Iranska vojska pokrenula veliku vojnu vježbu u blizini Perzijskog zaljeva koji je uključivao korištenje komandosa i padobranskih postrojbi

Iranska vojska velika vojna vjezba
64 komentara

Iranska vojska započela je veliku vojnu vježbu u kojoj su sudjelovale jedinice komandosa i padobranaca. Vježbe su posljednja u nizu ratnih igara koje je zemlja održala posljednjih tjedana, usred sve većih napetosti koje postoje u Perzijskom zaljevu.

Vježba nazvana “Eqtedar 99” (“Snaga 99”) započela je u južnom Iranu blizu ušća Zaljeva rano u utorak. Ratnu igru organizirala je kopnena vojska zemlje, uz potporu zračnih snaga i zrakoplovnih jedinica.

“Kopnene snage danas su postigle značajne operativne sposobnosti na polju bespilotnih letjelica i projektila”, rekao je zamjenik zapovjednika iranske vojske brigadni general Mohammad Hossein Dadras, citiran od lokalnih medija. “Snaga i sposobnosti kopnene vojske u odnosu na prijetnje pokazat će se tijekom vježbe Eqtedar 99.”

Snimka vježbe koju su objavili iranski državni mediji prikazuje kako se komandosi iskrcavaju iz helikoptera u pustinji i kako se velika padobranska jedinica spušta iz transportnih zrakoplova, dok mehanizirane jedinice pružaju potporu zračnom pješaštvu.

Posljednjih tjedana Teheran je održao niz različitih vježbi u kojima su sudjelovale različiti rodovi vojske zemlje. Prošlog tjedna iranska elitna postrojba Islamske revolucionarne garde (IRGC) održala je dvodnevne ratne igre, usredotočene na upotrebu balističkih projektila i bespilotnih letjelica-kamikaza. Rakete su lansirane na kopnene ciljeve, kao i na lažne ratne brodove koji su se nalazili oko 1.800 km od mjesta lansiranja.

“Nedavne ratne igre za cilj imaju demonstrirati neprijateljima volju i želju iranske nacije u obrani svoje neovisnosti i teritorijalnog integriteta”, rekao je zapovjednik IRGC-a general Hossein Salami za državnu TV nakon vježbi. “Naši su prsti na okidačima u ime naše nacije.”

Međunarodne napetosti u posljednje su vrijeme posebno visoke u nemirnim vodama Perzijskog zaljeva. Eskalacija je uslijedila nakon što je IRGC zauzeo južnokorejski tanker, zbog navodnog “zagađenja naftom,” koje je tanker navodno izazvao. Incident je potaknuo SAD na raspoređivanje svoje podmornice u Zaljev, ali i na promjenu odluke o povlačenju nosača klase USS Nimitz s Bliskog istoka.

Eqtedar 99Hossein SalamiiranVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

Znaju IRANCI šta ih čeka narednih dana-a to je žešći rat jer oni se neće odreći programa koji su u sporazumu naveli Amerikanci, rat je neizbjezan-Izrael najavljuje preventivni udar na postrojenja za proizvodnju uranijuma, samo se čeka prisega lešine zombija Bidena

Pero
3 godine prije

Kakva je to skalamerija od vojne opreme iz 1967 godine????
Sta se mule misle sa tim boriti protiv Izraela??
Unistice ih Izrael za sedam dana.

Amazon
3 godine prije

Iranci misle da će sve riješit sa raketama isto kao i sjeverno-korejci. E pa bez zračne i protu-pomorske raketne sile ovi će ih stalno napadat. Nadam se da su spremni jer netko je već naveo da imaju kramu iz 60-70tih. Trebali su kupit s400 i su30 te hrpu Pantsira itd. Ali oni su preponosni filozofi.

3 godine prije zadnji put uredio Amazon
Dokurčilomi
3 godine prije

Kako ih nije sramota. Svoje snage pokrenuli na svojoj zemlji u svojoj državi unutar svojih granica. Nedopustivo.

sobravia
3 godine prije

Pistacio farmeri su nedvojbeno najjača sila svijeta.

Max
3 godine prije

Iran ponovno pokazuje snagu i sposobnost u širokom spektru vojnih djelovanja ne bi li odvratio potencijalne agresore (SAD i Izrael) a možda i petromonarhije od sulude avanture za koju oni čini se prikupljaju snage i vrše manevre i stalne prijetnje i optužbe pa i ubojstva Iranskih znastvenika (dr Fahrizadeh) i prije godinu dana kaiizmatičnog i uglednog (Rekao bih legendarnog generala Sulejmanija ) Sve je to trebalo poslužiti kao izgovor za rat s Irabom. Iran nije želio rat jer su bili svjesni zamke. Ali Iran je velika država s velikom i modernom vojskom čija je osobita snaga dobra uvježbanost i potpora naroda ali i dobra opremljenost u svakom rodu vojske. Ahilova peta je zastarjelost lovačkog zrakopolvstva , ( Glavini tip borbenog lovca Američki Phantom F4) i stariji brodovi (neke fregate su iz 60ih 20og stoljeća) Glavna udarna snaga su balistički i krsatareći projektili različite smage dometa i namjene Qiam Fateh 110… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI