump osobno, Washington je Huawei stavio na crnu trgovinsku  listu zbog “pitanja nacionalne sigurnosti”. Nevažno je što je Kina oduvijek odbijala da ima bilo kakvu suradnju s Huaweijem u tom smislu i nudila dokaze i pojašnjenja trećih strana, jer pravdanja Pekinga nisu uspjela razuvjeriti američki Kongres.

Vazali Washingtona moraju birati: Ili Huawei ili zaostala američka tehnologija

Vreme predstavljanja zakona u proceduru nije slučajno. Za nekoliko dana Ujedinjeno Kraljevstvo će morati odlučiti kako ažurirati svoju telekomunikacijsku mrežu. Ne isključuje se mogućnost da se London osloni na Huawei tehnologiju, čak i ako se, nakon američkog upozorenja, scenarij može radikalno promijeniti.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u vrlo dobrim odnosima s Donaldom Trumpom, morat će donijeti tešku odluku. Ili će zemlji osigurati najbolje tehnologije na tržištu, a one Huaweija su u određenom smislu top ponuda, ili će odbiti Huawei kako bi zadržao dijeljenje obavještajnih podataka sa Sjedinjenim Državama i ostao u skupini „Five Eyes“ , obavještajnoj skupini koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland?

S ovim složenim izborom će se vjerojatno suočiti i mnoge druge europske zemlje, uključujući našu, iako konačna odluka službenog Zagreba o ovom pitanju uopće nije upitna.

Senator Cotton, dugogodišnji kritičar Huaweija, ne želi odstupiti ni korak u svojim planovima.

“Sjedinjene Države ne bi trebale dijeliti vrijedne obavještajne informacije sa zemljama koje daju Huaweiju da slobodno djeluje unutar njihovih granica, jer je ova kompanija produžena ruka Komunističke partije Kine i tako će Peking dobivati vrijedne obavještajne podatke”, rekao je Cotton, prenosi agencija Askanews.

Manjak obavještajnih izvješća američkih agencija su rizik ili ne?

Trenutno je Cottonov prijedlog još uvijek prijedlog zakona, ali se u međuvremenu treba zapitati što bi se moglo dogoditi u slučaju zemljotresa. Drugim riječima, postojeći obavještajni odnosi između Sjedinjenih Država i priličnog broja „saveznika“, koji su tradicionalno odani Washingtonu, raspali bi se. Isti bi slučaj bio s mnogim europskim zemljama, isključujući one poput Poljske baltičkih država, nažalost i Hrvatske, koji bez pogovora izvršavaju zapovijedi koje dobivaju iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

U najgorem slučaju, nitko ne bi dijelio osjetljive informaciju ni s kim, uključujući i podatke o terorističkim prijetnjama. Jasno se vidi da je novi kurs Washingtona svakoga pritisnuti uza zid, uz poruku: „Ili izaberite nas ili Huawei.“

“Molim sve naše saveznike širom svijeta da pažljivo razmotre posljedice poslovanja s Huaweijem zbog svojih nacionalnih interesa”, poručio je senator  je Cotton.

Nije teško primijetiti da ovo uopće nije „molba“, već ultimatum. Situacija oko ovog pitanja je prilično fragmentirana. Australija i Japan  su Huawei odmah izbacili s posla. Međutim, mnoge vlade Europske unije to nisu učinile. Njemačka, Francuska i Italija, tri europske sile, po broju stanovnika i važnosti njihovih ekonomija, bez obzira na krizu kroz koju prolaze, do sada nisu podržale američke zahtjeve, ali će vrlo brzo morati odabrati stranu na kojoj će biti.

Ali čak i ako pozitivno odgovore na američke zahtjeve, zar u europskim prijestolnicama koje pružaju kakav takav otpor američkom diktatu, zaista misle da je ovo posljednju ultimatum iz Washingtona? Naravno da nije, jer će nakon ovog uslijediti novi, za neku drugu pogodnost na tržištu ud preko 500 milijuna ljudi u EU. Stoga je krajnje vrijeme da se kaže „Ne!“, čak i ako to znači prekid obavještajne suradnje s američkim službama. Koliko su to napada u Europi spriječili CIA, NSA i druge američke službe? Koliko je poznato, vrlo mali broj, možda nijedan, osim ako izuzmemo onaj koji je za Novu godinu trebao biti počinjen u Sankt Peterburgu, ali to nema veze s Huaweijem i ovdje se Trump htio „približiti“ Moskvi, kako bi dao poticaj Henryu Kissingeru koji je u nedavnim pregovorima u Kremlju kursa Rusije pokušao odvratiti od jačanja strateške suradnje s Pekingom, što mu nije pošlo za rukom. Što dobivamo ako jednom, dva, tri ili tko zna koliko puta pokleknemo pred nasilnikom? Ništa. On će se i dalje ponašati isto, a mi ćemo biti bijedne vazalske države „ograničenog suvereniteta“.

Huaweiobavještajne službeultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgvaca
4 godine prije

Sve je ovo dobro. Netreba ocekivat da ce Plenkovici Merkelove i Makronovi danasnji se suprostavit Jamericima. Ali upravo ovakvi Ultimatumi radjaju politicare od sutra koji ce se suprostavit vazalskon politici njihovih vlada. Vrijeme ja na nasoj strani. Povjest se nije mjenjala od danas do sutra. Da je netko 1990 rekao da ce USA za 30 godina se ovako srozat bio bi odveden u ludnicu. Svakim danom Imperijum je slabji i slabji.

Frodo
4 godine prije

Ovako bih rekao:ionako nas svi špijuniraju i s 4G a špijunirat će nas i dalje pa barem da izaberemo bolju i jeftiniju.

shumadinac
4 godine prije

“… jednako kao i rezultati službenih istraga u EU u kojima stoji kako kineska tehnologija nema takozvane „back door“…

Ako ćemo zaista pošteno onda nas gornjom rečenicom prave magarcima. Nije to zamrzivač pa pregledaš sa svih strana i utvrdiš sastav. Softver se apdejtuje ali i apgrejduje i tada može da ima neke “nove funkcije”. Zato Ameri imaju pravo kada kažu da prenos podataka može biti kompromitovan. Da Rusi tako nešto tvrde siguran sam da bi bili podržani.

Drugo je pitanje da li iko normalan šalje osetljive podatke internetom bez obzira na zaštitu – tu je dokaz stvarnih namera Amera.

p.s. Hablov teleskop je poslan u svemir sa neispravnim sočivom što je bio strašno skup promašaj. Međutim, ta greška je otklonjena pomoću odgovarajućeg softvera tako da je teleskop radio punom snagom i pomoću njega su napravljena mnoga značajna otkrića. Pa vi vidite…

Trubadur
4 godine prije

Ako pogledam naslov, onda normalno biram Huawei….

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Trumpe, kaki ti je mobitel?
Iđe, goni…. šta će mu bit.
Nije mu dosad još ništa ošlo, nega pumpa od vode.
A ovo…. potrošno, minjam kad šta triba.
Dobia, jeftino…. Neki Ua…. Hua.
Kraden iz Njemačke.

Mercury
4 godine prije

Nevezano za temu…

Jel ima netko Huawei i ako ima, da li je primjetio ikakve probleme kod tagiranja slika sa geolokacijom?

Ivo
4 godine prije

G5 tehnologija je ekstremno štetna, a jedina svrha tolike brzine prenosa podataka je upravljanje svim mogućim uređajima kojimaa se koristimo, od automobila do frižider a, plus nadgledanje novih generacija robota koji će raditi sve umjesto nas, uključujući i vojne i policijske poslove. Hoće li biti Huawei ili neka druga firma, nebitno.
Što se tiče prijetnji o nedijeljenju informacija oko terorizma, one se pogrešno čitaju.
99,9% svih terorističkih akcija su akti državnog terorizma, od čega na usa i izrahell otpada 95-98%.
Drugim riječima, kad ameri nekom kažu da s njim neće dijeliti obavještajne podatke, govore im da će im organizirati terorističke napade u zemlji ukoliko ih ne poslušaju, o čemu god da se radi.
Što znači, tko krene na Huaweijevu 5g tehnologiju, može očekivati bombaške napade po gradovima, ubojstva političara, rušenja aviona i slične sitnice. Izbor definitivno nije lagan.

imalijosnade
4 godine prije

od svakoga, samo ne od usratora

Davor drugi
4 godine prije

Otpor prekilave Europe prema USA i njenoj sve većoj aroganciji je jako spor, puzajući. Njemačka ustrajnost na Sjevernom toku 2 je u svakom slučaju za Nobela i iznenađenje stoljeća, sad je samo pitanje hoće li se preliti čaša ako ih i po pitanju Huawei nijemci ignoriraju. Ako im USA dovede u pitanje samo auto industriju i moguće carine na njemačke proizvode, mislim da njemci automatski polažu sva oružja i potpisuju kapitulaciju. Tada na scenu stupa deal, auta bez carine iz EU u zamjenu za GMO sranja.

Alen
4 godine prije

Još jedan monopol što su izgubili , ostaje još onaj glavni , monetarni..

Mozart
4 godine prije

Stvarno su dosadili i Bogu i sotoni . Neka idu na mars i ostave ovu posilovanu planetu na miru. Ustvari cudim se da s njima netko ima posla kad rade protiv pravila slobodne trgovine. Jezivo nasilna nacija tj familije koje su okupirale ameriku.

zgvaca
4 godine prije

Ovdje svi pocjenuju CIAe. Oni imaju toliko podataka da svi normalni ljudi bi ih se tribali bojat. Zar vi stvarno mislite da Strauss Kahn je u New Yorku slucajno otkriven dok trci za onon sobaricon? Da je Hrvatska slucajno dobila podatke kako Slovenci mute oko Arbitraze? Kako u Makedoniji se jedan Predsjednik malo hvali a tonski zapis padne u krilo najvecem njegovom rivalu? CIAe nije tu da nas stiti od Terorista. CIAe je tu da nase politicare drzi na uzici. Ona ima od svih njih svoj Dosije. Ako nepleses kako oni sviraju sutra imas skandal.

MRMO
4 godine prije

ako je on cudoviste jer je htio- a ti kobilo u konjskoj kozi sto si ti KAD SI UCINIJO !!!!! FUJJJJJ

Weteran
4 godine prije

Donalde:
Gazi crve i žohare!
Impotentna EUnija, predvođena Končitom Vurst, ništa osim prezira ne zaslužuje!

NE huawei
4 godine prije

… ne huawei jer ne moze kad su kinezi i kinezi nisu u nikakvoj alijansi sa zapadom ( ni EU, ni NATO). Zbog toga treba ATT, Motorola, Lucent, Qualcomm, Texas instruments, Zhone technologies …

mladen3x
4 godine prije

“nažalost i Hrvatske, koji bez pogovora izvršavaju zapovijedi koje dobivaju iz američkog veleposlanstva u Zagrebu”-ovdje se jasno vidi politika HDZSDP koja nas godinama koči.Nitko ne kaže da se moramo Amerima oduprijeti onako,kako bi rekli na prvu,ali,da se nemožemo oduprijeti politici koja nas prvo uništava iznutra pa tek onda izvana to možemo.Prijedlog je da ne krenemo oštro tipa Pernar,Kolakušič i slični nego da krenemo tipa Škoro i riješimo unutarnje stvari pa tek onda da krenemo malo oštrije prema vanjskoj politici.Malo,onako,ispod radara,ali za to trebamo pametne ljude i vodstvo koje se ne prodaje za bilo kakvu lovu,onako,iskrene i poštene ljude.

Starina
4 godine prije

Ako je istina da je 5G tehnologija štetna za organizme a i opasna zbog totalne kontrole onda treba zbroji neke stvari.
Neki su vrlo oprezni zbog zdravlja kao npr. Švicarci
https://vijesti.hrt.hr/544582/svicarci-prosvjedovali-protiv-5g-antena
https://2012-transformacijasvijesti.com/5g-mreza-frekvencijski-armagedon-za-tijelo-i-um/nakon-uvodenja-5g-tisuce-svicaraca-prosvjedovalo-a-evo-i-zasto
A neki kažu da je glavna opasnost kontrola:
https://m.youtube.com/watch?v=KcMAYJLkehc
Ako je tako onda je ova borba između Amerike i Kineza samo šou da se s krene pažnja sa štetnosti i glavnog cilja a to je potpuna kontrola stanovništva.
Dok se raja zabavlja tobožnjom borbom tehnologija se polagano progurala u umove i domove ljudi braneći “svoje” odnosno “pravednije”. A da nema te “borbe” ljudi bi se fokusirali samo na štetnosti.

Ivi.tz
4 godine prije

Sve fino receno u tekstu.samo jos treba reci…ameri pa ZAKASNILI ste…gotovo je… KINA,RUSIJA i jos mnoge presisali su vas.

Radoznalko
4 godine prije

Ako može, čisto informativno, Koliko vas ima američki uređaj ili bilo šta korisno u upotrebi?
+ ima / – nema

fićo
4 godine prije

Sve više liči na Adolfa,a Švabo i jeste.Nisu mnogo bolji ni ti njegovi saveznici i to je zlo.A tu smo i svi mi Balkanci.Tramp je bio nada,a obično nada dođe glave.Ta njegova živina će verovatno poviti repove,tačno po onom redu kako su i pred Hitlerom svi skidali mudante.Biće opet neki izdvojeni partizanski pokreti i sila će se preračunati i doživit poraz koji opet neće biti kapitalizovan.

Miki
4 godine prije

Evropa je nula bez SAD! Potpuno vojno nesposobna. Amerikanci su u 2 SV ginuli za Evropu. A jedna nacistička Nemačka je pokorila gotovo celu Evropu.

Spektator
4 godine prije

5G tehnologija je još uvijek u razvoju a velike brzine su samo jedan od aspekata, tu je još komunikacija s prometalima te podrška primjenama manjih brzina ali velike pozdanosti. Opasnost od zračenja je manja nego za postojeće mreže. Strah SAD nije od mogućnosti prisluškivanja, jer sve bežične mreže se mogu prisluškivati, nego od tehnološke ovisnosti zapadnih zemalja o kineskoj tehnologiji koja je bolja i jeftinija od američke. Sličan je slučaj sa zabranama izgradnje ruskih plinovoda te prisiljavanjem na izgradnju LNG terminala. Trumpov način vođenja biznisa uz zavrtanje ruku.

Splitexpres
4 godine prije

Ako treba birati,izbor je jednostavan,Huawei !

Mickey
4 godine prije

………a prisluskvanje Merrkelove i Nemacke Vlade !? Samo kazem,………

Zowa
4 godine prije

Konačno iscurila istina o Huawei telefonima..reko Tramp da Huawei ulazi u baze podataka bolnica i da može mijenjat krvne grupe,što bi bilo pogubno za ranjenike u slučaju rata…još dodaje da su toliko ušli u informatički sistem država da im mogu isključit plin i struju jednim potezom.. Otkad sam to pročito,čučim u mraku sobe,cuclam palac i plačem ko Ronaldo kad ga trener u 17.min izvuče iz igre…😭 Sunce ti jebem,ja imam Huawei p9 lajt..prošli tjedan sam ga zaboravio uzet na poso i kad sam se vratio,đubre telefonsko mi ušlo u špajzu i poždero pol gajbe pive i popišo se u turšiju.. Susjed Slavo nabavio p20 pro…taj je još gori!! Čim ga ostavi na punjaču i ode iz kuće,ovaj se otrgne s kabla,poludi,počne mahnito nazivat 112 i vibrirat…ulazi u kokošinjac,pijevca ispituje đe je bio 91′ i skače na kokoši.. Pred 2 tjedna uzo sam Huawei p30…eno ga,još stoji zapakiran u kutiji pod… Čitaj više »

Imra
4 godine prije

Većina današnjih zala koja snalaze svijet potiče od kauboja kojima je u genima nasilje i pohlepa,vlast pod svaku cijenu.Miješaju se i kuhaju gdje god mogu,izazovu masovne migracije pa nama uvaljuju izbjeglice a oni brste sta stignu.Oni grade zid a nama bi spočitavali žicu da nisu cionisti već odradili posao,pa ni žice nemamo.Navijam za kineze

KUga
4 godine prije

Nemojte tako nisu svi amerikenjci losi, postoje i dobri amerikenjci ali oni dobri su smijesteni na Arlingtonu i slicnim adresama, adbogda ih uskoro bilo sto vise na Arlingtonu.

Savovic Danilo
4 godine prije

Trump nastavlja sa uslovljavanjem I saveznika I nesaveznika da se odreknu inostrane robe,sto energetske(Rusija),sto tehnoloske(kina) I prihvate skuplje I losije proizvode made in USA,zbog jacanja ekonomije I suprostavljanje njihovom sve vecem uticaju u svijetu,a istovremenom sopstvenom padu.Koristi sve trikove kojima raspolaze a vidjecemo u danima koji dolaze ko se odlucio za sta:ili za dobrobit svojih gradjana i vecu ekonomsku korist ili ostati bezrezervni poslusnik Amerike a protiv interesa sopstvenih gradjana I ekonomije

Patak
4 godine prije

Do kad će Europa klecati pred USA meni nije jasno

mop mare mj
4 godine prije

Gradska banka, pružamo gotovinske kredite od 5000 do 50000 eura, 50000 do 300 000 evra po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu.
Ako vam treba pomoć, recite nam beskrajni stres plaćanja.
  pošaljite nam e-poštu na ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI