Izbijaju novi sukobi između bivših sovjetskih republika

Vojne igre u Tadžikistanu
16 komentara

Graničari iz Tadžikistana i Kirgistana ponovo su razmijenili vatru u petak ujutro, nakon eskalacije tenzija ranije ove sedmice.

Kirgiski vojni zvaničnici optužili su Tadžikistan za “izdajnički napad na granične i civilne objekte” i tvrdili da se sporadični sukobi dešavaju “duž cijele granice”. Situacija je ostala napeta od 3 sata ujutro po GMT. Vlada u Biškeku je navodno naredila evakuaciju iz nekoliko pograničnih područja.

Tadžikistan je zauzvrat tvrdio da su kirgiski graničari granatirali jednu od njihovih graničnih postaja iz minobacača i optužio susjednu državu da je izvela ničim izazvan “oružani napad” na nekoliko naselja.

Nije bilo zvanične potvrde o bilo kakvim smrtnim slučajevima od posljednjeg požara. Sličan incident u srijedu ujutro odnio je život najmanje jednog vojnika, a nekoliko je ranjeno.

Tenzije povremeno rastu između dvije centralnoazijske zemlje, jer nisu u stanju da se u potpunosti dogovore oko svoje granice duge 1.000 km. Iako Rusija nema zajedničku granicu ni s jednom ni s drugom, obje bivše sovjetske države dio su Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), pakta o međusobnoj odbrani analognog bloka NATO-a predvođenog SAD-om, koji se sastoji od šest bivših sovjetskih republika, uključujući i Rusiju, Jermeniju, Bjelorusiju i Kazahstan.

U odvojenom graničnom incidentu ove sedmice u kojem je učestvovala još jedna članica ODKB-a, Armenija je optužila Azerbejdžan za lansiranje artiljerijske i bespilotne udare u utorak rano. Desetine vojnika s obje strane poginulo je u vatrenom okršaju koji je uslijedio. Međutim, nakon što je Jerevan zatražio pomoć od vojnog bloka, Azerbejdžan je predložio “humanitarni prekid vatre”.

KirgistanrusijaSovjetski savezsukobTadžikistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
1 godina prije

Veliki reset ide dalje.

eks
1 godina prije

Mnogo smrde prsti USA u ovome .

1 godina prije

pa kad je već razmjena……… evo jedno promišljanje : RAT INFORMACIJAMA NA VRHUNCU Trenutno na polju informacija o stvarnim dešavanjima vlada rat kakav svijet nije nikada vidio dosad. Sada smo na vrhuncu koji ima za posljedicu da prosječna osoba ne zna više kome vjerovati, na koja mjesta ići po informacije, a najviše – kako naučiti razlučivati laž od istine. Za brojne “insajdere” za koje smo mislili da su pozitivci, ispostavilo se da rade za Duboku državu. Suprotno od toga, neki od čuvenih “negativaca” pokazalo se, bili su pozitivci cijelo vrijeme igrajući pomno planiranu ulogu “negativca”. Tek sada, najzapleteniji filmski špijunski trileri koje smo gledali, dobijaju smisao kad gledamo najnovija događanja u svijetu i kod nas. Tačno se prepoznaje ko je špijun-spavač, zatim ko je umno programiran (Program MK Ultra), ko je zamijenjen kompletno kao osoba i na njegovo mjesto postavljen glumac i da ne nabrajam dalje. Uz pobrojano, valja imati… Čitaj više »

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

kako su Rusi zauzeti u Ukrajini, dok mačke nema miševi vladaju…

1 godina prije

+ od jasno Jasne………………………………………….. NAŠE EMOCIJE MOGU BITI ORUĐE ALI I ORUŽJE Zbog vrlo turbulentnih energetskih kretanja u ovom periodu, od kritične je važnosti biti pažljiv šta u sebi imamo od mentalnog i emocionalnog “sadržaja”. Dakle,u ovom periodu treba još više obratiti pažnju na ono što osjećamo. Zato ponavljam tekst o emocijama koje mogu biti naše oruđe, ali na žalost i oružje. – “Prelazak u višu dimenziju postojanja ne znači da vidimo promjene samo na vani, nego se te promjene dešavaju prvenstveno iznutra. Pošto svi općenito postajemo mnogostruko senzibilniji , to se najbolje opaža u našoj interakciji s okolinom, odn. s drugim ljudima. Tu mislim na interakcije na fizičkom, ali i energetskom nivou. Šta god da kažete, odsad budite svjesni da mnogo ljudi osjeća da li vi to zaista i mislite ili ne, odn. osjeća vaše emocije koje stoje iza tih riječi. To vrijedi u svim situacijama – bilo da… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Očekuje se sukob između Istočne Njemačke i Republike Njemačke. U komunizmu je bilo sve sivo, ali i toplo.

tuf
1 godina prije

I još k tome dodajte zapadno naoružavanje i militarizaciju društva u Moldaviji i Gruziji, kao i nedavne vojne vježbe u *.stanima – susjedima Rusije. Nimalo slučajno se ruski ‘meki trbuh’ eskalira i to vam najbolje govori o kakvoj moći se radi.

Max
1 godina prije

Još jedan mogući rat.

Zoran
1 godina prije

Rusi i EU su mala djeca za Amere. Ameri trpaju bez pardona 😄😄

hiber
1 godina prije

Pretpostavljam da bi ruski plinovodi morali ići tuda. 🤣🤣🤣 Tko se Sirije laća, u Kirgistanu pogiba.

gigi pinna
1 godina prije

Ovo koškanje je ništa novo. Da Ameri išta ozbiljnije pokušavaju u Srednjoj Aziji vjerojatno bi i uspio prevrat u Kazahstanu ove zime.
Putko mora ubaciti u višu brzinu i završiti priču u Ukrajini – ovi preseransi sa “specijalnom vojnom operacijom” već idu pomalo na jetra. Zapad će naoružavati Ukrajinu do unedogled. Nije valjda da misli da će Sotone odustati tek tako, a uložili su jako puno u izazivanje ovog rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI