Iran započinje s ratnim igrama usred rastućih napetosti s Azerbajdžanom i navodne ”cionističke” prisutnosti

Iran-Vojne igre
6 komentara

Iranska vojska započela je velike vježbe u sjeverozapadnom dijelu zemlje, uključujući bespilotne letjelice, oklopne jedinice i helikoptere usred rastućih napetosti s Azerbajdžanom.

U petak ujutro iranske kopnene snage započele su vojnu vježbu “Fatehan (osvajači) Kheibara”. Brigadni general Kiomars Heidari rekao je iranskim novinskim agencijama da su vježbe planirane radi testiranja naoružanja, vojne opreme i procjene borbene spremnosti.

Brigadir je dodao da će vježbe poboljšati borbenu spremnost oružanih snaga stacioniranih u regiji i sugerirao da su zakazane. Oklopne jedinice, topništvo i bespilotne letjelice iz divizija Kopnene vojske bile su podržane helikopterima iz zračnih snaga Kopnene vojske.

Dijeleći fotografije vježbi na internetu, novinar Heshmat Alavi rekao je da su vježbe neke od najvećih koje je Teheran ikada održao, ističući rastuće napetosti sa susjednim Azerbajdžanom.

Čini se da snimke podijeljene u četvrtak pokazuju kako se iranske snage okupljaju na području prije planiranih vježbi.

Dok su neki dužnosnici u više navrata sugerirali da su vježbe čisto rutinske, drugi su nagovijestili pogoršanje odnosa s azerbejdžanskim susjedima i prisutnost ”cionista”.

U srijedu je brigadni general Mohammad Pakpour, zapovjednik kopnenih snaga Zbora garde Islamske revolucije, rekao novinarima da Iran neće tolerirati da njegovi susjedi postanu “utočište i baza za prisutnost i izvor lažne aktivnosti lažnog cionističkog režima”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh također je izjavio da Teheran “neće tolerirati prisutnost cionističkog režima u blizini naših granica”. Primjedbe se naizgled pozivaju na veze Azerbajdžana s Izraelom.

U intervjuu turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu u ponedjeljak, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je “iznenađen” planiranim iranskim vježbama, ističući da su one bez presedana u posljednjih 30 godina. “Zašto sada? Zašto baš na našoj granici? Ova pitanja postavlja azerbejdžanska javnost, a ne ja”, rekao je Alijev.

Azerbajdžan i Izrael uživali su u poboljšanju odnosa posljednjih desetljeća, pri čemu je prvi drugoga opskrbljivao naftom, a drugi prvoga vojnom opremom. Iako su odnosi bili dobri već nekoliko godina, to se osobito pokazalo prošle godine kada su azerbajdžanske snage koristile izraelsko oružje, sa značajnim uspjehom, u sukobu s Armenijom oko Nagorno-Karabaha.

Nedavno je Teheran naizgled uzrokovao bijes zbog uhićenja dvojice iranskih vozača kamiona koji su prelazili azerbajdžansku granicu prema Armeniji.

Azerbajdžaniranvojne igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmne
2 godine prije

zar nisu siiti i jedni i drugi?

Max
2 godine prije

Iran reagira na spletke Izraela

Allestrella
2 godine prije

Dobrodošli na najbolji sex dating site — H­o­ts­e­n­n­.­C­om

mel mor
2 godine prije

nek ratne igre prestanu

gigi pinna
2 godine prije

Zašto stavljate cionističku prisutnost u Azerbajdžanu pod navodnike? Zna se da su i Turska i Izrael na strani Nosonje Alijeva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI